Başbakandan tarihi ‘azınlık’ itirafı

Başbakan Erdoğan, Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesi ile ilgili kendisine yöneltilen eleştirilere sert cevap verdi. Erdoğan, “Siz burayı İsrail’e, Yahudilere peşkeş çekeceksiniz” suçlamalarını “faşizan” olarak nitelendirdi

Şalom
27 Mayıs 2009 Çarşamba

Erdoğan, verdiği cevapta özeleştiri yapmayı da ihmal etmedi. Başbakan, “On yıllar önce ne deniyorsa bu zihniyet değişmedi, hâlâ yerinde. Yıllarca bu ülkede bir şeyler yapıldı. Farklı etnik kimlikte olanlar ülkemizden kovuldu. Acaba kazandık mı? Bu aslında faşizan bir yaklaşımın neticesiydi. Bu hatalara zaman zaman biz de düştük,” dedi.

“Burada İzak çalışmayacak, Ahmet, Mehmet çalışacak”

Mayın temizleme konusunda ülkenin menfaatleri neyi gerektiriyorsa onu yapacaklarını belirten Başbakan, “Bu ülkenin vatan toprakları üzerinde yatırım yapan küresel sermaye şu dinden, bu dinden geldi diye ‘Eyvah, Türkiye elden gidiyor’ demek bu kadar kolay mı?” diyerek yabancı yatırım karşıtlarına da tepki gösterdi. Paranın dini ve milletin olmadığını belirten Erdoğan şöyle devam etti:

“Şimdi ülkemizde küresel sermaye yatırım yapmak istiyor. Bakıyorsunuz birileri çıkıyor, ‘O Yahudi sermayesi’. Olmaz, yok arkadaş. Gelip, ülkemde yatırım yapacak, bir milyar dolarlık yatırım yapacak, ‘istemezük’ olmaz. Ya işsizlik diyorsun. İşte buyurun adam yatırım yapacak. Bu yatırımı yapınca kim çalışacak? Burada İzak çalışmayacak ya… Ahmet, Mehmet çalışacak.”

“BAŞBAKAN GERÇEