Ody Saban’ın eserleri Belçika’daki iki karma sergide
Musée de La Création Franche koleksiyonu, Fransa’da yaşayan Türk asıllı ressam Ody Saban’ın on eserini 2 Kasım’a kadar Belçika’nın Liej şehrinde Musée de l’Art wallon, Salle Saint-Georges’da, In_Out Sergisi’nde sergiliyor. Etkinlik, Madmusée ve « le Collège communal de la ville de Liège tarafından organize edildi. Sergide Pablo Picasso, René Magritte, Francisco Goya, Karel Appel, James Ensor, Pierre Alechinsky, Albrecht Dürer, Félicien Rops gibi dünyaca tanınmış sanatçıların; Ham Sanat (Art Brut) ekolünden Martha Branten, Mario Chichorro, Paul Duhem, Martha grünenwaldt, Simone Le Carre-Galimard, Francis Marshall, François Monchâtre gibi isimler ile zihinsel ve bedensel engellilerinin çalışmaları da bulunuyor. Zihinsel engellilerin yaptıkları çalışmalara Art Brut deniyor. Paris’te, sürrealizm akımının öncüsü olan André Breton ile Dubuffet ilk kez “Art Brut-Ham Sanat” ifadesini kullanıp, hastaların resimlerini, sürrealist ressamlarla 1920’lerde sergilemişlerdi.
Ody Saban, ikinci sergisini üç sanatçıyla birlikte 13 Aralık 2008- 11 Ocak 2009 tarihleri arasında Brüksel’de, Galery D’ys açacak. Sanatçının buradaki çalışmaları tuval yerine kağıt üzerine yaptığı atölye resimlerinden oluşacak.
T.C Kültür Bakanlığı Erroll Gelardin’in kitaplarını satın aldı
Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Türk asıllı İsrailli yazar Erroll Geraldin’in "Gölge Asker" ve "Aşka Bir Şans Daha" adlı romanlarından Türkiye'deki kütüphanelere dağıtılmak üzere 250'şer adet satın aldı. Türkiye'de de yayımlanan ve şimdiye kadar 10'ar bin adet satan romanlar geçtiğimiz günlerde kütüphanelere dağıtılmak üzere bakanlığa teslim edildiğini belirten Geraldin, Tel Aviv'deki evinde AA muhabirine "Benim için önemli olan, Kültür Bakanlığının bana bu onuru vermiş olmasıdır" dedi. Yazar, "Türkiye'de bilinmek, tanınmak istiyorum. Bu benim için çok önemli, doğduğum memleket burası. Edebiyatçı olarak bir iddiam yok. Ama insanlar okuduğunda kitaplarımla eğlensin, bir şeyler öğrensin istiyorum" diye konuştu. Yazmaya devam eden Gelardin’in yeni kitapları çok yakında yayınlanacak.
Ceki Duşi “İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali”ne katıldı
Bu festival, her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) üyesi 1 200 000 mimarla birlikte aynı anda kutlanan, “Dünya Mimarlık Günü” bağlamında gerçekleştirilen “Mimarlık ve Kent Şenliği” kapsamında yaşama geçiriliyor. Amaç ülkemizde üretilmiş mimarlık, belgesel ve canlandırma filmlerini desteklemek, dünyanın diğer ülkelerinde bu alanda üretilmiş ve beğeni kazanmış filmlerin seyirci ile buluşmasını sağlamak.
Geçen yıl büyük ilgi gören festival, bu yıl da zengin programı ile 6-12 Ekim tarihleri arasında seyircinin karşısına çıktı. 55'i aşkın kısa film arasından seçilen 23 ulusal film ve yurt dışından seçilen 8 film olarak toplam 31 film bu yılki programın içeriğini oluşturdu. Festival kapsamında bu sene yarışmaya katılan Ceki Duşi'nin senaryosu, kurgusu kendine ait 'İstanbul'da Hareketin Ritmi' isimli 4 dakikalık kısa film de gösterime layık bulundu. Genç mimara müzik ve montajda Eytan İpeker yardımcı oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama ve Mimarlık Bölümleri’nden mezun olarak çalışmalarına başlayan Duşi, tiyatro, müzikal gibi sanatın her alanında yer sahibi olmak üzere adımlar atıyor. Ayrıca bu sene düzenlenen Mimarlık ve Kent Festivali kapsamında Sedad Hakkı Eldem hakkında da 'yapı rehberi kitabı' çalışmalarını da yürütmektedir.
Schneidertempel Sanat Merkezi’nde “Nasreddin Hoca, Meseller, Desenler” Sergisi
SSM, 30 Ekim-13 Kasım tarihleri arasında “Bilenler Bilmeyenlere Anlatsın” / “Nasreddin Hoca , Meseller ,Desenler” sergisini mizah ve sanat severlerle buluşturuyor.
Nasreddin Hoca’nın doğumunun 800. yıldönümü nedeniyle bu yıl “Nasreddin Hoca Yılı” olarak ilan edildi. Sekiz yüz yıldan bu yana dilden dile dolaşan ve unutulmayan fıkraları hiçbir zaman güncelliğini yitirmedi. Hoca; sadece Türkiye de değil “Türk” adının geçtiği her yerde iz bırakmış, hatta İran’da, Azerbaycan’da, Kuzey Afrika’da, Özbekistan’da, Türkmenistan’da, benzer adlarla sahiplenilmiştir.
Asıl meslekleri mimarlık olan Eray Özbek ve Cem Günen; bu önemli yıldönümü vesilesiyle özel bir sergi hazırladılar. Serginin adına da Hoca’nın bilinen bir fıkrasından esinlenerek “Bilenler Bilmeyenlere Anlatsın” dediler. Bu sergide sanatçılar; Nasreddin Hoca’nın fıkralarına göndermeler yaparak özel bir desen ve kaligrafi ile tablolaştırdıkları 47 eser yarattılar. Cem Günen, sergi konseptini, konuları, senaryoları, espri ve metinleri, seçip yazdı ve düzenlendi. Desenlemeyi de, tanınmış karikatür sanatçısı Eray Özbek yaptı ve bu desenlere eşlik eden yazılarda Latin harflerini, geleneksel hat sanatını andıracak biçimde kullandı.
Eray Özbek; “Estetik ve mizahi duyguları kıpırdatmayı amaçlayan” çalışmalarıyla ödüller almış, Türk karikatürünü yurtdışında da tanıtmış bir sanatçı. Cem Günen ise öykü, şiir, denemeler yazmış, üç oyunu Devlet Tiyatroları’nca kabul edilmiştir.
Açılış, bir kokteyl eşliğinde 30 Ekim 2008 Perşembe günü saat 18.00’de gerçekleşecek.