Beşar Esad: Ortadoğu’da barışın önündeki engel İsrail

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, geçtiğimiz hafta katıldığı İslam Konferansı Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, İsrail’in Ortadoğu Barışı’nı engellediğini iddia etti

Dünya
27 Mayıs 2009 Çarşamba

Asya, Güney Amerika, Afrika, Kafkasya, Balkanlar ve Ortadoğu’da yaşayan Müslümanların Sesi olarak bilinen, 57 üyeli İslam Konferansı Örgütü’nün senelik Üye Ülkeler Bakanlar Toplantısı, 23–25 Mayıs tarihleri arasında Suriye’nin başkenti Şam’da yapıldı. Toplantının gündemini, Ortadoğu Barış Süreci, Afganistan, Irak, Pakistan, Kaşmir, İslamofobia’yla savaş, terörizm ve ırkçılık gibi konular oluşturdu. Bakanlar ayrıca üye ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları çözümlemede, ülkelerin barış ve güvenliğini korumada İslam Konferansı’nın rolü üzerine görüşmeler yaptı.

Toplantının açılış konuşmasında söz alan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İsrail’in, işgal edilmiş toprakları geri vermeyerek Ortadoğu Barışı’nı engellediğini iddia etti. Suriye ile İsrail arasında, Türkiye’nin defalarca arabuluculuk yapmaya çalıştığını söyleyen Esad,  barış görüşmelerinin başarısızlığı için de İsrail’i suçladı.  Jerusalem Post Gazetesi’nin haberine göre, Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, toplantı öncesi, Golan Tepeleri iade edilmedikçe, İsrail ile barış görüşmeleri yapmanın vakit kaybı olacağını söyledi.

Mayıs ayında ABD’li yetkililer, Suriyeli meslektaşlarına, Ortadoğu Barışı’nın Başkan Obama için çok önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail ile Suriye arasında bir anlaşma yolu bulmanın Amerikan Başkanı’nın öncelikler listesinin üst sıralarında yer aldığını açıkladı. Obama’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in 7 Haziran’daki Lübnan Parlamenter Seçimleri sonrası Şam’ı ziyaret ederek, Beşar Esad’la görüşmesi bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da daha ileri bir tarihte Esad’a konuk olarak, barış görüşmelerinde yerini almak istiyor. BM, AB, ABD’nin yanında, barış çalışmaları için bir araya gelen Ortadoğu Dörtlüsü’nün bir üyesi olan Rusya, bölge diplomasisinde daha etkin bir rol almayı planlıyor ve yakında Moskova’da yapılacak bir barış konferansına ev sahipliği yapmayı ümit ediyor.

Geçtiğimiz hafta Washington’da Başkan Obama’yle görüşen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, Suriye ile barış görüşmelerine hazır olduğunu, fakat topraklar konusunda herhangi bir taahhütte bulunmayacağını belirtti.