Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Holokost’u Anma Günü kapsamında birçok ülkede Holokost kurbanları çeşitli törenlerle anıldı. Auschwitz Kampı’nın özgürlüğe kavuşmasının yıldönümü olan 27 Ocak’ta, dünya liderleri ırkçılık ve antisemitizmle mücadele mesajları verdi
BM GENEL ASSAMBLESİ: 27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü kapsamında bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, tüm dünyaya böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için çağrıda bulundu. New York’taki BM Genel Assamblesi’nde, Zubin Mehta yönetimindeki Tel Aviv Üniversitesi’nin doksan kişilik orkestrası özel bir konser verdi. BM ayrıca günün anısına bir pul çıkarttı.
ALMANYA: Başbakan Angela Merkel, Holokost’tan 63 yıl sonra Almanya’da Yahudi yaşantısının yeniden canlanmasının bir mucize olduğunu dile getirdi.
İNGİLTERE: Tarihte ilk defa, İngiltere’nin en geniş Müslüman organizasyonu Uluslararası Holokost’u Anma Günü’ne katıldı.
AVRUPA PARLAMENTOSU: Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Poettering, II. Dünya Savaşı’nda Nazilerin işlediği insanlık suçlarının, ırkçılığa karşı bir önlem olarak, gelecek nesiller tarafından öğrenilmesi gerektiğini söyledi.
AUSCHWITZ: Gaz odalarının yakınında yapılan anma töreninde Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski, fırınların bulunduğu yere çelenk bıraktı. Knesset’ten bir delegasyon da törene katıldı.
YAD VAŞEM: Holokost Müzesi, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, dünyanın elli ülkesinden gelen gençlere ev sahipliği yaptı. Rehberler eşliğinde müzeyi gezen gençler Holokost konusunda bir eğitim seminerine katıldılar.
Türkiye'de 27 Ocak
27 Ocak Pazar günü Uluslararası Holokost’u Anma Günü vesilesi ile Dostluk Yurdu Derneği’nde düzenlenen etkinlikte “Holokost Eğitimi”, “Holokost ve Çocuklar” konulu sunumlar yapıldı. “Dalga” adlı filmin gösteriminden sonra nisan ayı sonunda gerçekleşecek “Yaşam Yürüyüşü 2008” tanıtıldı. Etkinlikte ayrıca İzzet Keribar’ın bir fotoğraf sergisi yer aldı.