Auschwitz’in mimari planları halka açılıyor

Alman Axel Springer Verlag Yayınevi, Nazi ölüm kampı için yapılmış olan ve yakın geçmişte ortaya çıkan mimari planları Mart ayının sonuna kadar ofisinde halka sunacak

Dünya
11 Mart 2009 Çarşamba

Nazi Ölüm kampı Auschwitz için tasarlanan ve geçen sene keşfedilmiş olan mimari planlar Almanya’da geçmiş günlerde halka açıldı.

1:100 ölçekte çizilmiş olan mimari planlar Polonya’da ki kampın genişletilmesinin detaylarını da gösteriyor. Bunun içinde fırın ve gaz odaları da yer alıyor. Planların 1941–43 yılları arasında hazırlanıp, Alman Federal Arşivi tarafından onaylandığı anlaşılıyor.

Belgeleri yayınlayan Verlag Yayınevi’nin açıklamalarına göre, Auschwitz için yapılan başka planlar da mevcut fakat bunlar Almanya için önemli bilgi sayıldığından halka açıklanmıyor.

Mimari planlar, Mart ayının sonuna kadar yayınevinin Berlin ofisinde halka sunuluyor. Serginin ardından yayınevi dokümanları kalıcı olarak bir müzeye yerleştirmek istiyor; fakat yerine henüz karar vermediler.

Alman gazetesi Bild’in haberine göre, hem fırın hem de gaz odaları içeren Auschwitz Kampı’nın orijinal planı Berlin’de bulundu. Bild Gazetesi Hans-Dieter Krekamp’ın ‘’ Nazilerin Avrupa Yahudilerini öldürmesinin kanıtı’’ olarak nitelendirdiği 28 çizimden bazılarını yayınladı. Gazete raporları kimin, nerede veya nasıl bulduğu ile ilgili bir şey açıklamadı.

Auschwitz Kampı inşaatının planlarının bulunmasından bir gece sonra Holokost araştırmacısı Prof. Israel Gutman’ın bir İsrail gazetesine yaptığı açıklamaya göre, Almanya’da bulunan belgelerde yeni bir şey yok. Gutman, ancak yine de belgelerin soykırımı reddedenlere karşı verilen mücadele açısından önemli olduğunu söyledi. Gutman, bu belgelerin daha önceden de bilindiğini ve Aushwitz ile ilgili kitaplarda yer aldığını belirtti ve ekledi, “Yine de bazı kabul edilmeyen şeylerin teyit edilmesi oldukça etkileyici.” Gutman’ın yorumlarına göre, Bild Gazetesi’nin bu konuyu haberleştirmesi de önemli bir gelişme, ”Gazete birçok kişi tarafından okundu, bunun da büyük bir anlamı var. Auschwitz’de insanların öldürülmedikleriyle ilgili bir sürü iddia ortaya atıldı. O zamanlar ülke Sovyetler Birliği kontrolü altındaydı ve Polonya’da olan olayların da Sovyetlerin hatası olduğunu söyleniyor. Bugün artık bu konuda anlaşmazlık olamaz, yalnızca Soykırımın nedenleri ya da kaç kişi öldüğü ile ilgili olabilir.”

Varşova Gettosu ayaklanmasında rol oynayan ve Auschwitz’den kurtulan Yahudi Prof. Gutman, Yad Vaşem ‘Soykırım Kahramanlarını Anma Kurumu’nda danışmanlık yapıyor.

Kudüs’te ki Soykırım Müzesi Yad Vaşem ise daha sonra bu belgeleri sergilemekten mutluluk duyacaklarını açıkladı.