FOX TV’den Gözde Kirişçioğlu’nun, İsrail’de ileri su arıtma teknikleri ve tarım teknolojisi konusunda hazırladığı haber programı, INEPO Uluslararası Çevre Olimpiyat Komitesi tarafından 2008 Çevre Ödülü’ne layık görüldü
FOX TV’den Gözde Kirişçioğlu, kameraman Ercan Canik’le birlikte İsrail’de kanser araştırmalarından, su teknolojilerine, Türk derneklerinden, tohum ve genetik araştırmalara kadar birçok haber yaptı. Gözde Kirişçioğlu, “İleri su arıtma teknikleri ve tarım teknolojisi” konusunda hazırladığı haber programla INEPO Uluslararası Çevre Olimpiyat Komitesi tarafından 2008 Çevre Ödülü’ne layık görüldü.
Hazırladığı televizyon programları için bir hafta süresince İsrail’de araştırmalar yapan Gözde Kirişçioğlu, büyük bölümü çöl olan bir ülkede, tarım mucizesinin altında her damla suya önem veren bir zihniyetin yattığını belirtiyor. 2008 Çevre Ödülü’ne layık görülen haber programda, küresel ısınmanın tehdidi altındaki Türkiye’nin, tasarruf ve kaynak kullanımı konusunda İsrail’i örnek alması gerektiğinin altı çizilmekte.
Kendisi ile yaptığımız görüşmede Gözde Kirişçioğlu, İsrail ile ilgili izlenimlerini şöyle dile getirdi:
“Koca bir bölgenin kanalizasyona bir merkezde toplanıyor, defalarca arıtıldıktan, süzüldükten ve bir takım kimyasal prosedürlerin ardından içme suyu kadar temiz hale geliyor. Elbette bu su içme suyu olarak kullanılmıyor, ancak tarım arazileri dönüştürülmüş kanalizasyon suyuyla sulanıyor.
Tatlı su kaynağı olmayan ve topraklarının büyük bölümü çöl olan bir ülkede, tarım mucizesinin altında işte bu ‘every drop counts’ zihniyeti yatıyor. Bunun yanı sıra, ülkenin içme suyu da denizden karşılanıyor. Arıtma tesisleri son derece etkileyici. Suyu bizzat deneme fırsatım oldu, bizim şişe suları kadar lezzetli. Beni tüm bu tarım ve su arıtma tekniklerini incelerken en çok etkileyense, kaynakları son derece kısıtlı olan bu coğrafyada insanların hiçbir şeyi boşa harcamamak için gösterdiği özen.
Dünyada Arge’ye en çok yatırım yapan ülke İsrail. Elinde olmayanı, tasarruf ve teknolojiyle tamamlıyor. Kıt kaynaklarıyla 7 milyonluk nüfusunu refah içinde yaşatırken, (üstelik son derece riskli, terör tehdidi altındayken) bir yandan da dünya ekonomisini de yönetecek kadar büyüyebiliyor.
Türkiye, tasarruf ve kaynak kullanımı konusunda İsrail’i örnek almalı. Bizim bu haberlerde altını çizmek istediğimiz nokta da işte bu oldu.
Tatlı suları, verimli ve geniş toprakları, 70 milyonluk ve genç ağırlıklı bir nüfusu, üç yanında denizleri, madenleri olan Türkiye, kaynak kullanımındaki plansızlığı ve savurganlığı yüzünden bugün istediği yerde değil ne yazık ki.
Küresel ısınmanın da etkisiyle Türkiye için alarm zilleri çalmaya başladı.
Haberde de vurguladığımız, kuraklık tehdidi ve tasarruf-teknoloji ikilisiyle korunan kaynaklar, bize 2008 Çevre Ödülü’nü getirdi.
Bize İsrail’deki bir haftalık haber yolculuğumuzda ellerinden gelen bütün kolaylığı gösteren ve programımızı oluşturmamızda çok büyük katkısı olan İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu’na da teşekkürlerimi belirtmeden geçemeyeceğim. Ayrıca Türk insanını çok seven ve bizleri orada kardeş gibi kucaklayan İsrail halkının sıcaklığından da çok etkilendik.
Bu arada INEPO Uluslararası Çevre Olimpiyat Komitesi, her yıl basın çevre ödülleri veriyor. Bu yıl ödüllerin 16.sı verildi. Bizim haberimiz de ‘TV HABER’ dalında birincilik kazandı.”