Berrak Koyuncu ve Evren İçli’nin, Bebek’te kurduğu butik stüdyo, kalabalık ve gürültülü spor salonlarına gitmeyi sevmeyenler için çok keyifli bir alternatif. Mind Soul Work’de hem pilates, hem de kilo vermeye yardımcı etkin egzersizler yapabilirsiniz
Çok insan spor salonlarına gitmeyi sevmez. Yorucu bir iş gününün ardından bangır bangır bir müzik, spor yaparken şık giyinme ve sosyalleşme gereksinimi de, kişiyi spor salonlarından bazen soğutabilir. Berrak Koyuncu ve Evren İçli’nin Bebek’te kurduğu Mind Soul Works, keyifle egzersiz yapmanıza olanak sağlayan, küçük, butik, huzurlu ve çok yönlü bir stüdyo. Özellikle de Rom machine, kilo vermeye yardımcı müthiş bir yenilik. Bu samimi ortamı ve sıkılmadan kilo vermenize yardımcı olan egzersizleri sizlere aktarmak için onlarla keyifli bir söyleşi yaptık.
Mind Soul Works’ü açmaya nasıl karar verdiniz?
Berrak Koyuncu: İlk başta ben evde Pilates dersleri veriyordum, Evren de benden ders alıyordu. Bir anda “Ne yapalım? Beraber bir şeyler yapalım. Acaba insanlar ne ister?” diye düşünüp böyle bir yola çıktık.
Evren İçli: Ben örneğin hiçbir spor merkezine gitmedim ama hayatımdaki en fazla sporu son dört senedir Berrak’la yapıyorum. Bana “Artık yeter, bugün gelme dinlen.” diyordu. Ben bundan hoşlanıyorum. Bangır bangır müzik yok, her tarafta insanlar söz konusu değil. Huzurlu bir ortam.
Burada ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
B.K: Pilates dersi ve şu anda İstanbul’da sadece bizde olan ‘rom machine’. Sekiz dakikalık bir alet. Dersini Evren veriyor. Pilates son beş senedir çok moda olan bir egzersiz. Fakat aslında son beş senedir değil, I. Dünya Savaşı’ndan beri yapılan, Joseph Pilates tarafından icat edilmiş bir spor. Joseph Pilates çocukluğunda felç geçiriyor ve bir sürü sakatlıkları oluyor. Kendisini tedavi etme amaçlı, fizik tedavi gibi hareketler yapmaya başlıyor. Sonra hapse düşüyor. Hapisteyken vücudu hareket halinde olsun diye duvarlara yatağının raylarını koyup, raylarla sistemini geliştiriyor. Ardından askerleri tedavi etmesi için çağırıyorlar. Askerleri tedavi edip New York şehrine gidiyor, orada karısı Clara ile tanışıyor. New York’ta sakat balerinle yardım etme amaçlı bir pilates stüdyosu açıyor. Tedavi amaçlı başlayıp, bu süreçle pilatesi de yayıyor.
Pilatesin faydaları tam olarak nelerdir?
B.K: Kasları uzatıyor, duruş bozukluklarını düzeltiyor. Fizik tedavi amaçlı çeşitli yaşlarda yapılabiliyor. Ergenlik yaşını bitirmiş bir kişiden yetmiş yaşında bir kişiye kadar herkesin yapabileceği bir spor. Genelde insanlar pilates zayıflatır dile biliyorlar ama pilates zayıflatmıyor, daraltıyor. İlk başladığınızda kilo problemi varsa, birkaç seanstan sonra zayıfladım zannediyorsunuz, ama tartıya çıktığınızda kilo aynı. Kaslar uzadığı için zayıflamış gözüküyor çünkü daralmaya başlıyorsun. Genelde herkes oturarak, bilgisayar başında iş yaptığı için belinde çok problemler var. Pilates, duruşu düzelttiği için bu tarz rahatsızlıklara çok iyi geliyor. Daha kuvvetli ve daha fit oluyorsunuz. Fitness’daki gibi kasları şişirmiyor. Fitness’da enine uzayan kaslar, burada boyuna uzuyor. En önemli özelliklerinden biri bu.
Haftada bir kere pilatese gelmenin bir faydası yok. İdeali en az iki gün ama haftada üç yapmak şart. Pilates dışında ekstra bir egzersiz yapmayanlara cardio veya burada sunduğumuz diğer derslerden faydalanmalarını tavsiye ediyoruz.
‘Rom machine’ çok fazla tanınmayan ilginç bir egzersiz aleti. ‘Rom machine’i bize biraz anlatabilir misiniz?
E.İ: ROM’un adı Range of Motion’dan geliyor. Bu da Amerika’da 90’lı senelerin ortalarında bir insan anatomisi ressamı tarafından geliştiriliyor. İnsanın kaslarının en iyi ne şekilde düzelebileceğinin çalışmalarını yaparken, birkaç denemeden sonra bu aleti icat ediyor. Kasların yüzde seksenini çalıştırıyor. Aletin ön tarafında dört dakika, arka tarafında da dört dakika çalışılıyor. İlk gelenlerde “ Sekiz dakikada spor mu olur? Sekiz dakikada ne olur ki?” tarzında bir yaklaşım oluyor. Hakkıyla yapıldığı zaman zaten sekiz dakika yeterli oluyor.
B.K: ‘Rom machine’de sekiz dakika, bir buçuk saatlik cardioya eşit. Sekiz dakikada 150-200 arası kalori yakabiliyorsunuz.
E.İ: Metabolizma da hızlanıyor.
Bir de Bosu dersleriniz var…
B.K: Amerika’dan gelen Sean hocamız Bosu dersi veriyor. Bosu, top üzerinde yapılan bir ders. İlk beş dakika Sean, koşu bandında yürütüyor, koşturuyor, cardio yaptırıyor. Sonra on beş dakika ağırlıklarla çalıştıyor ve sonra bosunun üstünde bir saat süren keyifli bir ders veriyor. Bayağı yorucu ama çok faydasını da görüyoruz.
Mind Body Works’ün tercih edilme sebepleri neler?
E.İ: Bizde üyelik sistemi olmadığı için genelde tercih ediliyor. Paket alıp, on ders şeklinde ödeyebilirsiniz. Yazın mesela bir yere gidiyorsunuz, boş yere üyelik gibi bir sorun olmuyor. Daha samimi bir ortam. Herkesi tanıyoruz ve herkesle bire bir ilgileniyoruz. Kişilerin yediği içtiğine kadar konuşuyoruz. Burdan çıkıp yemek yediğimiz de oluyor.
Bir insanın sağlıklı bir şekilde kilo verebilmesi veya “fit” olabilmesi için, pilatesin yanında neler yapması lazım?
B.K: Pilates’in yanında cardio tavsiye ediyorum. En azından pilatesten çıktıktan sonra sahilde bir yarım saat yürümelerini söylüyorum. Ben dâhil, insanlarda bir tembellik olduğu için herkes yaparım deyip yapmıyordu. En sonunda dedim ki burada bir şeyler yapalım. Zayıflamak amaçlı pilatese gelen insanlar için, bir de koşu bandı koyduk. Daha farklı bir yenilik sunup büyütelim diye düşündüm. Rom Makinesi ile tanıştık. Kendimiz gidip eğitimini aldık ve faydasını gördük. Evrenin de dediği gibi “Sekiz dakikada fitness mı olur?” sorusu bizim de başta kafamızda bir soru işareti idi. Başta bir ajanlık yaptık. Yapamıyormuşuz gibi gözüktük. Sonra gerçekten faydasını gördüğümüz için bu aleti almaya karar verdik. Küçük, butik bir stüdyo hazırladık. Spor salonlarının gürültülü müziği ve sosyalleşmesini istemeyen, bir an önce merkezi bir yere gelip sporunu yapmak isteyen kişiler için. Her yer otopark olduğu için park problemi de yok.
Beslenme konusunda da bize çok sorular geliyor. Biz diyetisyen olmadığımız için bir diyetisyen gibi söylemeyiz tabii ama kendimize faydası olduğunu düşündüğümüz yiyecekleri paylaşıyoruz. Diyetisyen olmadığımızı ve rejim listesi yazamayacağımızı belirtiyoruz. İstek olursa, yönlendirebileceğimiz diyetisyenlerimiz de var.
Çok teşekkür ederiz.