Piyasalardaki belirsizliğin devam etmesi yatırımcıları oldukça tedirgin ediyor, yatırımcılar böyle durumlarda “panik satışı” gerçekleştiriyorlar.
Bununla birlikte Dolar/TL’de yaşanabilecek yukarı yönlü hareketlerde panik olmamamız gerektiğini hatırlatmak isterim
Geçtiğimiz hafta piyasalar için oldukça kötü bir hafta oldu. ABD hisse senedi endekslerinden Dow Jones son on üç yılın, Japon endeksi Nikkei son 27 senenin en düşük seviyesine geriledi. Yurt içinde ise Dolar/TL kotasyonları tarihi zirvesi olan 1.7900’a kadar yükseldi. Obama’nın kurtarma paketleri hakkındaki belirsizlik hala sürerken, Doğu Avrupa ülkelerinin sorunlarının devam etmesi gelişmekte olan piyasaları olumsuz etkileyen bir başka detay olarak göze çarptı. Bu hafta piyasaların kurtarma planları hakkında beklediği açıklamaların olmaması durumunda panik satışlarının devam etmesi muhtemel. Ancak uzun vadeli yatırımcıların için daha riskli para piyasası ürünlerine geçmesi durumunda 1-2 yıl süresi içerisinde oldukça olumlu etkiler yaratacağı kanaatindeyim.
GM piyasaları kötü etkiledi
Geçen hafta finansal piyasaların durumu hakkında belirsizliğin devam etmesi yatırımcıları oldukça tedirgin etti. Yatırımcılar böyle durumlarda “panik satışı” yaparlar. Panik satışı bazı şirket fiyatlarının olması gereken fiyattan oldukça sapmasına yol açar. İşte şu an ABD’de ve diğer bütün ülke endekslerinde bulunan hisse senetlerinin fiyatlarının abartılı olarak düştüğü bir dönemdeyiz. Dolayısıyla herhangi bir toparlama sürecine girdiğimiz zaman yükselişlerin özellikle bazı hisselerde oldukça hızlı olacağını düşünmemiz mümkün. Bu gelişmeler ile birlikte haftanın ortalarında General Motors’un ek kredi isteyeceğini belirtmesi ve sonrasında iflasının açıklanmasının bir ihtimal olduğunun belirtilmesi piyasaları olumsuz etkileyen gelişmelerden bir başkası olarak göze çarptı. General Motors’un batma ihtimalinin gerçekleşmesi sonucu üç milyon kişinin işssiz kalabileceği belirtiliyor. Ayrıca geçen Cuma deklare edilen işsizlik oranının beklenenden fazla bir artış göstermesi piyasaları tedirgin ediyor. Ekonomistler işsizlik oranının yıl sonunda yüzde on seviyelerine ulaşılabileceğini belirtiyor. Cuma günü ABD borsasının hareketini incelediğimde gelen bütün kötü haberlere rağmen endekslerin artı kapadığını gözlemliyorum. Bu olumlu bir gelişme olarak nitelendirilebilir. Ancak daha evvel de belirttiğim gibi Obama’nın kurtarma paketleri hakkında herhangi bir detay açıklanmadan kalıcı bir iyimserlik beklemek yanlış olacaktır.
Yurt içi piyasalara baktığımızda ise özellikle Dolar/TL’deki hareket ilgimi çekiyor. 1.7900’un üzerine kadar yükselen kurlarda 1.80’in üzerinde TCMB’nin rahatsız olduğunu daha evvel yapılan konuşmalardan sezinlemiştik. Kurun 1.80’in üzerine çıkması durumunda TCMB döviz satış ihalesi ve/ya doğrudan müdahale seçeneklerini gözden geçirebilir. Borsaya baktığımızda ise daha değişik bir durum söz konusu. IMKB, yurt dışı borsaların düştüğü durumlarda aşağı gitmiyor fakat yukarı yönlü hareketlerde de tepki gösteremiyor. Yalnız yabancıların borsada satış ağırlıklı bir seyir izlediğini belirtmek isterim. Bununla birlikte Pazartesi günü Türkiye’de açıklanan olan sanayi üretim verilerine de dikkat etmemiz gerekiyor. Geçen ay açıklanan sanayi verilerinin ve yurt dışının bozmasından sonra piyasalara önemli bir satış dalgası gelmişti.
Sanayi üretim endeksi yurt içindeki resesyon riski hakkında önemli bilgi edinebileceğimiz bir data olarak göze çarpıyor.
Bütün bu gelişmeleri toparlamak gerekirse piyasaların toparlanma sürecine yakın olduğunu düşünüyorum. Ancak Bernanke’nin ve Obama’nın bankalar hakkında yapacağı açıklamaları dikkatle takip etmemiz gerekiyor. Bununla birlikte Dolar/TL’de yaşanabilecek yukarı yönlü hareketlerde panik olmamamız gerektiğini hatırlatmak isterim. Ayrıca borsanın aşağı yönlü hareketlerde sınırlı düşüş gösterdiğini belirtmiştim. Ancak çok olumsuz bir harekette borsanın düşüş riskinin oldukça yüksek olduğunu unutmamız gerekiyor. İyi haftalar.