Hikayeler anlatalım – ondan ötesi bekleyebilir, beklemelidir de.
Hikayeler anlatalım – bu öncelikli yükümlülüğümüzdür…
Yorumlar daha sonra gelebilir, çünkü söylemek istenenleri
gölgeler ya da onların yerine geçerler.
Hikayeler anlatalım – insanın şeytanla karşılaştığında ne kadar
çaresiz olduğunu hatırlamak için.
Hikayeler anlatalım – cellada son söz hakkını vermemek için.
Son söz kurbana ait olmalıdır.
Tanık olan ise onu anlamalı,
şekillendirmeli ve anlatmalıdır.
Elie WIESEL
Büyük Savaşın üzerinden 60 yılı aşkın bir süre geçti. Hitler ve işbirlikçilerinin yarattığı kaos ve onun ardından gelen soğuk savaş dönemi sona erdi. Avrupa, tüm tarihsel bölünmüşlüğüne rağmen, bir bayrak altında birleşti. Bu bayrak, Hitler’in hayal ettiği gibi Alman bayrağı olmadı…
Almanya’nın 1945 yılında teslim olması anısına geçen sene yapılan törenlerde, Fransız Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder’in bir araya gelmesi, o dönemden sonra ne kadar yol alınmış olduğunun göstergesiydi.
Savaş, Avrupa’yı baştan aşağı kasıp kavurmuş, korkunç bir yıkımı miras olarak bırakmıştı…
Bu mirasın en trajik olayı ise, savaşın son gününe dek, Nazilerin büyük bir titizlik ve görülmemiş bir arzu ile sürdürdükleri Yahudi Soykırımı – Holokost’tur şüphesiz.
Holokost’u yaşayanlar, o günlerden bugüne gelenler gitgide azalıyor. Yeni
gelen nesiller, Holokost’un ifade ettiği anlam derinliğini kavramada mutlaka zorluk çekecekler, çünkü gettolarda, toplama kamplarında, ölüm yürüyüşlerinde, kısaca her yer ve konumda yaşananları normal bir insanın algılaması kolay değil. Bu bile, Holokost’un tekliğini anlatmaya yetiyor.
Hiçbir Yahudi, geçen yüzyıl içinde
yaşananları unutmamalı.
Hiçbir hür insan, tarihin bu vahşet dolu dönemine sırtını dönmemeli…
Bu konuda bilgi sahibi olmalıyız, düşünmeliyiz, konuşmalıyız…
....Öznesi Holokost olan böylesi bir ekte değinilecek bir çok konu var. Gettolar, krematoryumlar, ölüm yürüyüşleri, kaybolup giden nesiller... Amacımız Nazi zulmünü sayfalara taşımak değil. Burada, savaş yıllarında soykırıma hedef olanları ve Yahudi direnişinin isimsiz kahramanlarını "birer insan olarak" anmak, ve genç nesillere o yıllar hakkında küçük de olsa bir ışık tutmak istedik.