Kanadalı bakan “yeni antisemitizme” karşı uyardı

Kanada Vatandaşlık, Göç ve Çok Kültürlülük Bakanı, İsrail’e yaptığı gezide “eski Yahudi nefretine dayalı Avrupa antisemitizminden” daha büyük tehlike arz eden ve kaynağını Batılı solcular ve radikal İslamcıların ittifakından alan yeni tür bir antisemitizmin doğduğunu belirtti

Dünya
27 Mayıs 2009 Çarşamba

Kanada Vatandaşlık, Göç ve Çok Kültürlülük Bakanı Jason Kenney, Kanada’nın muhafazakâr Başbakanı Stephen Harper tarafından yönetilen hükümetinin İsrail yanlısı politikalarını açıklarken “İsrail’in her gün yüzleşmekte olduğu tehdit aynı zamanda geniş Batı Medeniyeti için bir tehdittir” ifadesini kullandı.

“Demokratik olmayanlar tarafından yaratılan bu tehdit, Batı’nın insan onuru ve özgürlüğü algısını paylaşmamakta, Batı ve liberal demokratik değerlerinin temsilcisi olan İsrail’i suiistimal etmektedir” diyen Kenney “Yeni antisemitizmin doğasını gayet açık bir şekilde anlıyorum, bence bu eski Avrupai antisemitizmden çok daha tehlikeli” ifadesiyle tehlikeyi vurguladı.

“İsrail de mükemmel değildir” diyen Kenney “İsrailliler de bunu kabul edecektir. Ama farkına varmalıyız ki İsrail’in yüzleşmekte olduğu birçok eleştiri, anti-Siyonizm’in arkasına saklanan bu tehlikeli antisemitizm tarafından gelmektedir. Bu yeni tarz antisemitizm Batı’daki aşırı solcular ve Cihatçı aşırı İslamcılar tarafından temsil edilmekte ve Yahudi devletinin yok edilmesini hedeflemektedir. Onlara göre dünyada sadece Yahudilerin bir devlete sahip olma hakkı yoktur” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Bu ayın başlarında milletvekillerince Kanada’nın en iyi bakanı seçilen 40 yaşındaki Kenney, Birleşmiş Milletler destekli Durban II Irkçılık Konferansı’na ülkesinin katılmamasını sağladığı için gurur duyduğunu belirtti. Durban II Konferansı’nın İsrail’in adaletsizce eleştirileceği ve yanlış kullanılan bir platform olacağından çekinen Kanada, İsrail’den önce konferansı boykot edeceğini açıklamıştı.

Bakan Kenney, İsrail’e gitmeden önce, birçok göçmen aldığı Lübnan, Suriye ve Mısır’ı da ziyaret etti. İsrail’de meslektaşı Göç Bakanı Sofa Landver ile görüşen Kenney,  ayrıca Azınlık İlişkileri Bakanı Avishay Braverman’ı,  daha önceden meclisler arası Kanada-İsrail dostluk grubu başkanlığı yapmış olan Diaspora ve Danışma Bakanı Yuli Edelstein’ı da ziyaret etti.