Yurtdışı piyasa oyuncuları ekonomide en kötünün geride kaldığını düşünüyor. ABD borsalarının yüzde 30’un üzerinde yükselmesinin temel sebebinin bu olduğunu hepimiz biliyoruz
Geçtiğimiz hafta piyasalardaki hareketliliğin devam ettiğini gözlemledik. IMKB-100 endeksi 35,000 seviyesinin üzerine çıkarken, Dolar/TL’de son ayların en düşük seviyesi olan 1.5200 seviyesine kadar gevşedi. Ancak ABD haftalık işsizlik verilerinin bir türlü azalmaması ve yeni ev başlangıçları verisinin rekor seviyede kötü gelmesi ile birlikte piyasalarda olumsuzluğun bir miktar arttığını gözlemledik. Ayrıca S&P’nin İngiltere’nin borçlarını negatif izlemeye aldığını açıklaması olumlu havanın bozmasına sebep olan bir başka gelişmeydi. Bu hafta Çarşamba günü ABD mevcut konut satışları, Perşembe dayanıklı tüketim malları siparişleri ve Cuma günü ABD birinci çeyrek revize edilmiş GSMH rakamları deklare edilecek. Yükselişin devam edeceğini düşünen yatırımcı sayısının artmaya başladığı son dönemlerde aşağı yönlü hareketlerin olması durumunda bu hareketlerin daha sert olması muhtemeldir. Bu sebeple bu hafta haberlerin ve verilerin dikkatle takip edilmesi gerekiyor.
Geçtiğimiz hafta başında yurt dışı piyasalar oldukça olumluydu. Ancak yukarıda belirttiğim gibi olumsuz veriler ABD’de fiyatlanan toparlanmanın daha gerçekleşmediği konusunda kuşkuları bir miktar arttırdı. Ayrıca İngiltere ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerin krizden kurtulmak için paketler hazırlamaları ve bu paketleri finanse edebilmek için daha fazla borçlanmaları S&P’nin bu ülkeleri negatif izlemeye almasında önemli rol oynadı. İngiltere’nin borç miktarının bir senelik GSMH tutarına ulaştığı düşünüldüğünde borçların negatif izlemeye alınmış olması pek de şaşırtıcı değil. Kısaca ABD’de açıklanan verilere de değinmekte yarar görüyorum. Geçen hafta açıklanan haftalık işsizlik verileri ABD istihdam rakamlarında herhangi bir düzelme yaşanmadığını gösteriyor. Geçen hafta ABD yeni ev başlangıçlarının rekor seviyede düşük açıklanması da piyasaları tedirgin eden bir başka gelişme olarak göze çarptı. Yurt dışı piyasa oyuncuları ekonomide en kötünün geride kaldığını düşünüyor. ABD borsalarının yüzde 30’un üzerinde yükselmesinin temel sebebinin bu olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu hafta verilerin kötü gelmesi ABD borsalarının bir miktar daha gevşemesine sebep olabilir.
Yurt dışı borsaların geçen haftanın son günlerinde negatif seyretmesine rağmen IMKB-100 endeksinin hala 35,000’in üzerinde olması oldukça ilginç. Yabancı yatırımcının Türkiye’den çıkış yapmadığını belirtmekte yarar görüyorum. Ancak Dolar/TL kurlarının Euro/Usd artmasına rağmen 1.5200’nin altında tutunamadığını belirtmem gerekiyor. Olumlu dalganın devam etmesi durumunda 1.4800-1.5200 arasının uzun vadeli dolar alımları için uygun yerler olabileceğini düşünüyorum.Geçen haftanın enteresan gelişmelerden bir başkası da bono fiyatlarının geçen hafta çok hafif de olsa yükselmesiydi. Bu gelişme yurt dışı tahvil-bono talebinin bir miktar azaldığına bir işaret olabilir fakat bunun doğrulanması için dövize daha kuvvetli bir alış dalgası gelmesi gerekiyor. Bu hafta IMF ile ilgili gelişmelere ve yurt dışı haberlerine dikkat etmemiz gereken bir hafta olarak göze çarpıyor. Sert yükseliş ya da düşüşlere hazırlıklı olunmalı. İyi haftalar.