• NE İZLEYELİM?
İşte tam kadınlara göre bir film! Geçtiğimiz hafta gösterime giren Bir Alışverişkoliğin İtirafları (Confessions of a Shopaholic) kız arkadaşınızı yanınıza alarak gideceğiniz ve iki saat boyunca anlamsızca gülümseyeceğiniz türde bir romantik komedi... P.J. Hogan’ın yönettiği ve başrollerini Kristin Scott Thomas, Hugh Dancy, Joan Cusack, Isla Fisher, Leslie Bibb ve John Goodman’ın paylaştıkları filmin konusu kısaca şöyle: sevimli mi sevimli Becky Bloomwood (bu arada Isla Fisher’ın çıkış rolü ve çok başarılı) modadaki son gelişmeleri takip etmekten kendisini alıkoyamayan ve durumunun farkında olan bir alışveriş delisidir. Bu şaşaalı dürtülerinin masrafını karşılamak için iş bulmak zorunda kalan Becky’ye kaderin bir cilvesi sonucu mali danışmanlık konusunda köşe yazarlığı teklif edilir ve tabii ki ortaya komik sonuçlar çıkar. Bir Alışverişkoliğin İtirafları, alışveriş yapmanın heyecanı ve zevkini ele alan ve hayatta en önemli şeylerin her zaman fiyat etiketinin olmayabileceğini kanıtlayan bir yaşam tarzı komedisi. Erkeklere şiddetle önerilmez!!!
• SİNEMA ÖNCESİ NE YAPALIM?
Uzakdoğu mutfağının gerek fiyat, gerekse mönü açısından “bir numaralı” restoranı Hakkasan’da yeni bir uygulama başladı. Mars Sinemaları ile gerçekleştirdikleri ortak bir proje çerçevesinde, yemek + sinema olarak tasarlanan 38-55-66 liralık set mönüler uygulaması ile sinemaya lezzet katıldı... Böylelikle açıldığından bu yana yemeklerinden çok pahalılığıyla basında yer alan Hakkasan, bundan böyle, kısıtlı saatlerde olsa da sadece en tepedeki gelir grubuna değil, orta ve üstü gelir grubuna da hizmet vermeye başladı. Kanyon’daki Mars Sinemaları’nda gece seansında film seyredenler Pazar ve Perşembe 18.00-20.30, Cumartesi 18.00-20.00 saatleri arasında Hakkasan’da 39 TL’den başlayan set mönü yiyebilecekler. Bu, dünyanın birçok ülkesinde Michelin gibi yıldızları olan şef restoranlarında uygulanan bir yöntem.
• NE OKUYALIM?
Bu dönem çok ihtiyacımız olan bir kaynak: Ortadoğu’yu Anlamak! Ocak ayında NTV Yayınları’ndan piyasaya çıkan kitap devlet ve ulus merkezli geleneksel tarihçiliğe eleştirel bir bakış açısı sunuyor. Ortadoğu’yla ilgili kitaplar asıl olarak siyasi ve ekonomik tarihe odaklanır ve asıl aktörler de Batı ile bölgenin ayrıcalıklı seçkinleridir. Ortadoğu’yu Anlamak ise, bölgeyle ilgili yazılmış diğer kitapların ihmal ettiği alanlara odaklanıyor: kentin, kırsalın, kültürün, kadınların, işçilerin, sıradan insanların tarihine ve hayatına. Ve böylece, hem tarihin aktörlerini hem de tarih yazımı yöntemini kökten değiştiriyor. Dolayısıyla başka bir tarih yazıyor. Bu tarih, herkesin kendi fanatizmine sığındığı, kan ve nefret üreten bakış açısından tamamen farklı yepyeni bir yaklaşım sunuyor. Yazar Ilan Pappé, “Ortadoğu’yu modernleştiren Batı’dır” klişesini sorgulayarak, sadece tarihi anlamak bakımından değil, bugünü anlamak bakımından da çığır açıcı bir katkı yapıyor. Pappé, hikâyeye Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Osmanlı mirasıyla başlıyor, 20. yüzyılın sonunda İslam’ın siyasal söylemiyle bitiriyor. Ortadoğu’yu Anlamak, Ortadoğu’nun halklarını ve yaşamlarını etkileyen gelişmeleri daha büyük bir dünyanın parçası olarak görebilmeyi mümkün kılan tematik ve karşılaştırmalı bir yaklaşım getiriyor. Örnek vakalar, haritalar, fotoğraflar, güncellenmiş kaynakça ve sözlük diziniyle anlamayı kolaylaştırıyor. Ortadoğu’yu coğrafi açıdan tam olarak kapsıyor. Fotoğraflı ve bölgesel harita içeriği ile anlaşılır temel bir kaynak.
• HANGİ SERGİYİ GEZELİM?
28 Ocak’ta Osmanlı Bankası Müzesi’nde açılan “Mal Canın Yongasıdır: David M. Kohen Koleksiyonundan Belgelerle Osmanlı İmparatorluğu’nda Sigortacılık” sergisi sanatseverlerden yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Sergi, 19. yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nda sigortacılığın nasıl geliştiğine, dönemin şartları ile bağlantılı olarak ortaya çıkan sigorta türlerine ve halkın sigorta ile ilişkisine ışık tutuyor. Ailesi dört kuşaktan beri sigortacılık mesleğini icra eden, kendisi de Allianz acentesi olan David M. Kohen’in koleksiyonundan parçalarla oluşan sergide, Osmanlı dönemine ait 33 poliçe, 15 harita ve 21 fire mark sergileniyor. Ayrıca serginin metin ve görselleri de sergiyle aynı ismi taşıyan kitapta bir araya getirildi.
25 Mart 2009 tarihine kadar açık kalacak olan bu ilginç sergi, Yrd. Doç. Dr. Murat Koraltürk ve Fatih Kahya tarafından Prof. Dr. Edhem Eldem’in danışmanlığında hazırlandı. Sergi ve kitabın tasarımını ise Bülent Erkmen üstlendi. Allianz, sergi için Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi ile birlikte çalıştı.