İranlı Yahudi parlamenter geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosunu ziyareti sırasında, Ahmedinecad’ın Holokost inkârı ile ilgili söylemlerinin İranlı parlamenterler tarafından paylaşılmadığını belirtti
Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleşen iki günlük parlamentolar arası görüşmelerde İran Parlamentosu’nun (Majlis) beş kişilik delegasyonunda Ciamak Morsadegh de yer aldı.
Kendisi ile yapılan bir söyleşide Ciamak Morsadegh; “25 bin kişilik Yahudi cemaati dindar bir ülkede dini bir azınlık şeklinde yaşıyor. Tabii ki bazı sorunlarımız var. her şeyin mükemmel olduğunu söyleyemem. Fakat şimdilik çok ciddi sorunlarımız var denemez. Şimdiki yaşam koşullarımız, Yahudilerle Müslümanların eşit sayılmadığı İran devrimi öncesi yıllara nazaran çok daha iyi ve dengeli” dedi. Meclise bağımsız milletvekili olarak seçilen 42 yaşındaki tıp doktoru Ciamak Morsadegh, İran Parlamentosu’nun sağlık komisyonunda yer alıyor. İran’da mevcut 40 sinagogun yarısı başkent Tahran’da bulunuyor. Yahudi nüfusun % 60’ı Tahran’da geri kalanı da Şiraz ve İsfahan gibi büyük kentlerde yaşıyor.
Yahudi çocukların hükümet okulları ile Yahudi okulları arasında seçim yapmakta özgür olduklarını belirten Morsadegh, genç Yahudilerin kamusal alanlarda iş bulmakta zorlandıklarını söyledi. “Bir Yahudi’nin kamusal alanda iş bulması bir Müslüman’ın bulmasından daha zor… Devlet üniversitesinde öğretim üyesi olma olanağım vardı, fakat çalışma koşullarım bir Müslüman’ın çalışma koşullarından farklı olacaktı” diyen Morsadegh, İran Yahudilerinin genelde küçük esnaf olduklarına, fakat çok sayıda Yahudi doktor ve dişçi bulunduğuna, İran halkının asırlardır Yahudi doktorlara diğerlerinden fazla güvendiklerine değindi.
İran Yahudileri seyahat özgürlüğüne sahiptir. Yasalara göre İsrail’i ziyaret etmeleri yasak olsa da hükümet buna göz yumuyor. Böylece İran Yahudileri istedikleri ülkeye, hatta İsrail’e gidiyor, döndüklerinde de hiçbir sorunla karşılaşmıyor” diyen Ciamak Morsadegh, Ahmedinecad’ın Holokost’u inkârı ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı.
“Bu İran hükümetinin politikası değil, Ahmedinecad’ın kişisel görüşüdür. Hükümet üyeleri Holokost’u inkâr etmezler. Cumhurbaşkanının İran’ın en güçlü lideri olmadığını bilmelisiniz. Ülke stratejisini belirleyen Ayatullah Ali Hamaney’dir. Hamaney hiçbir zaman Holokost’u inkâr etmedi.” Tahran Yahudi Komitesi, 2006’da Holokost inkârcılarının katılımı ile İran’da gerçekleşen konferansı protesto etmişti. Morsadegh; “O günlerde cemaat olarak çok endişeliydik, fakat bu konferans günlük yaşamımızı etkilemedi” demekte.
İran’daki nükleer çalışmaların tehdit unsuru olmadığını vurgulayan Yahudi parlamenter; “Nükleer gücün Ortadoğu’da kullanılması söz konusu olamaz. Çünkü bu bölgede yan yana birçok küçük ülke var. Bir ülkeye saldırınca, diğerinin zarar görmemesi mümkün değil” sözleri ile bu konudaki görüşünü söyledi.