Bir film, bir etki, bir takı
Casablanca Filmindeki “Aşk”, “Hüzün” ve “Fedakarlık” takı tasarımlarına yansıdı. Casablanca Takı Sergisi, 22 Mayıs- 8 Haziran tarihleri arasında Akatlar, Garage Of Art Sanat Galerisi’nde takı severlerle buluşuyor. Profesyonel yönetici Servisîmin Cömert Birced, antikacı Sara Benun ve ressam Beki Leon, takı tasarımı konusundaki yeteneklerini ve deneyimlerini “Bir Film, Bir Etki, Bir Takı Sergisi” için bir araya getirdiler. Üç tasarımcı, insanlık tarihi boyunca her medeniyette kendini gösteren; zenginliğin, umudun ve kültürlerin sembolü olmuş takı olgusunu, nesillerin eskitemediği film klasiği Casablanca ile bütünleştirerek izlenimlerini işlerine yansıttılar. Tasarımcılar gümüş ve altını çeşitli taşlarla harmanlayarak filmindeki aşkı, hüznü, fedakarlığı ve Fas’ın oryantal motiflerini çağdaş yorumlarıyla günümüze taşıdılar. Tel: (0212) 351 16 04
Joan Miro'un yapıtları Pera Müzesi'nde...
Sürrealizmin büyük ismi, efsane İspanyol ressam Joan Miro Ferra’nın -1893-1983- başta litografi ve gravürleri olmak üzere,yaklaşık 120 eseri Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde sergileniyor. Az sayıda tuval, heykel ve seramik de var; Ülkesi Katalonya'nın sanat ve kültür mirasıyla donanmış olan Miró'nun 2. Dünya Savaşı sonrasına denk gelen olgunluk dönemi diyebileceğimiz yapıtların arasında ‘Gündoğumu’ başlıklı resimler dizisi (1964) ya da ‘Gecede Adamla Kadın’ (1969) gibi heykeller; Miró’nun her malzemeye, tekniğe oyuncu bir ruh haliyle, çocuksu bir masumiyetle baktığını gösteriyor. 31 Ağustos tarihine kadar sürecek olan sergi, Fransa’nın çağdaş sanat alanındaki ilk özel vakfı Maeght Vakfı’nın işbirliğiyle düzenlendi. Sergide ünlü sanatçının “İstanbul’da Defile” adlı tablosunu görmek de mümkün. Ünlü ressam Joan Miro’nun eserlerini görme fırsatını kaçırmayın. Tel: 212 334 99 00
“Turkish Delight” sergisi, Berlin İslam Sanatları Müzesi’nde açıldı
Garanti Bankası’nın sponsorluğunda Berlin Başkent Kültür Fonu’nun desteğiyle gerçekleştirilen Turkish Delight sergisi, 16 Mayıs’ta Almanya’da başladı. Berlin’deki Bergama Müzesi’nin bünyesinde bulunan İslam Sanatları Müzesi’nde düzenlenen sergi; farklı kuşaklardan 11 seçkin Türk tasarımcının, Selçuklu ve Osmanlı sanat geleneğinden izler taşıyan ürünlerini Avrupalı izleyicilerle buluşturuyor. Güven Günaltay’ın küratörlüğündeki sergi, Bergama Müzesi’nin ev sahipliğini yaptığı ilk tasarım sergisi olma özelliğini taşıyor.
Sergide; farklı kuşakları temsil eden Joelle Hançerli, Alev Ebüzziya Siesbye, Faruk Malhan, Gönül Paksoy, Oya Akman, Ela Cindoruk, Defne Koz, Koray Özgen, Can Yalman, Erdem Akan ve Gülname Turan’ın 80 eseri yer alıyor. Seramik, cam, moda, takı ve mobilya tasarımından örnekler sunan koleksiyon; müzenin beş salonunda, Selçuklu ve Osmanlı kökenli eserlerle iç içe sunuluyor. “Dünya Tasarım Şehri” ilan edilen Berlin’deki sergi 29 Haziran’a kadar açık kalacak.
