İsrail’in barış için Doğu Kudüs’ten çekilmesi gerektiğini savunan İsrail Başbakanı Olmert’e Livni’den ters tepki geldi. Kadima’nın yeni lideri, Olmert’in sunduğu barış önerisinin mevcut koşullarda uygulanamayacağını belirtti
Halen İsrail’in Dışişleri Bakanlığı’nı yürüten Tzipi Livni, Fransız meslektaşı Bernard Kouchner ile bir araya gelerek, Olmert’in Filistinlilere sunduğu barış anlaşmasına karşı olduğunu dile getirdi. Livni, “Günümüz politik durumunda bu barış önerisi sorunları çözmek için yeterli değildir,” dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrail ziyareti sırasında ilk olarak Ehud Olmert ile bir araya geldi. Olmert, görüşme sırasında Filistinlilere yaptığı anlaşma önerisini bir kez daha yineledi. Olmert, “İsrail’in Golan Tepeleri’nden ve Doğu Kudüs’ten çekilmesini önerdim. Ancak Filistinliler halen bu anlaşmayı imzalamak istemiyorlar,” dedi.
Daha sonra Livni ile bir araya gelen Kouchner aynı konuyu gündeme getirdi ve Livni’nin bu öneriye neden karşı çıktığını sordu. Kouchner, Olmert’in önerisinin sınırlar ve mülteciler konusunda çözüm getirdiğini, Kudüs meselesini de ertelediğini belirtirken Livni cevap olarak Mahmud Abbas’ı eleştirdi. Livni,” Abbas mevcut politik durumda böyle bir anlaşmayı imzalayamaz. Ayrıca İsrail’in siyasi durumu da böyle bir anlaşmanın imzalanmasına izin vermez,” dedi. Livni böyle bir anlaşmayı kabul etmedikleri için Filistinlileri suçlamanın da bir sonuç doğurmayacağını belirtti ve ekledi, “Onların hatası olduğunu söyleyebiliriz. Ama ne değişecek? 2000 yılında Camp David’de de aynı şey olmuştu, Filistinliler kendilerine sunulanı kabul etmemişti ve şimdi geldiğimiz noktaya bakın,” dedi.
Pazar günü, bir dışişleri konferansında söz alan Tzipi Livni, Filistinlilerle barış görüşmelerine devam edeceğini belirtti. Livni, “Annapolis devam edecektir. Tarihlerin veya politik değişikliklerin yolumuzu engellemesine izin vermeyelim,” dedi. Livni, şu noktada önemli olan şeyin sağlıklı bir anlaşma yapabilmek için fedakarlıklar yapılması gerektiğini anlamaktır yorumunu yaptı.
İsrail’in dış politikasını değerlendirmek amacıyla düzenlenen konferansa Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad al-Malki de katıldı. Konferans boyunca İsrailli ve Filistinli liderler, Amerika’da başkanlık dönemi sona ermeden belirlenen hedeflere ulaşma konusundaki endişelerini dile getirdiler. Kudüs’deki toplantıda İngilizce konuşan al-Malki, “çnümüzdeki dönemler belirsizliği de beraberinde getiriyor ve zaman geçtikçe bu belirsizlik daha da artıyor,” diyerek duyduğu endişeyi dile getirdi. Yeni Amerikan Başkanı’nın kim olacağını bekleyip göreceklerini söyleyen Filistinli bakan, iki adayın Ortadoğu görüşleri arasında büyük farklılıklar olduğunu vurguladı.
Livni’nin hükümet kurma konusunda başarılı olmasını dilediklerini de belirten al-Malik, bu takdirde barış görüşmelerinin devam edeceğine ve Filistin Devleti’nin kurulma aşamasına gelineceğine inandığını da açıkladı. İsrail ile Filistinliler arasındaki konulara da değinen al-Malik özellikle Batı Şeria’daki yerleşimlerin bir “saatli bomba” olduğunu belirtti.
Konferansta Fransa Dışişleri Bakanı’nın yanı sıra Alman eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, ABD’nin İsrail Konsolosu James Cunningham, Dışişleri ve Savunma Komitesi’nde görev alan Knesset’li vekiller ve İsrail’in diğer ülkelerde görev yapan on üç elçisi de yer aldı. İç gün süren konferansta İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından ilk kez hazırlanan yıllık dışişleri politikası değerlendirilmesi sunuldu.
Diğer taraftan halen başbakanlık görevini yürüten Ehud Olmert, Roş Aşana Bayramı öncesinde bir İsrail gazetesine verdiği röportajdaki görüşlerin kendi kişisel görüşleri olduğunu ve Kadima’nın yeni liderini bağlamayacağını dile getirdi. Resmi bir ziyaret için Moskova’ya giden Olmert, hareketi öncesinde gazeteciler yaptığı açıklamada “İsrail’in işgal ettiği toprakların çoğundan çekilmesi gerektiği” görüş?nü savundu ve bu görüş?n kendi kişisel fikri olduğunu belirtti. Olmert, Kadima Partisi’nin yeni lideri olan Tzipi Livni’nin bu görüşlere bağlı olmak zorunda olmadığını vurguladı. Olmert, “Ben sorumlu bir insanım ve yaptığım açıklamaların arkasında duruyorum. Ancak beni söylediklerim Bayan Livni’yi bağlamaz,” dedi.
Filistinlilerle barış konusunda her zaman olumlu bir tutum içerisinde olan Olmert, bu görüş?nü bir kez daha yeniledi ve “Filistinlilerle yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varmak mümkün. Ancak bu büyük ölçüde Filistinlilerin istekliliğine bağlı,” dedi.
İki günlük bir ziyaret için Moskova’ya giden Ehud Olmert, ziyaret gündeminin güvenlik meseleleri olduğunu belirtti. Başbakan Olmert “Ruslar, son dönemde Filistinliler ve Suriyelilerle olan ilişkilerinde büyük yatırımlar yaptılar. Bizler de güvenlikle ilgili meseleleri görüşmek niyetindeyiz,” açıklamasını yaptı.