İsrail: Suriye barış için olumlu adımlar atıyor

İsrailli yetkililer, Suriye yönetiminin İsrail ile barış için somut ve elle tutulur adımlar attığını, gelişmelerin çok umut verici olduğu belirttiler

Dünya
31 Temmuz 2008 Perşembe

Kudüs’teki başbakanlık yetkililerinden yapılan bir açıklamada, Suriye’nin son dönemlerde aldığı önlemlerin ve gelişmelerin çok ümit verici olduğunu ve Suriye’nin barış konusunda ciddi olduğu izleniminin doğduğu belirtildi. Yapılan açıklama, alınan önlemlerin ne olduğu tam olarak belirtilmezken, ‘elle tutulur’ ve ‘gerçekçi’ oldukları yorumu yapıldı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de, Suriye sürdürülen pazarlıklardan memnun olduğunu açıkladı. Olmert, İsrail-Suriye ilişkisinin gelişiminin yakın zamanda Şam yönetiminin Hizbullah ve İran ile ilişkilerini etkileyeceğini umduğunu da ekledi. İsrail Başbakanı, “Suriye yakında bir yol ayrımına gelecektir ve devam edeceği yönü belirlemek zorunda kalacaktır” dedi.

Bu arada batılı kaynaklar da, Suriye ve Esad’ın barış yönünde Olmert ile somut adımlar atmak istediği vurguladı, böylece İsrail’de olası bir yönetim değişikliğinde yeni gelecek başbakanın Olmert’in attığı adımları devam ettirmek zorunda kalacağını belirtti. Aynı kaynaklar, ayrıca Şam yönetiminin, ABD veya bir Avrupa ülkesinin arabuluculuk görevini üstlenmesini istediğini dile getirdi. Geçtiğimiz aylarda, Suriye Devlet Başkanı Başer Esad ile ilişkilerini geliştiren ve Suriye’nin uluslararası arenada dışlanmışlığını bozmaya çalışan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise bu rol için en büyük aday.

Geçtiğimiz haftalarda uluslararası bir toplantıda karşı karşıya gelen Olmert ve Esad, birbirleriyle el sıkmamış, ayrıca Esad bu sahnenin gerçekleşmesini konusunda hiç hevesli olmadığı izlenimini yaratmıştı. Olmert konuyla ilgili olarak, “Esad’ın zaten böyle bir sahnede yer almak istemeyeceğini biliyorduk. Toplantı öncesinde, böyle bir niyetimiz olmadığı mesajını karşı tarafa iletmiştir. Bu yönde de bir çabamız olmadı çünkü bu tip çabaların gerçekçi olmayacağını ve yapay görüneceğini biliyoruz” dedi.

Şimdi Barış Enstitüsü’nün Amerika’daki yetkilileri ile bir araya gelen Suriye’nin Washington Büyükelçisi İmad Mustafa da, Suriye, İsrail ve Lübnan arasında bir barış anlaşmasının mümkün olduğunu belirtti. Mustafa, “Bir araya gelip karşılıklı oturalım ve bu savaş durumunu sonsuza kadar bitirelim,” dedi. Mustafa sözlerine, İsrail’in aynı zamanda Lübnan ile de bir anlaşma yapma şansına sahip olduğunu ekledi. Suriye’nin önde gelen dış politikacılarından biri olan Mustafa, Başer Esad’a yakın olan isimlerden biri olarak biliniyor.

İsrail’in Haaretz gazetesi ise, Suriyeli bir delegasyonun Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na yapmayı planladığı ziyaretin iptal edildiği haberini yayınladı. Ziyaretin haberinin basına sızması ve sızdırmanın Şam’dan yapılması nedeniyle, Amerikalılar planlanan ziyareti iptal ettiği bilgisi de haberde yer aldı.

Diğer taraftan İsrail Radyosu, Suriye ile dolaylı görüşmeleri yürüten iki yetkilinin bu hafta Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Radyonun haberinde Başbakanlık Müsteşarı Yoram Turbowitcz ile Başbakan Ehud Olmert’in baş danışmanlarından Şalom Turjeman, dolaylı yürütülen İsrail-Suriye barış görüşmelerinin dördüncü turu için Türkiye’ye geleceği belirtildi.