Mordi NİYEGO
Şalom Gazetesi’ni her hafta büyük bir zevk ile okumaktayım. Ancak bugüne kadar sağlığımızı ilgilendiren sigara konusunda bir yazının yer aldığına ben rastlamadım; belki benim okuyamadığım sayılarda vardır.
Geçen hafta bir arkadaşımızın torununun brit mila törenine gittikten sonra, cemaatimizin sigara konusunda ne kadar duyarsız olduğunu gördüm. Bunun üzerine bu mektubu yazma gereği duydum. Sizin aracılığınız veya katkınız ile cemaatimizde belki bir farkındalık uyandırabiliriz.
Pazar günü brit mila sonrası insanlar, Neve Şalom’un alt katında bulunan salona inip hemen sigaralarını yakmaya başladılar. Aynı ortamda çocuklar da vardı ve yemeğin sonuna doğru daha yeni doğmuş bebeği de o ortama getirdiler. Cemaat ve Neve Şalom yöneticilerine sormak isterim: kendi çocuklarının veya torunlarının odasında sigara içilmesine müsaade ederler miydi?
Ne yazık ki, biz de içinde yaşadığımız toplum gibi her şeye duyarsız olmuşuz. Artık birçok memlekette kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanıyor. Bizim de cemaat olarak böyle bir karar almamız mümkün değil mi? Derneklerin lokallerinde, UÖML’de düzenlenen gecelerde aralarda çıkılan salon dünya sonu, orada sigara içilmesi yasaklanamaz mı?
Gençlerin gittiği cemaat lokallerinde yasaklanırsa, en azından gençlerin daha az sigara içmeleri veya belki de hiç başlamamaları sağlanabilir.
Biz ailece Carne Restoran’a sigara içildiği için gitmek istemiyoruz. Aynı şekilde düzenlenen gece eğlencelerine de bu sebep dolayısı ile katılmaktan imtina ediyoruz.
Acaba cemaatimizin yayın organı olarak Şalom Gazetesi toplumda ses getirecek böyle bir kampanya başlatıp, yaşadığımız geniş toplum içinde böylesi bir konuda sesimizi duyursa fena mı olur? Şalom Gazetesi’nde bir sağlık köşesi açılamaz mı?
Neve Şalom Sinagogu’nda bulunduğum gün bu konu ile ilgili Cemaat Başkanımız Sayın Silvyo Ovadya ve Hahambaşımız Rav Izak Haleva’ya cemaatin bir bireyi olarak isteklerimi belirttim. Ancak bugüne kadar bu konuda bir karar alındı mı bilmiyorum. Bu mektup aracılığı ile soruyorum herhangi bir somut adım atıldı mı?
Yöneticiler cemaat ile ilgili birçok konuda fikir üretiyorlar, acaba cemaat üyelerinin sağlığını da ilgilendiren bu konuda da fikir üretmeleri gerekmez mi?
Ne kadar az sigara içen bir toplum olursak, o kadar az akciğer kanserine yakalanan cemaat üyeleri olacak. Sigara içenlerin dumanından etkilenenler bir o kadar da pasif içiciler...
Hep cemaatimizde ölümlerin doğumlardan fazla olduğu söylenir, acaba sigaradan kaynaklanabilecek ölümleri önlemek için bir çaba sarf ediyor muyuz?
Her şeyden önce içmeyenlerin de bundan gerçekten zarar gördüklerini anlamaları lazım. Lokantaya veya diğer eğlence yerlerine gittiklerinde sigara içilmeyen bölüm olup olmadğını soran kaç kişi var. Biraz daha ileri gidip empati yapmak istiyorum, bize servis yapan o insanlar sigara içicilerin sigara dumanını solumak zorunda mı?
Sigara içenler, ben ve benim gibi sigara içmeyenlerin temiz hava soluma hürriyetini kısıtladıklarını, elinden aldıklarını farkında mı acaba?
Ben ve eşim bu konudan muzdaripiz, devamlı her gittiğimiz yerde bulunuyoruz. Aslında herkes aynı şekilde uyarıda bulunduğu taktirde işletmeler de önlem almaya başlayacaklar.
Sonuç olarak cemaatin bir bireyi olarak cemaat yöneticilerinin bu konuda çok acil ve kesin bir karar almalarını rica ediyorum. Bu konuda çok katı ve kesin kurallar konularak cemaate ait bütün kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasını ve ilgili lokallerin yöneticilerinin de bu kararın takipçisi olmasını istiyorum.
Saygılarımla…