Her profesyonel futbol takımının mutlaka bir stadı vardır. O takım stadının adıyla anılır, özdeşleşir... Kısacası, stat; profesyonel bir futbol takımının "Olmazsa Olmazlarındandır." Sponsorlar, televizyon yayın gelirleri ve ürün satışlarından birçok kazanç elde eden futbol kulüpleri için yine de en büyük geliri stadyumun dolmasıyla elde edilen hasılat oluşturur
Rıfat KARAKO
Avrupa'da yıllar önce oluşan "Stat Kültürü", ülkemizde yeni yeni oluşmaya başlamaktadır. Bu hareketin ilk örneği Fenerbahçe yönetimi tarafından yaptırılmış olan Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'dur. Daha önce ülkemizde bulunan az kapasite ve az maksatlı statlar gibi olan Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın, Fenerbahçe yönetimi tarafından restore edilmesi, kapasitesinin arttırılması ve stadın çok maksatlı hale getirilmesiyle ülkemizde de stat kültürü oluşmaya başlamış ve diğer takımlarımız da çeşitli stat projeleri üretmeye başlamışlardır. Stat projesi üreten takımlar arasında, stadını tamamlamış Fenerbahçe dışında Türkiye'nin büyük takımları arasında yer alan Beşiktaş ve Galatasaray kulüpleri de vardır.
Beşiktaş Kulübü, stadının tarihi eser sayılmasından dolayı şimdiye kadar devlet izni olmadığından stadını büyük oranda yenileyememiştir. Günümüzde ise buna hala çözüm arayıp çeşitli projeler geliştirmektedir.
Galatasaray Kulübü'nün stat projeleri ise şimdiye kadar proje olmaktan öteye gidememiştir. Yıllardır Galatasaray'da her yeni gelen yönetim çeşitli stat projeleri üretip ve tarih verip stat yapacağını vaat etmiştir. Hatta bu iş sırf Galatasaray yönetimleriyle sınırlı kalmamış, aynı zamanda çeşitli belediye başkanları da Galatasaray için çeşitli stat projeleri üretmiştir. Ancak yıllardır süren bu stat projeleri bir türlü somutlaştırılamamıştır.
Şimdilerde ise Galatasaray Kulübüne devlet tarafından Seyrantepe'de bir stat arazisi tahsis edilmiş ve bu stadın yapımını Galatasaray yönetimi değil, devlet üstlenmiştir... Galatasaray Futbol Takımı'nın bugün maçlarını oynadığı Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı'nın nasıl yapıldığına baktığımız zaman tablo yine hemen hemen aynıdır. Ali Sami Yen Stadı'nın bugün bulunduğu Mecidiyeköy'deki arazi 1940 yılında Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü tarafından satın alınarak, Galatasaray Spor Kulübüne kiralanmıştır. Galatasaray stadın yapımına 1943 yılında başlamış, ancak ekonomik yetersizlikten dolayı inşaat yarım kalmış, daha sonra stadın yapımına Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü devam etmiştir. Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'nün üstün uğraşları sonucu stat 1964 yılında kullanıma açılıp, 49 yıllığına Galatasaray Spor Kulübü'ne kiralanmıştır. Şimdilerde Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine karşılık Galatasaray'a Seyrantepe'de arazi tahsis eden devlet, 49 yıllık kiracısına, ev sahibi muamelesi yapıp üstüne bir de arazi verip, stat yapmaktadır. 1940'lı yıllardan bu yana futbolda birçok şey değişmiş ancak görüldüğü gibi Galatasaraylı Yöneticilerin stat yapma başarısızlığı hala değişmemiştir.