Tarihte geçen hafta

Kavram
27 Mayıs 2009 Çarşamba

  17 Mayıs

1901 Herzl, II. Abdülhamit ile Yahudi Devleti’nin kurulmasını talep eden görüşmesini yaptı. Sultan, bir Yahudi devleti için gereken izni vermemekle birlikte Herzl’e halifenin Yahudilerin dostu ve koruyucusu olduğunu açıklama yetkisini verdi.

  18 Mayıs

1910 -  Osmanlı Yahudilerinin ana dillerinin İbranice olması Eğitim Nazırlığı tarafından olumlu karşılandı.

1965 İsrail casusu Eli Cohen, Şam’da asıldı. 1949’da aliya yaptıktan hemen sonra İsrail gizli servisine girdi. 1961 yılında hazır olduğuna karar verilerek Suriyeli göçmen kılığında Arjantin’e gönderildi. Orada Hafız Esad da dahil olmak üzere birçok üst düzey diplomat asker ve politikacıyla yakın ilişkiler kurdu. Bu ilişkiler sayesinde Suriye’ye dönerek İsrail için hayati bilgiler verdi. Baas Partisi ve Hafız Esad başa geçtikten sonra ismi savunma bakanı adayları arasında bile anıldı. Yakalandığında Cohen, Suriye’de Esad’tan sonra en güçlü 3. kişisi konumundaydı.

  19 Mayıs

597 MÖYahudilerin Babil’e ilk sürgünü.

  20 Mayıs

1915 - Osmanlı topraklarında İbranicenin yazışma dili olarak kullanılmasına izin verildi.

  21 Mayıs

1945 - Heinrich Himmler yakalandı.

  22 Mayıs

337 - İlk Hıristiyan Roma İmparatoru Constantine doğdu. Constantine, Roma’da Hıristiyanlığı serbest bıraktı ve antisemitizmi yücelten kanunlar oluşturarak Hıristiyan dünyasında Yahudi düşmanlığının tohumlarını attı.

  23 Mayıs

1908 - Birleşmiş Milletler binasının mimarı Max Abramovitz doğdu.