İsrailli sanayici Stef Wertheimer, endüstri aracılığı ile Ortadoğu’da barışı ilerletme çabalarından dolayı Duesseldorf’ta, Buber-Rozenzweig Madalyası ile onurlandırıldı
Buber-Rozenzweig Madalyası 1968’den beri etnik ve dini gruplar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde katkısı bulunan kişilere, girişimlere ve kuruluşlara veriliyor.
Almanya’daki Hıristiyan ve Yahudi Toplumları İşbirliği Koordinasyon Konseyi bu madalyayı Stef Wertheimer’e 2 Mart Pazar günü, her yıl Duesseldorf’ta gerçekleşen “Kardeşlik Haftası”nın açılışında sundu. Törende Almanya Cumhurbaşkanı Horst Koehler de hazır bulundu. “Kardeşlik Haftası” 1952 yılından günümüze Hıristiyan ve Yahudiler arasındaki diyaloga zemin oluşturan bir forum niteliğinde gerçekleştiriliyor.
Son 27 senede Stef Wertheimer, beşi İsrail’de biri de Gebze’de olmak üzere Tefen Endüstri Parkı adı altında altı sanayi parkı oluşturdu. Tefen Modeli’nin, beş prensibi var: ihracatı, ileri teknik girişimleri, barışçıl birliktelikleri, kültürel işbirliğini güçlendirip, cazip yaşam alanlarının oluşturulması.
Bir milyonluk toplam nüfusun yarısının Yahudi, diğer yarısının da Araplardan oluştuğu Galil bölgesinde Wertheimer’ın kurduğu parklarda eğitim programları oluşturuldu, iş sahası yaratıldı, ihracata yönelik sanayi geliştirildi, Yahudi, Arap, Dürzî ve Çerkezler’in birlikte uyum içinde çalışmaları sağlandı. Bu bölge İkinci İntifada’nın sürdüğü zor yıllarda dahi sükûnet korundu. İsrail genelinde % 7’lik işsizlik oranı, Galil’de % 4.
Buber-Rozenzweig Madalyası; 1977’de Friedrich Duerrenmatt’a, 1981’de Isaac Bashevis Singer’e, 1987’de bir Arap-Yahudi oluşumu olan Neve Shalom Kibutzu’na, 1989’da Yehudi Menuhin’e, 1998’de Lea Rabin’e, 2003’te Dr. Joschka Fischer’e, 2004’te Daniel Barenboim’a verildi.
Adlarına madalya tahsis edilen, 20. yüzyıl Avrupa’sının iki Yahudi filozofu Martin Buber (1878-1965) ve Franz Rosenzweig (1886-1929), Tevrat’ı birlikte Almancaya tercüme etmişlerdi. Stef Wertheimer gibi Martin Buber de 1930’lu yıllarda Nazi Almanya’sını terk etmiş, İsrail’e yerleşmişti. Martin Buber 1958’de, Stef Wertheimer 1991’de, ülkenin en saygın ödülü olan İsrail Ödülü ile onurlandırıldılar.