Avrupa Birliği ile İsrail arasındaki anlaşma her yıl taraflar arasında ilişkilerin gelişmesi amaçlıyor olsa da, Ortadoğu’da barış konusunda somut adımların atılamamış olması, AB ülkelerini mesafeli davranmaya itiyor
Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, geçtiğimiz hafta İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile bir araya gelerek, ülkelerinin İsrail ile olan ilişkilerini geliştirme konusunda anlaşmaya vardı. AB üyelerinin şartı, İsrail’in Ortadoğu barış sürecinde ilerleme kaydetmesi.
Bakan Livni, geçtiğimiz pazartesi günü AB Dış İlişkiler Sorumlusu Benita Ferrero Waldner ve 27 üye ülkenin dışişleri bakanı ile bir araya geldi. Taraflar ayrıntı vermezken, iki tarafın da gerek ekonomik, gerekse diğer konularda işbirliğini arttırma yönünde karar birliğine vardıkları belirtildi.
Luksenburg’da yapılan görüşmelerde AB üyesi ülkeler İsrail’in “İki devlet” çözümüne paralel olarak Filistin ile sorunlarını aşmasını, ilişkilerin gelişmesi için bir zorunluluk olarak belirledi.
Sön dönemde gerek yerleşim bölgelerinin inşası, gerekse Batı Şeria’ya yapılan duvar nedeniyle İsrail, bölgesel barış konusunda ilerleme kaydedemediği için eleştiriliyordu.
Taraflar arasında geliştirilecek işbirlikleri çerçevesinde İsrail’in ileri teknoloji yatırımlarının Avrupa pazarlarına daha rahat girişi ve karşılıklı yasal düzenlemelerin oluşturulması yer alıyor.
Uzmanlar bu çerçevenin geçen yıl gerçekleştirilen aynı içerikteki temasların ardından ulaşılan noktaya göre oldukça düşük bir profilde kaldığını belirterek, ilişkilerin görece olarak ilerlemediğine işaret ediyor.
İsrail’in önemli talepleri olduğuna değinen AB Dış İlişkiler Sorumlusu Ferrero Waldner, birliğin de bu taleplere cevap vermek istediğini ancak şu anda konuşmak için erken olduğunu söylemekle yetindi.
İsrail yedi yıldır AB ile, üye ülkeleri kapsayan ve güvenlikten, eğitime çok geniş bir kapsamda işbirliğini öngören özel bir anlaşmaya sahip.