Geleceğin liderlerini, yöneticilerini yetiştirmeyi hedef olarak belirleyen UÖML, ürettiği farklı projelerle öğrencilerini hayata hazırlıyor. Bu bağlamda büyük bir sorumluluk duygusu ile çalıştıklarını ifade eden Eğitim Koordinatörü Röne Kaspi ve lisenin müdürü Funda Kara bilinçli, mutlu, başarılı ve farklı çocuklar yetiştirmenin önemini paylaştılar
UÖML’nin bir cemaat okulu olmasının sizin gözlemlerinize göre avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Butik bir okul olmamızdan dolayı her öğrenciyi ayrıntılı olarak tanıma fırsatımız var. Cemaat okulu olmamızın getirdiği avantajlardan bir diğeri de sorunlu veya yardıma ihtiyacı olan bir öğrencimiz olduğu zaman çok kolay yol alabiliyoruz. Çünkü yönetimin de bu problemden haberdar olmasından dolayı bir telefon yeterli olabiliyor.
Küçük bir cemaat olduğu için olumlu veya olumsuz her olayın çok çabuk yayılması ve bazı durumlarda bunun okulumuza negatif geri dönüşümleri olması ise kurumumuz adına bir dezavantaj.
Okul olarak hedeflerimiz büyük. Bu hedeflere ulaşmamız için de gerçekten çok çalışmamız gerekiyor. Öğrencilerimizin küçük yaşlarda bilinç düzeylerini arttırmak aynı oranda başarılarını da arttırmak anlamına gelir.
Eğitim felsefenizi paylaşır mısınız?
Öğrencilerimize akademik başarı ile sosyal başarı arasındaki dengeyi kurabilecekleri düzeyde bir eğitim vermek kurumumuz için büyük önem taşıyor.
Anadolu Lisesi statüsünde eğitim veren bir okuluz. Yabancı dillere çok önem veriyoruz. Hazırlık sınıfımızda hedefi yüksek tutarak öğrencilerimizin mezun oldukları zaman İngilizceyi en üst seviyede konuşmalarını arzu ediyoruz. İspanyolca ve İbraniceyi de eklersek çocuklarımız beş sene içinde üç lisan öğrenerek okuldan ayrılıyorlar. Bu da onlar için büyük bir avantaj oluyor.
ÖSS’de birkaç senedir elde edilen %100’lük başarıyı nelere bağlıyorsunuz?
ÖSS’de başarılı olmanın en önemli faktörü öğretmenlerin donanımlı ve konularında uzman birer eğitmen olmalarıdır. Öğretmenlerimiz tüm bu niteliklere sahip olmalarının yanı sıra ÖSS konusuna da oldukça hakimler. Bu da kurumumuz ve elbette ki, öğrencilerimiz için büyük bir şans. Tabii ki, bizler de sistemde yapılan her değişikliği yakından takip ediyor, açıklamaları dinliyor ve aramızda değerlendirmelerini yapıyoruz. Bu anlamda bazı okullardan bir adım önde olduğumuzu düşünüyorum.
Ancak “tercih danışmanlığı” başarıyı getiren en önemli faktör. Seçerek öğrenci alan bir kurum değiliz. Dolayısıyla her seviyeden çocuğumuz var. UÖML olarak amacımız her öğrencimizi gelebileceği en iyi seviyeye getirmek. Barajı geçen bir öğrenci için dört yıllık bir üniversite programına yerleşmek doğru tercihlerin yapılmasına bağlıdır. Hem idari hem de öğretmen kadromuz her sene matematiksel ve istatistiksel çalışmalar neticesinde, önceki senelerin verilerinden de yola çıkarak bir strateji belirliyoruz. Bunun neticesinde çok doğru tercihler yaptırdığımıza ve kurumumuzun bu konuda çok başarılı olduğuna inanıyorum.
Son üç yıldır öğrencilerimizin ilk üç tercihlerine girme oranları %85’ten aşağı hiç düşmedi.
Cemaatimizde yurt dışında okuma oranı yükseliyor. Buna yönelik çalışmalarınız var mı?
Tek hedefli bir okul değiliz. Bazı öğrencilerin çok farklı hayalleri var. Genelde öğrencilerimizin mantıklı taleplerine duyarsız kalmayarak en doğru adımı atmaya çalışıyoruz. Öğrenimlerini yurt dışında sürdürmek isteyen öğrencilerimizde bu sene bir artış yaşadık. Küçük bir okul olmanın avantajını kullanarak bu durumu da değerlendirdik. Amerika ve Kanada’daki üniversitelerle çok iyi bağlantıları olan bir yurt dışı eğitim danışmanıyla anlaştık. Öğrencilerin başvuru süreçlerini takip etmenin yanı sıra öğretmenlerimizi de, yazacakları referans mektuplarının içeriği için bilgilendiriyor. Ayrıca bu danışman, yurt dışına gitmeyi düşünen öğrencilere yaz okulları hakkında da yardımcı oluyor, onları en iyi şekilde yönlendirerek gelecekleri için en doğru kararı vermelerine olanak sağlıyor. Bu süreçte kendisiyle bir okul profili de hazırladık ve öğrencilerimizin ilgilendiği üniversitelere gönderdik. Dolayısıyla okulumuzu tanımaya başladılar. Yedi üniversiteden öğrenci alımından sorumlu kişiler okulumuza gelerek çocuklarla birebir tanışma fırsatı buldular.
Brandeis ve George Washington Üniversiteleri ile bir anlaşmamız var. Yüksek not ortalaması olan öğrencilere burs olanakları sağlıyorlar.
“Kariyer Ofis” UÖML’nin farklı bir çalışması. Öğrencilere faydaları nelerdir?
“Kariyer Ofis” ünlü ve başarılı kişileri konuşmacı olarak okulumuza davet ediyor. Böylece çocuklarımızı örnek alacakları insanlarla tanıştırma fırsatı buluyoruz. Bunun yanı sıra staj imkanı sunuyorlar. 10. Sınıf öğrencileri, ilgi alanlarında güvenilir, bildik iş yerlerinde on gün çalışma imkanı buluyorlar. 11. Sınıfta öğrencilerimizi bir günlüğüne üniversiteli yapıyoruz. Bu sene Işık Üniversitesi ile anlaştık. 12. Sınıfta ise mezun olmadan önce CV yazmak, hedef belirlemek, hedefe yönelmek, iş görüşmesi esnasında yapılması gerekenler konusunda uzmanlardan eğitim aldırıyoruz.
Birkaç senedir TÜBİTAK’ta projeleriniz ödüle lâyık görülüyor. Biraz da bundan bahsedelim…
Kimya Öğretmenimiz Talha Kılıç proje yaratma ve fikir üretmede uzman bir kişi. TÜBİTAK’a her sene bir proje hazırlamak çok zorlu bir süreçtir. Okulumuza Türkiye ikinciliği ve üçüncülüğü kazandırdı. Bu sene iki projemiz de Marmara Bölgesi birincisi seçilerek Ankara’daki seçmelere katılmaya lâyık görüldüler. Böylece okulumuzun adını farklı platformlarda da duyurmuş oluyoruz. Bu çok gurur verici bir durum.