Almalek Sanat Galerisi yeni mekanında...
1988 yılında Levent’te açılan Almelek Sanat Galerisi, Ocak 2008’den itibaren Bebek Ayşe Sultan Korusu’ndaki yeni mekânında sanatseverleri ağırlamaya devam edecek. Kuruluşunun 20. yılı münasebetiyle düzenlenecek sergi dizisinin ilki 26 Ocak – 29 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek
Prof. Süleyman Saim Tekcan’ın resim ve heykellerinden oluşan “Atname” adlı resim ve heykel sergindeki resimlerin farklı bir dili var. Büyük bir sevgi bağı, sanatçının tuvale dokunuşundan, atlara uzanarak, izleyiciye taşınıyor. T: 0212 265 3851
Almelek Sanat Galerisi: Cevdet Paşa Cad. No:99 / 1, Ayşe Sultan Korusu, 34342 Bebek – İstanbul
Natalia Gutman CRR’de
27 Ocak Pazar akşamı Rostropoviç’in öğrencisi, Rus asıllı çellist Natalia Gutman, Rengim Gökmen yönetimindeki CRR İstanbul Senfoni Orkestrası eşliğinde bir konser verecek. Sanatçı D. Şostakoviç ve S. Prokofiev’den eserler seslendirecek.
Muammer Ketencoğlu’ndan “İzmir Hatırası”
Muammer Ketencoğlu, İzmir Hatırası adlı son albümüyle ilk kez köklerine yani İzmir’e dönüyor. Eser, bu kentte yaşamış olan kozmopolit halktan sesler barındırıyor. Albümde Türk, Rum ve Ladino şarkılardan oluşan 17 ezgi var. Jak-Janet Esim ikilisinin 90’lı yıllarda yaptığı derlemeler, albümdeki şimdiye dek yayınlanmamış iki Yahudi halk şarkısına kaynak oluşturdu.
Prof. Nora Şeni yönetiminde uluslararası sempozyum
Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, Pera Müzesi, Osmanlı ve Türkiye Araştırmaları Ünitesi (UMR 8032/CNRS-EHESS), Paris 8 Üniversitesi Fransız Şehircilik Enstitüsü, Bilgi Üniversitesi / Santralistanbul 25,26, 28 Ocak tarihlerinde Hayırseverler ve Mesenler, Çağdaş Bir Kent ve Kültür Politikası İçin konulu uluslararası bir sempozyum düzenliyorlar. Nora Şeni'nin (Paris 8 Üniversitesi) bilimsel sorumluluğunda düzenlenen bu toplantı, Pera Müzesi' ve Santral İstanbul'da gerçekleşecek. Bilgi için: 0212 244 17 17
Kuyruk
Amerikalı yazar İsrael Horowitz’in uzun yıllar off-broadway’de oynanan kara komedi oyunu “Kuyruk” Kenterler tarafından sahneleniyor. Engin Hepileri tarafından yönetilen eser, amaçsız bir şekilde herhangi bir kuyrukta bekleyen, birbirini tanımayan beş kişinin absürd durumunu anlatıyor. Tel:0212 246 35 89
Bağdatlı Bir Yahudi Ailesinin Hikayesi
Bağdatlı Bir Yahudi Ailesinin Hikayesi’nde- Babil’de Son Günler- gazeteci / yazar Marina Benjamin, ailesinin yirminci yüzyılın ilk yarısında Irak’ta yasayan Yahudiler arasındaki tarihi içinde uzun bir yolculuğa çıkıyor. Irak’ın bağımsızlığını kazandığı 1932 yılında Yahudiler, bu ülkedeki en zengin ve en kalabalık etnik gruptu. Bu tarihten yalnızca yirmi yıl sonra cemaat tamamen fakirleşmiş ve üyeleri de Yahudilere düşman bir Irak hükümeti tarafından ülkeden sürülmüştü. Benjamin’in büyükannesi olan Regina Sehayek bütün bu olayları bizzat yasamıştı.
Benjamin’in keskin duyuları ve akıcı kalemi, hem iyi hem de kötü yönleriyle Regina’nin zamanındaki Bağdat’ın canlı bir tasvirini yapıyor. Bu kitap, Yahudilerin hayatta kalmak için verdikleri savaşı anlattığı kadar ‘Eski Dünyaya’ ait olan Bağdat’ın acı ve tatlı yönlerini de kapsayan bir portresini ve kökleri İslam’ın doğusundan bin yıl öncesine uzanan, renkli ve canlı Yahudi cemaatini de tasvir etmektedir. Ne var ki bu Irak ve Yahudi portresi uzaklarda kalmış bir anıdir artık. Kitap, Profil Yayıncılık’tan çıktı. Okban Aytolu’ Türkçe’ye kazandırdı. Kitabı www.gozlemkitap.com’dan temin edebilirsiniz.
Schneidertempel Sanat Merkezi’nde ‘FEKLAVYE’ sergisi…..
Schneidertempel Sanat Merkezi, 31 Ocak-11 Şubat tarihleri arasında Semih Poroy’un ‘Feklavye’ adlı sergisine ev sahipliği yapacak. ‘Feklavye’ , sözlü espriye dayanan bir çizgi-dizi… Cumhuriyet Gazetesinin Kitap ekinde yayımladığı haftalık bu çizgi-dizi ile birkaç yıldır edebiyat dünyasını eleştiren Poroy’un yapıtları, Jasmine Taranto, Tan Oral ve İzel Rozental’ın usta tasarımlarıyla sergi haline dönüştü.
Sel Yayıncılık ‘Feklavye’ dizisinden bir seçmeyi kitap haline getiriliyor. Kitap, sergi süresince SSM’de okuyucuyla buluşacak. Açılış, bir kokteyl eşliğinde 31 Ocak,saat:18.00’de gerçekleşecek.
Tel: 0 212 249 01 50