New York, New Jersey ve Connecticut eyaletlerinde faaliyet gösteren AFTJ’nin (American Friends of Turkish Jewry) yeni başkanı Vitali Franko ile çalışmaları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik…
Merkezi New York’ta bulunan AFTJ (American Friends of Turkish Jewry) Haziran ayı başında yapılan seçimlerle yeni yönetim kadrosuna kavuştu. Görev alanların isimleri şöyle: Vitali Franko Başkan; Ceki Aluf Medina Başkan Yardımcısı; Moris Roso Mali İşler Sorumlusu; Leon Abudaram Sekreter; Suzette Acar, Zivette Doenyas-Price, Esther Roth Etkinlik Sorumluları; Josef Bildirici, Ariel Sagiz Üye Kabul Komitesi ve İgal Nassi İnternet Sitesi Sorumlusu olarak seçildiler.
AFTJ ne zaman hangi amaçla, kimler tarafından kuruldu?
AFTJ, 11 Eylül olaylarından sonra İstanbul’daki sinagog saldırıları akabinde kuruldu. Kuruluş amacı Türkiye’deki Musevi Cemaatine bağlı okul, gençlik kuruluşları, hastane, sinagoglar ve sosyal yardım kuruluşlarına destek vermek.
Bunun yanı sıra Tri State denilen New York, New Jersey ve Connecticut eyaletlerinde yaşayan Türkiye kökenli Yahudi vatandaşların bağlantılarını sağlamak ve birlikte etkinlikler yapmayı da amaçlıyor.
Çalışma sisteminiz hakkında bilgi verebilir misiniz?
On kişilik yönetim kurulu gerçekleştirilen aylık toplantılarda iş bölümü yaparak sonraki aylara yönelik planları değerlendiriyor. Kişiler görevlerinin bilince olduklarından başkan toplantılarda ayrıntılara girmemekte sadece karar aşamasında onaya sunmakta.
Kuruluşta herkes gönüllü mü? kaç üye aileniz var?
Kuruluşta herkes gönüllü olarak çalışıyor. Kayıtlarımızda 250’yi aşkın üyemizin temas adresleri bulunuyor. Bu üyelerin yaklaşık 70’i daimi üye olarak her tür etkinliğe katılıyor.
Söz konusu üç eyalette okuyan öğrencilere nasıl ulaşıyorsunuz?
Öğrenimlerini bu eyaletler içinde sürdürmek üzere gelen öğrencilere AFTJ elinden geldiğince yardım etmeye çalışmakta ve bu gençlerin bilhassa bayramlarda yalnız kalmayıp bir aile havası içinde kutlamaları için çalışmaktadır.
Öğrencilere ve diğer üyelere en fazla e-mail vasıtası ile ulaşmaya çalışıyoruz. Genellikle öğrenciler geçici süreler için burada bulunduklarından adresleri kayıtlarımızda mevcut değil.
Adresleri olan üyelerimize e-mail ile ulaşamadığımız veya cevap almadığımız takdirde posta kanalı ya da tanıdıklar vasıtası ile ulaşmaya çalışıyoruz.
Birlikte çalıştığınız yardım kuruluşları hangileri?
Belli bir kuruluşla bağlantımız yok. Bağışlar, yardımseverlerin talepleri doğrultusunda yönlendirilir. AFTJ Türkiye’deki "hediye yerine hayır kurumlarına bağış" kampanyasını Amerika'da da hayata geçirmek için girişimlerde bulunmaya başladı.
ASF (American Sephardi Federation) ile nasıl bir ortak çalışma içindesiniz...
AFTJ’nin henüz daimi bir adresi yok. Bu konuda ASF kurumumuza destek sağlıyor. Ayrıca, bünyelerinde toplantılarımız, etkinlik gibi her türlü olay için açık tutuyor. ASF bir yerde bizim öncümüzdür.
Ekim ve Kasım ayında açmayı düşündüğünüz sergiler hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz? Serginin Türkiye ayağında kimlerle ortak çalışma içindesiniz?
Ekim ve Kasım ayındaki sergiler ASF tarafından açılacak. New York’taki konsolosluk haricinde temaslar hakkında henüz tam bilgiye sahip değilim.
ASF ekim ayında İstanbul Topkapı Müzesi’nde "Türkiye’nin Tarihi Sinagogları" konulu bir sergi açmak için girişimlerde bulundu. Kasım ayında ise Sefarad ressamları içeren bir sergiyi kendi bünyesinde, New York'ta açmak üzere girişimlerini sürdürüyor.
Önümüzdeki kış sezonu için yapmayı düşündüğünüz bir program var mı?
İleriki aylar için AFTJ çok yüklü bir program hazırlığı içinde. Yaz dönemi biter bitmez bu programı açıklayacağız. Etkinlikler ajandamızın en başında artık gelenekselleşen Hanuka Bayramı’nı birlikte kutlama partisi yer alıyor.
Nasıl ve nerelerde organizasyonlar düzenliyorsunuz?
AFTJ'nin son aylardaki en önemli etkinliği Anneler Günü kutlaması oldu. 11 Mayıs’ta Central Park'ta yapılan geleneksel kutlamaya 35 aile, 80'in üstünde kişinin katılmasıyla Anneler Günü annelere layık bir şekilde kutlandı.
Bu olayın akabinde İstanbul Üniversitesi Mezunları’nın organize ettiği "Desperate Hours" (Türk Diplomatların İkinci Dünya Savası sırasında Türk Musevilerine yapmış oldukları yardımları konu eden belgesel)'in New York Türk Konsolosluğu’ndaki gösterisi AFTJ üyelerine gösterildi. Filmin gösterimi New York Türkiye Başkonsolosu ile İsrail Kültür Ataşesinin konuşmaları ile açıldı.
Türkiye’de ve dünyada yakın temasta bulunduğunuz diğer kuruluşlar hangileri?
Şu anda ASF (American Sephardi Federation), New York Turk Federasyonu ve İstanbul Üniversitesi Mezunları Dernekleri ile yakın temas içindeyiz.
Özellikle değinmek istediğiniz diğer konular...
AFTJ bir yerde Türkiye’deki Yahudilerin oluşturduğu “cemaat” fikrini New York’taki Türkiye kökenli Yahudiler için de kurmayı amaçları arasına aldı.
Gençlerimize sahip çıkmak, Türkiye’deki aileleri ile bağlantı kurmak, bayramları geleneksel bir şekilde beraber kutlamayı sürdürmek için çalışmalarına devam ediyor. Bayramlarda hediye yerine kart fikri üyelerimiz arasında kabul görmeye ve yaygınlaşmaya başladı. ASF’le birlikte Judeo-Espanyol dilinin yaşatılması fikri üzerine de yakında çalışmalara başlayacağız. Türkiye’de yayınlanmış olan Ladino Sözlük ve Ladino Deyimleri kitapları yakında ASF’in bünyesindeki kütüphanede üyelere sunulacak.
Etkinlikler hakkında bilgi almak isteyenler [email protected] adresinden bize ulaşabilirler.