"Tasarım Kentleri"
Küratörlüğünü Londra Tasarım Müzesi Müdürü Deyan Sudjic'in üstlendiği ve 29 Haziran’a kadar İstanbul Modern'de izleyicilerle buluşacak olan "Tasarım Kentleri" sergisi, çağdaş tasarımın serüvenini, uluslararası anlamda yedi kilit kente ve bu kentlerin tasarımın gelişimindeki belirleyici konumlarına odaklanarak anlatıyor.
1851 yılındaki "Büyük Sergi" zamanının Londra'sından başlayan sergi, 1908 yılının Adolf Loos'lu Viyana'sına, 1928'de Dessau'da kurulan Bauhaus'a, 1936 yılının Le Corbusier'li Paris'ine doğru ilerliyor. 2. Dünya Savaşı sonrası dönem ise, 1949 yılının Charles ve Ray Eames'li Los Angeles'ına, 1957 yılının Milano'suna ve 1987'de büyük bir gelişme gösteren Tokyo'ya ulaşıyor. Sergi, sonunda yine başa dönerek çemberi tamamlıyor ve bir kez daha, bugün dünyanın en önde gelen tasarım merkezi olan, Ron Arad, Zaha Hadid, Ross Lovegrove, Jasper Morrison ve daha birçok öncü tasarımcının yaşamakta olduğu Londra ile sona eriyor.
Sergi, tekstil ve modadan endüstriyel ürünlere, mobilya tasarımına ve grafik tasarıma uzanan son derece geniş bir yapıt seçkisine yer veriyor. Sergide ayrıca, Charles ve Ray Eames'in sandalyeleri gibi tasarım klasiklerinin yanı sıra, dönemlerini en çarpıcı biçimde gözler önüne seren William Morris, Christopher Dresser, Adolf Loos, Marcel Breuer, Le Corbusier, Eileen Gray, Achille Castiglioni, Issey Miyake ve Ron Arad gibi dünyanın en önemli tasarımcılarının çalışmaları yer alıyor.
Ezgiler ezgisi/ Neşideler neşidesi
Can Yayınları, insanoğlunun yarattığı en büyüleyici yapıtlardan biri sayılan Ezgiler Ezgisi’ni, Samih Rifat’ın Türkçesi ve Marc Chagall’in desenleri eşliğinde sunuyor. Kitabı Mukaddes’in Eski Ahit bölümünde yer alan, diğer adıyla “Süleyman’ın Şarkısı”, bu küçük kitabın tensellik ve aşk yüklü dizeleri, okuyanları yüzyıllardır şaşkınlığa uğratmıştır. Bugünkü biçimiyle yazılış tarihi İÖ 5. yüzyıldan sonraki dönemi göstermekle birlikte, İÖ yaklaşık 10. yüzyıldan kalma olduğu sanılan bu şiirler, yeryüzünün en eski ve en kutsal aşk dizeleriyle örülüdür. Eski Ahit’in yalvaçların, kralların, firavunların, günahkâr ecelerin, çobanların ya da kölelerin, birbiri ardından sahneye çıkıp indiği, baştan sona savaş, göç, öç alma, kıtlık, katliam, yıkım, ölüm, öyküleri arasında arasında bir çiçek bahçesi gibi durur Ezgiler Ezgisi...
Yahudi Öyküleri
Arion Yayınevi’nden çıkan “Yahudi Öyküleri”, aralarında I. L. Peretz, Sholom Aleichem, Isaac Babel, Isaac Bashevis Singer, Emanuel Litvinoff, Amos Oz gibi on üç ayrı yazarın çeşitli ülke ve dönemlerden toplam on altı öyküsünü içeriyor. Öyküler, Yahudi yaşamı ve bilincinde derin kökler salmış otantik, değişen ya da süregelen imajların işlendiği, modern dünyadaki Yahudilik ile ilgili konuları yansıtan bu yazarların en önemli ve çarpıcı derlemesidir.