Barışın 30.yılı mübarek olsun

Dünya
1 Nisan 2009 Çarşamba

İsrail ile Mısır arasındaki barış antlaşmasının 30.yılı, İsrail ve Mısır’da coşkuyla kutlandı. Devlet Başkanı Şimon Perez, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i arayarak, bizzat tebrik etti. Mübarek’e, “Sevgili Arkadaşım’ diye hitap eden Perez, Mısır Cumhurbaşkanı’nın barış ve dengeleri koruma yolundaki çabalarını ve istikrarını derinden takdir ettiğini belirtti.

Perez, bu 30 yılın arzu ettikleri kadar mükemmel geçmese de, süregelen bir savaşa kesinlikle tercih edileceğini söyledi.

Hüsnü Mübarek de, buna karşılık, Mısır’ın İsrail’le barış konusundaki tutumlarını değiştirmeyeceklerini ve aklına savaş gibi bir olasılığı getiren kişilerin, savaşın gerçek etkilerini idrak etmekten yoksun olduklarını belirtti.

Mübarek, buna ek olarak, 2006 yılının Haziran ayından beri Gazze’de esir tutulan esir İsrail askeri Gilad Şalit’in salıverilmesine yardımcı olmak için de ellerinden geleni yapacaklarını söyledi

Başbakan Ehud Olmert de, Şalit’in kurtarılması için Hamas’la görüşmelerin devam ettiğini ve Hamas’ın istediği 450 Filistinli tutukluya karşılık, 320’sini serbest bırakmayı teklif ettiklerini bildirdi.

Hamas Lideri Ali Baraka da, bu konuda temasların sürdüğünü ve İsrail’in, taleplerini karşılamasını ümit ettiklerini belirtti.