McCain’in yardımcılığına Yahudi bir aday

ABD Temsilciler Meclisi’nin Yahudi vekili Eric Cantor’un Cumhuriyetçi aday McCain’in başkan yardımcısı adayı olarak listeye ekleneceğine söylentileri güçleniyor

Dünya
13 Ağustos 2008 Çarşamba

ABD Cumhuriyetçi başkan adayı McCain’in başkan yardımcısı olarak adı geçen Eric Cantor, söylentiler doğrultusunda kendisinin aynı listeden aday olması ve McCain’in seçilmesi halinde Amerika’nın ilk Yahudi başkan yardımcısı olacak. Cantor ile birlikte adı geçen diğer potansiyel adaylar arasında Minnesota Valisi Tim Pawlenty, Massachusetts eski Valisi Mitt Romney ve Ohio Milletvekili Rob Portman bulunuyor.

Geçtiğimiz haftalarda Cantor’un McCain ile aynı partiden aday olacak ikinci kişi olacağına dair söylentilerin yayılması ile birlikte Cantor McCain’in adına ekonomi ve enerji ile ilgili açıklamalar yapmaktan geri durmadı. Obama’ya saldırmaktan da kaçınmayan Cantor, McCain’e kendisine bu fırsatı vermesi halinde bu işi iyi yapacağının sinyallerini de vermiş oldu.

McCain araştırma komitesinin kendisi hakkında araştırma başlattığına dair medyada çıkan haberler üzerine Cantor heyecanını halka yansıtmaktan kaçınırken, medyacılar milletvekilini sorularıyla zorladı. Cantor, Barak Obama’nın yeni enerji planı hakkında kendisiyle yapılan görüşmede, kendisinin başkan yardımcılığına dair soruları yanıtsız bırakırken Cantor’un sözcüsü de ısrarlı sorulara rağmen yorum yapmayı reddetti.

Obama’yı eleştiren Cantor, sıklıkla Obama’nın tecrübesizliğinden ve Amerika’daki artan enerji kaynaklarına karşıtlığından bahsetti. Virginia milletvekili Cantor, tecrübesizliğinden dem vurduğu Illinois Senatöründen birkaç yaş küçük. Ancak Cantor, genç yaşına rağmen Temsilciler Meclisi’nin emektarlarından sayılıyor. Cantor’un meclisteki itibarı yalnızca Kongre üyeleri ile parti liderleri arasında bağlar kurmasını sağlayan başarılı aracılığına da dayanmıyor. Cantor, Amerikan siyasetinde yeniden seçilmek için büyük önem taşıyan bağış toplama konusunda da Kongre’nin üretken üyelerinden biri sayılıyor.

Eric Cantor, Temsilciler Meclisi’ndeki tek Cumhuriyetçi Yahudi milletvekili. Ancak Cantor’un aday listesine eklenmesindeki daha önemli bir faktör, kendisinin yaşı. 45 yaşındaki Cantor’un, bu ay 72. yaşını kutlayan McCain’i dengeleyeceği düşünülüyor. Cantor’un yararına olacak bir özelliği de sorumluluk sahibi bir aile babası şeklinde anılan temiz imajı.

McCain kampanyasının ilgilendiği konulardan biri de, Cantor’u listeye sokmanın kararsız Yahudi seçmenleri ikna edip etmeyeceği. Siyahlarla Yahudiler arasındaki yıllardır bastırılmış gerginlikler ve McCain’in geçmişe uzanan İsrail taraftarlığı sebebiyle Obama’dan uzaklaşan Yahudilerin bu şekilde Cumhuriyetçi cepheye çekilebileceği düşünülüyor. Öte yandan Obama az farkla da olsa anketlerde başı çekiyor.