Kaddafi’den Suudi Kralı’na tavır

Arap Birliği Zirvesi’nde Libya Lideri Muammer Kaddafi, Suudi Krali Abdullah’ın Batı ile ilişkilerini eleştirdikten sonra zirveyi terk etti

Dünya
1 Nisan 2009 Çarşamba

Hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) tutuklama kararı bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in de katıldığı Arap Birliği Zirvesi, Katar’ın başkenti Doha’da başladı. Mısır, Cezayir, Fas ve Umman devlet başkanlarının bulunmadığı zirveye BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun katılıyor.

Yaptığı açılış konuşmasında Arap liderlerden UCM kararlarını reddetmelerini isteyen Suriye Devlet Başkanı Başer Esad, ayrıca Araplar ve İsrail arasındaki barışın İsrail’in gönlü olmadan elde edilemeyeceğini belirtti. İsrail’e 1967’de işgal ettiği Arap topraklarından çekilmesini teklif eden 2002 Arap girişimi ile ilgili olarak Esad, “İsrail, Doha zirvesini değil, girişimi öldürdü” dedi.

Haber ajansı AFP’nin ele geçirdiği ve Arap Dışişleri Bakanlarının incelediği karar tasarısında, Arap liderlerinin Beşir’le ilgili UCM kararının iptali konusunda hemfikir oldukları belirtildi.

Öte yandan, Libya lideri Muammer Kaddafi, Suudi Kralı Abdullah’ı Batı’yla ilişkileri nedeniyle eleştirdi. Mikrofonu alarak Kralı “İngiliz mahsulü ve Amerikan müttefiki” olarak nitelendiren Kaddafi daha sonra zirveyi terk etti. Katar Emiri tarafından susturulmaya çalışılan Kaddafi’nin, Kral’dan özür dileyerek fikir ayrılıklarını gidermeyi önerdiği ve toplantıyı terk ettiği belirtildi.

2003’te ABD’nin Irak işgalinden kısa sure önce gerçekleştirilen Arap Zirvesi’nde de Kaddafi ve Kral Abdullah fikir ayrılıklarını sert bir şekilde ifade etmişlerdi.

Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, El Beşir hakkında Darfur’da işlenen insanlık ve savaş suçları nedeniyle 4 Mart’ta tutuklama kararı çıkarmıştı. Karardan hemen sonra, Beşir Arap Zirvesi’ne katılacağını belirtmişti. Ayrıca, gecen haftalarda Mısır ve Libya’yı da ziyaret etmişti.