Henüz İsrail-Mısır arasında düşmanlıkların süregeldiği dönemlerde, tek kişilik uçağı ile barışçıl amaçlarla iki kez düşman topraklarına inen, Akdeniz’de demirleyen gemisinden yaptığı korsan radyo yayınlarıyla bölge ülkelerine barış çağrılarında bulunan Abie Natan yaşama veda etti
Yıl 1973. Akdeniz’de bir Barış Gemisi demirledi. Barış Gemisi’nin gençlere yönelik müzik yayınları arasında; “Here is the Voice of Peace”, “From somewhere in the Mediterranean”, “Give Peace a Chance” çağrıları bölgenin tüm ülkelerine ulaştı. Korsan yayınlarını yirmi yıl sürdüren, tek kişilik uçağı ile düşman topraklarına inen, FKÖ ve Yaser Arafat’la düzenli görüştüğü için hapsedilen, Batı Şeria ve Gazze’de yerleşimlerin kurulmasını protesto etmek üzere açlık grevine giren barış savaşçısı Abie Nathan’ı tanıyalım.
Abie Nathan 1927’de İranlı Yahudi bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Hindistan’da Cizvit papazlarının yanında eğitim gördü. II. Dünya Savaşı yıllarında İngiliz ordusu hava kuvvetlerinde savaş pilotu olarak görev yaptıktan sonra, 1948’de özgürlük savaşı vermekte olan İsrail’e göç etti. Yeni kurulan devletin hava kuvvetlerinin kuruluşuna katkılarını 1951’e dek sürdürdü. Yerleştiği Tel-Aviv’de açtığı Amerikan tarzındaki bir lokanta ile ülkenin ünlüleri arasına girdi.
TEL-AVİV’DEN PORT SAİD’E
1966’da tek kişilik “Shalom One” adlı uçağı ile Tel-Aviv’den Port Said’e uçtu. Tabii ki tutuklandı ve İsrail’e iade edildi. Bir Yahudi’nin düşman bir ülkeye uçtuğu haberi tüm dünyanın gündemine oturdu.
Abie Nathan artık dünyada ünlüydü. Bundan faydalanarak barış mücadelesini Avrupa, ABD ve Sovyetlerde sürdürmeye başladı. Aralarında Papa VI. Jean Paul, Jean Paul Sartre, François Mauriac, Bertrand Russell ve Senatör Robert Kennedy olmak üzere birçok siyasetçi ve entelektüelle görüşmelerde bulundu. Bu kişilere çağrıda bulunarak Arap-İsrail düşmanlığının sona erdirilmesi için yardımlarını talep etti.
1967’de bir yıl önceki çılgınlığını bir kez daha denedi. Uçağı ile Mısır’a indiğinde niyeti o dönemin Devlet Başkanı Cemal Abdül Nasır ile görüşmekti. Mısırlılar tarafından durduruldu, iade edildiği İsrail’de “düşmanla izinsiz ilişki kurma suçundan” 40 gün hapis cezasına çarptırıldı.
PEACE SHIP YOLA ÇIKIYOR
1969’da taktik değiştiren Abie Nathan, Hollandalı destekçilerinin yardımı ile satın aldığı gemiye “Peace Ship” (Barış Gemisi) adını verdi. Gemiyi yenilenmek üzere New York’a götürdü. Orada kaldığı üç buçuk yıl süresince rüyalarını gerçekleştirecek maddi kaynak arayışını sürdürdü. Bu amaçla popüler gece kulüplerinden “21”de düzenlenen partide ve Carnegie Hall’da verilen bir konserde bağışlar topladı. Böylece yenilenen gemisine o dönem için en gelişmiş yayın donanımını kurdu. Maliyet yükselip 40 bin dolarlık bir açıkla karşılaşınca, ilerde arkası gelecek ilk açlık grevine gitti.
Korsan bir radyo istasyonuna dönüşen gemi 1972’nin Ekim ayında New York’tan yola çıktı. Çoğunluğu gönüllü kişilerden oluşan ekip; bir Fransız kaptan, üç Amerikalı, iki Filipinli, bir Yugoslav, biri Kanadalı diğeri İngiliz iki DJ, Atlantik’i geçerek İsrail karasularına vardı.
1973’te düzenli yayına başlayan “The Voice of Peace” adlı radyo 30 milyon Arap ve İsraillilere sesini duyuruyordu. Yayın sırasında tekrarlanan “Give Peace a Chance”, “From somewhere in the Mediterranean” sloganları zamanla herkesin aşınası olduğu klişelere dönüştü.
Yirmi yıllık varlığı sürecinde “The Voice of Peace” özellikle gençlerin ilgi gösterdiği bir radyo yayını oldu. Ortadoğu’da popüler dünya müziğini yakından takip ederek, İsrail ve Arap haberlerini İngilizce lisanında yayınlayan tek radyoydu.
Kipur Savaşı’nda Abie Nathan “Barış Gemisi”ni cepheye mümkün olduğu kadar yanaştırarak sürekli taraflara silahlarını bırakma çağrısında bulundu.
1977’de Abie çocuklara çikolata ve oyuncak taşımak üzere Süveyş Kanalı’nı geçmeye çalıştı. Aynı yıl, ilk kez “başrol oyuncusu” olarak kabul gördü ve Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ile görüşecek İsrailli ekibin arasında yer aldı. “Kahire Konuşmaları” Abie Nathan’ın başarılarına bir hane daha ekledi. Onun on yıldır teşvik ettiği diyalog ortamı artık gerçeğe dönüşmüştü.
BARIŞ MÜCADELESİ
1978’de Nathan, Batı Şeria ve Gazze’de yerleşimlerin kurulmasını protesto etmek üzere açlık grevine başladı. 45 günlük grev medyanın baskısı sonucu İsrail parlamentosunun müdahalesi ile sona erdi.
1980’lerde Abie Nathan FKÖ ve lideri Yaser Arafat ile düzenli görüşmeye başladı. Bu girişimleri sık sık tutuklanıp hapsedilmesine yol açtı. Abie, Likud Partisi üyeleri dahil olmak üzere yüzlerce İsraillinin FKÖ ile ilişkide olduğunu, oysa sadece kendisinin ve barış savaşçılarının bu nedenle tutuklandığını ileri sürüyor, “Elbet birisi bedel ödemek zorunda” diyordu.
1993’te “Barış Gemisi”nin zararı 300 bin doları bulunca Abie Nathan radyo kanalını kapatacağını açıkladı. “Barış Gemisi”ni bir “Barış Müzesi”ne dönüştürmek için maddi kaynak bulmakta başarılı olamadı. İsrail ve Filistinliler arasında Oslo Anlaşması’nın imzalanmasından hemen sonra Abie Nathan düzenlediği küçük bir törenle “Peace Ship”i batırdı.
“Barış Gemisi” şimdi Akdeniz’in derinliklerinde sonsuza dek yatıyor. Abie Nathan 27 Ağustos Çarşamba günü 81 yaşında yaşama veda etti. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Abie Nathan’ı efsane olarak nitelendirerek; “Abie yaşamı, insanı ve barışı seviyordu. O İsrail toplumunu insani ve şefkatli duygularla kucaklıyordu. Onu hep sevgiyle anacağız” dedi.
1994’te Yaser Arafat’la birlikte Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Şimon Peres ise, “İsrail’in en özel kişilerinden biri” olarak tanımladığı Abie Nathan için “Umutların çok kısıtlı olduğu bir dönemde barışa inancını yitirmeyen, insanların kalbini kazanmasını bilen bir kişiydi” sözlerini kullandı.