Gözlem Yayıncılık 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nda
Bu yıl 60.sı düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu Türkiye. 15-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek fuarda stand açacak olan Gözlem Yayıncılık etkinliğe, Türk Yahudilerinin kültürel ve tarihi değerlerini öne çıkaran eserlerin ağırlıkta olacağı özgün yayınlarla katılıyor. Dini eserler, öyküler, romanlar, albüm-kitaplar ve Judeo-Espanyol dilinde yayınların da uluslararası yayınevleriyle buluşturulması amaçlanıyor. Bilindiği üzere kitap satışının olmadığı fuarda amaç telif hakları satışının gerçekleşmesi.
Bunun dışında fuar, birçok farklı etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de 11-12 Ekim günlerinde gerçekleşecek olan “Hayali Doğu, Hayali Batı - Medeniyetler Ötesinde Düşünmek” Sempozyumu. Bu faaliyette dünya entelektüellerini meşgul eden sorulara yanıt aranacak. “Doğu”nun ve “Batı”nın nerede başlayıp, nerede bittiği gibi temel soruların yanı sıra, 11 Eylül sonrasında yeniden şekillenen Doğu-Batı ilişkisinde körüklenen endişeler, artan güvensizlik ve bu çerçevede Türkiye’nin durduğu yer, sempozyumun ağırlıklı tartışma konularından birini teşkil ediyor. Sempozyumun yanıt aradığı önemli sorulardan bir diğeri ise yeniden şekillenen dindarlığın “Doğu-Batı” ilişkisinde edindiği ve edinebileceği roller.
Ünlü şair ve yazar Murathan Mungan ve Almanya PEN Başkanı yazar Johano Strasser'in açılış konuşmaları ile başlayacak sempozyumun konuşmacıları arasında Yale İniversitesi Siyasi Teori Profesörü Şeyla Benhabib, Fransa¥da yaşayan Türk Sosyolog Nilüfer Göle, Siyaset Bilimci Joachim Hirsch, Filistinli Medya Bilimci Khaled Hroub, Ugandalı Siyaset Bilimci Mahmood Mamdani yer alıyorlar.
Contemporary İstanbul Sanat Fuarı başlıyor!
Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Contemporary Istanbul Sanat Fuarı, 16 - 19 Ekim tarihleri arasında, Akbank Private Banking sponsorluğunda, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda yapılacak. Türkiye’de bugüne kadar yapılan en geniş kapsamlı “çağdaş sanat etkinliği”nden biri olarak İstanbul’un kültürel ve sanatsal yaşamını dünyaya açan fuarın pek çok özel projeye imza atması planlanıyor. Her yıl yerli, yabancı bir çok sanatçının resim, heykel, fotoğraf,enstalasyon, video art ve dijital sanat eserine ev sahipliği yapan fuarın bünyesinde bu yıl özel bir proje olarak yurtdışından gelecek sergilerin yanı sıra “International Video Screening” adı altında, farklı ülkelerin sanatçılarının videoları izleyicilerle paylaşılacak.
Geniş bir katılımın söz konusu olduğu Contemporary İstanbul’da, 90’ı yabancı, 148’i yerli 238 sanatçının eserlerine yer verilecek. Contemporary Istanbul bu yıl, sanatçı inisiyatiflerine de yer vermektedir. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’nin desteği ile yürütülen projede, genç sanatçılardan oluşan inisiyatiflerle ülkemizdeki çağdaş sanatın çarpıcı örnekleri, izleyiciler tarafından görülebilecek. Burhan Doğançay, Andy Warhol, Gerhard Richter, Sam Francis, Sigmar Polke, Alen Jones, Tom Wesselman,Tony Cragg, Mayumi Okabayashi, Mike Berg, Semiha Berksoy, İnci Eviner, Kezban Arca Batıbeki, Ahmet Elhan gibi adı çağdaş sanatla özdeşleşmiş sanatçılar etkinlikte yer alacak isimlerden bir kaçı…
İsrail’de Türk Filmleri Haftası
22-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Türk Filmleri haftasında, Kudüs, Tel-Aviv ve Haifa sinemateklerinde şu filmler gösterilecek: İç Maymun- Nuri Bilge Ceylan, Kader- Zeki Demirkubuz, Takva- Özer Kızıltan, Beş Vakit- Reha Erdem, Tatil Kitabı- Seyfi Teoman, Adem'in Trenleri- Barış Pirhasan, Mutluluk- Abdullah Oğuz, Sonbahar- Özcan Alper.