Yardımseverliği bir yaşam tarzı olarak benimseyen Fortüne ve İshak Pinhas çifti, kendi adlarını taşıyan bir vakıf kurarak öğrencilere ve ihtiyaçlıya yardım eli uzatıyorlar. İsrail’de yaşamlarını sürdüren Pinhaslar, kopamadıkları Türkiye’yi sık sık ziyaret ediyorlar
Yaşamlarını İsrail’de sürdüren ancak Türkiye’ye olan bağlılıklarından vazgeçmeyen Fortüne ve İshak Pinhas, geçtiğimiz Aralık ayında Tekirdağ’ın Çorlu İlçesine 32 derslik bir okul için Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir anlaşma yaparak bağış yaptılar.
Purim Bayramı vesilesiyle yeniden İstanbul’a gelen hayırsever çift ile görüşme olanağı bulduk. “Kanımda yardım etmek var “diyen İshak Bey ve Fortüne Hanımla, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya’nın da katılımıyla keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Fortüne ve İshak Pinhas çok uzun yıllardır İsrail’de yaşamalarına rağmen yirmi yıldır, senenin bazı aylarını kopamadıkları anavatanları Türkiye’de geçiriyorlar. Ziyaretler sırasında Şabat duaları için sinagoga giden İshak Bey, bu vesileyle cemaat ve kurumların yetkilileri ile ilişkiler kurdu. Yardımsever İshak Bey, İstanbul’da bulunduğu zamanlarda Or- Ahayim Hastanesi, İhtiyarlara Yardım Derneği, Ulus Özel Musevi Lisesi gibi cemaatimizin birçok kurumlarına bağışlarda bulundu. Özellikle şimdi yenilenen Or-Ahayim Hastanesi’ndeki Kadoori Binası’nın ana salonunun restorasyonunu yaptırmıştı. Büyük bir tevazu içinde destek veren çift bu yardımların sessizce gerçekleşmesini arzuladılar. 4-5 sene önce Pinhas çifti ile tanışma şansı bulan Silvyo Ovadya’nın, yapacakları bağışların sistematik olabilmesi için bir vakıf kurmalarını önermesi üzerine, üç yıl önce Fortüne -İshak Pinhas Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın tüm maddi şartlarını kendileri temin ederek vakfı kurdular. Vakfın amacı, öğrencilere, hayır kurumlarına ve ihtiyaçlı kişilere destek vermek.
Babasını dört yaşında kaybeden İshak Bey’in, evin geçimini sağlamak amacıyla küçük yaşlarda çalışma hayatına başlaması, eğitimini ilkokul üçüncü sınıfta bırakmasına neden oldu.
Çorlu doğumlu olan İshak Pinhas, şehre her daim bağlı kaldı. Yıllarca Çorlu’ya bir okul yaptırma dileğini taşıyan Pinhas, uzun yıllar süren temaslardan sonra geçtiğimiz yaz aylarında gerek Tekirdağ Valiliğiyle gerekse Çorlu İlçe Eğitim Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucunda vakfın çalışmaları kapsamında Çorlu’da kendi ve eşinin adlarını taşıyacak bir okul yaptırmak üzere bir anlaşma imzaladı. Bu amaçla üç milyon TL’lik bir bağışta bulundu. Haber Çorlu yerel basınında geniş yer aldı.
UÖMO’ya da her yıl burs adı altında ciddi miktarlarda bağış yapan Pinhas Vakfı, birçok öğrenciye bu vesileyle yardımcı oluyor. Vakıf bunun yanı sıra her yıl üniversitede okuyan harcını ve okul taksitlerini ödeyemeyen beş öğrencinin masraflarını karşılıyor.
Pinhas çifti bu gelişlerinde yine kendi adlarına dört yıllık bir üniversite bursu fikrini hayata geçirmeyi hedefliyorlar. Söz konusu burstan Türkiye’de veya yurtdışında eğitimini sürdürmeyi hedefleyen UÖML mezunları yararlanabilecekler. Önümüzdeki haftalarda şartları açıklanacak bursla ilgili başvurular Av. Ester Zonana vasıtasıyla gerçekleşecek.
Uzun yıllar İsrail’de yaşamalarına, hayatlarını orada kazanmalarına rağmen Türkiye’de hatırı sayılır bağışlarda bulunan Pinhaslar, orada da ihtiyaçlıya yardım elini uzatmaktan geri kalmıyorlar.
İshak Bey; “Bazı insanlar vardır her zaman yapıcıdırlar, sevgi kazanırlar. Bazı insanlar vardır bilinçli olmasa da kötülük yapar ve nefret kazanırlar. Hayatımda bana yardım edenler, destek vermenin güzelliğini öğrettiler. Bu da yaşantımın anahtarı oldu. Bugün İsrail’de çalıştığımız sektörde bizden çok daha büyük firmalar var. Onlara rağmen yaşayabiliyorsak, bunu kendimizi sevdirmemize ve karşımızdakine verdiğimiz güvene bağlıyorum. Elli yılı aşkın süredir bu işi yapıyoruz. Türkçe’de bir deyim vardır: “müşteri mülk olmaz”, işte biz bunu aştık, 40-50 yıllık müşterilerim var” dedi.
İshak Bey 2006 yılında da İsrail’de Petah Tikva şehrinin “En Yardımsever Kişisi” payesini aldı. İsrail’de bazı Yeşiva’lara yardımlarda bulunan Pinhaslar, dini bütün kişilere, İhilov gibi İsrail’in büyük hastanesine de yardım eli uzatıyorlar. Tora’daki, kazancının yüzde onunun bağışlamayı belirten bölümü, hayat felsefesi haline getiren İshak Pinhas, “ Sağa -sola yardım ettim, çok şükür param azalmadı, arttı” diyor. Fortüne Pinhas, evlerinin duvarlarındaki tablolar yerine, kendilerine verilen teşekkür plaketlerini astıklarını söylüyor.
Bize de bu “güzel” insanlara sağlıklı güzel yıllar dilemek düşüyor…