Antisemitizm ile ortak mücadele

Dünya
1 Nisan 2009 Çarşamba

Avrupa ve Müslüman dünyasının ileri gelenleri bu hafta Holokost inkârına karşı mücadele edecek bir internet sitesini hayata geçiriyor.  Projenin planlayıcılarının belirttiğine göre site İngilizce, Fransızca, Arapça ve Farsça olarak yayınlanacak ve Yahudi-Müslüman ilişkilerinin geçmişini, tarihini de içerecek.

İlgililerin belirttiğine göre, Alaaddin Projesi olarak adlandırılan yaklaşım, internet sitesine dayalı bir proje olarak Holokost tarihinin yanı sıra, Arapça ile Farsça dillerinde çevirisi yapılmış olarak temin edilebilecek, arasında Anne Frank’ın Günlüğü’nün de olduğu, kitapları da içerecek.

Projenin açılış törenine katılacaklar arasında Senegal Cumhurbaşkanı Abdulay Veyd, Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve de dünyada ki en yoğun Müslüman nüfusa sahip ülkesi olan Endonezya’nın eski Cumhurbaşkanı Abdurrahman Vahit yer alıyor.

Açılış konuşmasının Auschwitz’den sağ kurtulan ve aynı zamanda Fransa’nın en etkili kadın politikacılarından biri olan Simone Veil tarafından yapılması bekleniyor.

Holokost inkârcısı olarak bilinen rahibin aforoz edildikten sonra Vatikan tarafından affedilmesi, Holokost inkârı ile ilgili endişelerin artmasına neden oldu. İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad da geçtiğimiz senelerde Holokost’u inkâr eden yorumlarıyla yoğun tepkiye çekmişti.

ABD eski Başkanı Bill Clinton yazdığı mektupta Alaaddin Projesi’nin inanması çok korkunç olan gerçeklere insani bir yüz kattığını ve doğruları sunma yoluyla inkâra karşı olan mücadele için önemli bir rol oynayabilme potansiyeli olduğunu ifade ederek projeyi alkışladı.

UNESCO’nun Paris merkezinde başlatılacak olan yaklaşım, Fransa’da yer alan “Memory of the Shoah”  Vakfı tarafından destekleniyor.

Sayıları 200’den fazla, birçoğu Müslüman dünyasında önemli konumlara sahip gönüllü projenin ‘Vicdan Komitesi’ diye adlandırılan komitesine katıldı. Açılıştan önce sunulan bildiriye göre Ürdün Prensi Hasan Ben Talal, Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schroeder projenin destekçileri ve planlayıcıları arasında yer alıyor.