Holokost Kurtulanı, Polonyalı kurtarıcısı ile buluştu
Ünlü şarkıcı Dudu Fisher’in ebeveynleri, Polonyalı kurtarıcıları Kwarciak ailesinin küçük oğlu Alfred Kwarciak ile Kudüs’te bir araya geldiler
Alman işgali altındaki Polonya’da, 1942 yılında Ukrayna sınırındaki Dubno Yahudileri kentte kurulmuş bir gettoya kapatılmışlardı. Beş kişilik Polonyalı bir aile kendisini tehlikeye atma pahasına savaş öncesinde tanıdıkları bir Yahudi aileyi korumaları altına aldılar.
Almanların gettoyu boşaltmaya hazırlandıkları günlerde Fisher ailesinin sekiz ferdi, ayrıca yedi Yahudi gettodan kaçmayı başararak Polonyalı Kwarciaks ailesinin yanına sığındılar. Polonya ordusunun bir mensubu olan Piotr Kwarciak, eşi Maria ve üç oğlu konuklara domuz ahırında bir barınak hazırladılar. 15 Yahudi bir buçuk yılı aşkın bir süre bu mekanda zor koşullar altında yaşadılar, ama hayatta kaldılar. Kwarciak ailesi onlara yiyecek, giyecek temin etti.
Bugün 76 yaşında olan Kwarciak’ların en küçük oğlu Alfred Kwarciak, geçtiğimiz Pazar günü Yad Vaşem Müzesi’nde kurtardığı Yahudi ailesi ile bir araya geldi. Alfred; “Komşularımıza veya yakın dostlarımıza hiçbir şey belli edemezdik. Çünkü Almanlar tarafından öldürülme tehlikesi vardı” demekte.
Başlangıçta gizlenen Yahudiler, kendilerine verilen yemeğin karşılığını ödüyorlardı. Paraları tükendikten sonra Kwarciak’lar onları karşılıksız olarak doyurmaya devam ettiler. Ailenin erkek çocukları barındırdıkları 20 kişiyi doyurmak için yaz kamplarından yiyecek çalmak ve eve yabancıların yaklaşmasını önlemek üzere nöbet tutmakla yükümlüydüler.
Fakat koşullar giderek kötüleşti. 1944’te Kwarciak’lar da sığınağa inmek zorunda kaldılar. Kızıl Ordu ilerledikçe Almanlar onların evine doğru geri çekiliyordu. Sonuçta üç hafta süresince 12 Alman askeri evlerine el koydu. Sovyet Ordusu’nun bombalarından korunmak için Kwarciak’lar uzun süre Yahudilerle birlikte sığınakta kaldılar.
Aynı yılın Mart ayında sığınmacılar Kızıl Ordu sayesinde özgürlüklerine kavuştular. Savaş sonrasında özgürlüklerine kavuşan Yahudilerin çoğu İsrail’e göç etti. Fakat hepsi de Kwarciak ailesi ile ilişkilerini devam ettirdi. 1989’da Yad Vaşem, Kwarciak ailesini Uluslararası Dürüst payesi ile onurlandırdı.
Savaş sırasında 14 yaşında olan Fisher ailesinin oğlu Michael Fisher bugün 80 yaşında. Gözlerinden yaşlar akarak kucakladığı Alfred Kwarciak’a “Bana gizli gizli taze bir elma getirdiğin, ‘al ye’ dediğin, günleri hiç unutmadım” diyor.
1946 yılında göç ettiği İsrail’de, Bağımsızlık Savaşı’na katılan Michael Fisher, ülkenin en ünlü şarkıcılarından Dudu Fisher’in babası.
Baba Michael Fisher’in 80. doğum günü vesilesi ile pazar günü Kudüs’te bir kutlama gerçekleşti. Bu kutlamaya akraba ve aile dostu altmış kişi katıldı. Kurtarıcı Kwarciak ailesinin en küçük ferdi Alfred Kwarciak da bu kutlamada hazır bulundu.
Ünlü şarkıcı Dudu Fisher, yaptığı konuşmada Alfred Kwarciak’a yönelerek; “Bu odada bulunan kişilere iyice bak. Burada oturmakta olan insanların çoğu, bugün senin ve ailenin sayesinde yaşıyor” dedi.
Sarkozy ziyareti Haziran’da
60. yıl kutlamalarında İsrail’de bulunan Fransa eski Başbakanı Jean-Pierre Raffarin, Haziran ayında bu ülkeyi ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin İsrail’e yakınlığını ve bağlılığını ifade edeceğini söyledi
İsrail’in 60. kuruluş yılı vesilesi ile Devlet Başkanı Şimon Peres’in Kudüs’te düzenlediği “Yarınlara Bakış” adlı uluslararası konferansa Nicolas Sarkozy’yi temsilen katılan eski Başbakan Jean-Pierre Raffarin, cumhurbaşkanının Haziran ayında İsrail’i ziyaret edeceğini söyledi.
Sarkozy, son on iki yıldır İsrail’i ilk ziyaret edecek Fransa Cumhurbaşkanı olacak. Ehud Olmert, gerçekleştirilen bir söyleşide, Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinden bu yana İsrail-Fransa ilişkilerinin hiçbir zaman bu kadar mükemmel olmadığını belirtti.
Fransa radyo kanalları RFI, Europe I ve France İnter’e yaptığı açıklamada Olmert, “Dönem dönem iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti. Fakat şimdi Tanrı’ya şükür ilişkiler dost bir cumhurbaşkanı, dost bir hükümet ve dost bir halk sayesinde olması gereken düzeye ulaştı” ifadesini kullandı.
İki ülke arasındaki dostluğun bu yönde gelişmeye devam etmesini umduğunu söyleyen Olmert; “Cumhurbaşkanlığına seçilmeden önce Sarkozy, bana İsrail’e gelmek istediğini söylemişti. Seçildikten sonra da bu isteğini yineledi. Ülkemizin 60. doğum günü kutlamalarında bizlerle olmaya karar verdi” dedi.
Fransa’nın her zaman İsrail’in ve İsrail halkının dostu olduğunu vurgulayan Olmert, Fransa’da yaşayan Yahudilerin bu ülkenin entelektüelleri arasında yer aldıklarını ve ülkenin başarılarında payları bulunduğunu belirtti.