Her sene belirtmeye çalıştığımız gibi bu haftaki peraşamızın adı “Metsora” olarak geçer. Ancak bu ifade bir hastalığı ifade ettiğinden bizler Rav Hayim Palaçi (Z”L)’nin öğretisi ışığında bu peraşayı Tahara yani saflık olarak anacağız. Aslında peraşamız da rahatsızlığı atlatan bir kişinin saflığa erdiği günde ne yapılması gerektiğinden söz etmektedir.
Bilinmesi gerekir ki Metsora bir manevi hastalıktır. Yani cüzzam hastalığı ile karıştırılmaması gerekir. Belirtileri belki bu hastalığı andırabilir ancak bu rahatsızlık genellikle “laşon ara” kötü söz söyleyen kişilerde görülmektedir. Talmud’da Reş Lakiş adlı bir bilgin “metsora” sözcüğünü “motsira” kötü söz ile bağdaştırmaktadır.
Laşon ara aslında günümüzün en önemli sıkıntılarından bir tanesidir. Zaman zaman istesek de istemesek de bu yanlışa hepimiz düşebiliriz. Bu yanlışla baş edebilmek için ise kendimizi eğitmek biraz da alçakgönüllü olmak gerekmektedir. Örneğin bir Talmid haham kendisini daha fazla eğitimine vererek derste söyleyeceği şeyleri tartması ve ona göre konuşması lazımdır. Bilmeliyiz ki laşon ara yanlışı birçok yanlıştan daha fazla zarar vericidir. Bir insanı bu şekilde kötülemek ve kötülenmesine neden olmak sahip olduğumuz yüksek ahlaki değerlerle bağdaşmamaktadır.
Nisan ayı içindeyiz. Geleneğe göre Yitshak Avinu Nisan ayının birinci günü dünyaya gelmiştir. Nisan ayı Geula’nın ayı olarak bilinir ve bu ayda af dileme duaları olan “tahanunim” okunmaz. Yitshak Avinu’nun doğması Mısır esaretinin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu tarihten dörtyüz sene sonra yine bir nisan ayında ilk geula gerçekleşmiştir. Gelecekte final geula da yine Nisan ayı içinde gerçekleşecektir. Malahi peygamberin son satırları bunun işaretinin Eliyau Anavi tarafından verileceğini belirtir.
“İne ani şoleah lahem et Eliya Anavi...”
Size Eliya Anavi’yi göndereceğim.