İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın 14 Ağustos’ta Türkiye’ye yapacağı ziyarete İsrail büyük tepki gösterdi. İsrailli yetkililer, İsrail’in haritadan silinmesini isteyen bir liderin Türkiye’ye davet edilmesinden üzüntü duyduklarını belirttiler.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın 14 Ağustos’ta Türkiye’ye yapacağı ziyarete İsrail’den resmi tepki geldi. İsrail, Tel Aviv ve Ankara’da yaptığı diplomatik girişimlerle Ahmedinecad ziyaretinden duyduğu rahatsızlığı Türkiye’ye iletti.
İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rafi Barak, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan ile özellikle bu konuda yaptığı görüşmede; İran’a nükleer faaliyetleri nedeniyle verilen süre dolmasına rağmen, Ahmedinecad’ın Türkiye’ye davet edilmesini anlamakta güçlük çektiklerini vurguladı.
Barak, Büyükelçi Tan’a; “İran uluslararası alanda dışlanmanın eşiğine gelirken, bu ziyaret nedeniyle Türkiye, İran’a meşruluk kazandırmış oluyor” sözleri ile İsrail’in görüşünü iletti.
Müsteşar Yardımcısı Rafi Barak ayrıca; “İsrail’in haritadan silinmesini açık şekilde ifade eden ve Holokost’u inkar eden bir liderin Türkiye’ye davet edilmesinden dolayı çok üzgünüz. Bu üzüntümüzün ve tepkimizin Türk hükümetine iletilmesini istiyoruz” dedi.
Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye’nin bölgede bir gerginlik ortamının yaratılmasını önlemeye çalıştığını, İran sorununun diyalog ortamında çözülmesini arzu ettiğini ve Ahmedinecad’ın bu amaçla davet edildiğini söyledi. İsrail’in Türkiye Büyükelçisi Gaby Levy de, İsrail’in rahatsızlığını Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’na iletti.
İsrail medyası, Türkiye hükümet yetkilileri ile İstanbul ve Ankara’da görüşmelerde bulunacak olan Mahmud Ahmedinecad’ın Anıtkabir’i ziyaret etmeyi reddettiği haberine de yer verdi.
Ahmedinecad’ın, ‘resmi ziyaret’ protokolü kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Ankara’ya gelmesi, Anıtkabir ziyaretini zorunlu kılıyor. Ancak İranlı yöneticiler Anıtkabir ziyaretini ‘günah’ sayıyor. Bu sorunu aşmak isteyen protokol görevlileri, temasların ‘çalışma ziyareti’ kapsamında gerçekleşmesi önerisini getirdiler. Diğer bir öneri de Ahmedinecad’ın yine Gül’ün davetiyle ‘çalışma ziyareti’ için İstanbul’a gelmesi oldu. Böylelikle, Ahmedinecad, Anıtkabir’e gitmek zorunda kalmayacaktı.
Ancak Ankara’nın bu formülüne Tahran sıcak bakmadı. Türkiye ziyaretini tüm dünyanın gündemine taşımak isteyen Ahmedinecad, hem Ankara’ya hem de İstanbul’a uğramak istediğini iletti. Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül’ün konukları için Çankaya Köşkü’nde hazır tutulan Camlı Köşk’te kalmak isteyen Ahmedinecad, İstanbul’a geçip tarihi ve turistik mekânları da ziyaret etmeyi planlıyordu. Ahmedinecad’ın bir isteği de İstanbul’da cuma namazı kılmaktı.