İsrail iç politikası 2009 bütçe görüşmeleri nedeniyle tartışmalı günler geçiriyor. Kadima, yeni yılın bütçesini onaylatmak için çaba gösterirken, hükümet ortağı İşçi Partisi yeni bütçede savunmaya daha fazla pay ayrılmasını istiyor
İsrail’de iç politikasını hareketli günler bekliyor. 2009 bütçesinin görüşmelerinin başladığı bu günlerde partiler arasındaki rekabet tekrar kendini gösteriyor.
İşçi Partisi, Maliye Bakanı Ronnie Bar-On tarafından taslağı hazırlanan 2009 bütçesini kabul etmeyeceğini açıklarken, Şas ve diğer partileri de kendileriyle birlikte hareket etmeye iknaya çalışıyor.
İşçi Partisi, bütçe taslağının öngördüğü gibi bütçenin %1.7 oranında büyümesinin yeterli olmayacağı, milletvekilli Avishay Bravermn’ın önerdiği gibi %2.5 büyümenin gerekli olduğunu savunuyor.
Konuyla ilgili görüşlerini belirten Savunma Bakanı Ehud Barak, “Bütçe görüşmeleri en önemli konulardan biridir çünkü tüm zorluklarımızın ve engellerimizin bir yansımasıdır. Bütçenin geçmesi askeri bir operasyonun başlayabilmesi için de şarttır. Güvenlik ve sosyal ihtiyaçlar arasında bir rekabet yaratmak doğru değildir,” dedi.
Barak, “Lübnan Savaşı’ndan sadece iki yıl sonra, etrafımızda halen, İran, Hizbullah, Suriye ve Hamas gibi tehditler yer alırken, İsrail’in savunma bütçesini kısabilmek gibi bir lüksü yoktur,” diyerek bütçe taslağında savunmaya daha fazla pay verilmemesini eleştirdi.
Tarım Bakanı Şalom Simhon ise, bütçe tartışma ve görüşmelerinin Kadima seçimlerinin sonrasına bırakılması gerektiğini savundu.
Başbakan Ehud Olmert’in konuyla ilgili açıklaması da sert oldu. Pazar sabahı gerçekleşen kabine toplantısında konuşan Olmert, “Konu bütçe görüşmeleri olunca ‘parti sadakati’ öncelik olmaktan çıkar. Devletin bütçesi üzerinde tüm bakanların toplu olarak sorumluluğu vardır. Bütçenin geçmesi için tüm gücümü kullanacağım. Çünkü bu hükümet, tüm engellere rağmen yoluna devam etmek istiyor,” dedi.
Maliye Bakanı Bar-On, 2009 bütçesi ile ilgili olarak iki farklı taslak sundu. İlk taslak, güvenlik meselelerini ön planda tuturken, ikinci taslak daha çok sosyal yardımlaşma alanındaki projelere daha çok pay ayırıyor. Bar-On ikinci taslağı savunurken, İşçi Partisi ve Şas buna karşı çıkıyor.