Geçtiğimiz hafta piyasalar oldukça hareketliydi. Yıla olumlu başlayan borsalar daha sonra açıklanan tarım dışı istihdam verileri ile birlikte düşüşe geçti. Bununla beraber geçen hafta Türkiye’de Ergenekon davası nedeniyle yapılan tutuklamalar piyasalardaki sert düşüşün sebeplerinden biri olarak göze çarptı. İçinde bulunduğumuz bu hafta piyasalarda bir hayli önemli datalar açıklanacak. Avrupa Merkez Bankası faiz kararı, ABD perakende satış verileri ve sanayi üretim endekslerini dikkatle takip etmemiz gerekecek. Geçtiğimiz hafta başlayan olumsuzluğun devamı durumunda piyasalarda oldukça sert düşüşler gözlemleyebiliriz.
ABD’de yılbaşından önce yaşanan yükselişin kalıcı olup olmadığı konusunda şüphelerim olduğunu geçen hafta yazımda belirtmiştim. Son birkaç gündür yaşanan düşüşler sonrasında yukarı yönlü hareketin kalıcı olmadığını düşünmeye başladım. Özellikle yatırımcıların ve hükümetlerin resesyonun beklenenden uzun sürme ihtimalinden bahsetmeye başlamaları piyasaya olan güvenin azaldığını gösteriyor. Cuma günü 1945’ten itibaren gelen en kötü tarım dışı istihdam verileri de resesyonun ne kadar derin olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. ABD’de uzun süre sonra işsizlik oranının yüzde 7.2’ye yükselmesi ve bu oranın daha da yükseleceği beklentisi ile piyasalardaki tedirginlik bu hafta da devam edebilir. Bu gelişmeler ile birlikte WalMart, Macy’s gibi önemli perakende şirketlerinin yılın en hareketli ayı olması beklenen Aralık’ta düşük satışlar yapmasının ardından 2009 hedeflerini aşağı revize etmesi piyasalarda huzursuzluk yaratan başka bir konu oldu. Bu bilgiden sonra yatırımcıların
bu hafta deklare edilecek olan perakende satış verilerini dikkatle takip etmesi faydalı olacaktır. Bununla birlikte bu aralar çok hareketli olan Euro/Usd paritesinde son dönemde yaşanan yukarı yönlü hareketin durulduğunu gözlemliyorum. Bu gelişme ile birlikte bu hafta Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararı açıklanacak; toplantıdan 50 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor. Beklentinin dışında bir karar piyasaları hareketlendirecektir.
Türkiye’de ise Ergenekon davasına biraz değinmek gerektiği kanaatindeyim. Geçen hafta yapılan tutuklamaların ardından Genelkurmay Başkanı ile başbakan Tayyip Erdoğan’ın toplantı yapması ve sonucu hakkında herhangi bir açıklama yapılmaması piyasaları oldukça tedirgin etti. Bu hafta Egenekon ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Piyasaların çalkantılı olduğu şu dönemde politik risklerin artması Türkiye için hiç de iyi olmaz. Zaten borsanın Ergenekon’un patlak verdiği gün yüzde 6 civarında düşmesi bu görüşümü destekliyor. Ayrıca bu hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı için toplanıyor. Geçen hafta TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz faiz indirimlerine devam edebileceğinin sinyalini verdi. Dolayısıyla yatırımcılar bu hafta merkez bankasının faizlerini 75 baz puan düşürmesinin muhtemel olduğu kanaatinde fakat geçen hafta yapılan konuşma ile birlikte indirim tutarının daha fazla olması da gündemde.
Sonuç olarak piyasalarda toparlanma sürecinin askıya alınmış olabileceğini ve bu konuda bu hafta açıklanacak veriler ışığında daha net bilgi edineceğimiz kanaatindeyim. Ancak geçtiğimiz haftayı incelediğimizde yaşanan yükselişin ayı rallisi dediğimiz bir soluklanma olduğu ve tekrar aşağı yönlü hareket edebileceğimizi gözler önüne serdi. Yaşadığımız yükselişin nedeni piyasaların 2009 itibariyle ekonomilerin toparlanmaya başlayacağının düşünülmesiydi. Böyle bir toparlanma şu an için ertelenmişe benziyor. Obama’nın açıklayacağı paket ve diğer ülkelerin yavaşlamaya karşı önlemler alması orta vadede olumlu olarak algılanacaktır dolayısıyla hükümetlerin açıklayacağı yeni paketleri ve hareketlendirme çabaları piyasaların toparlanmasında önemli rol oynayacaktır. İyi haftalar.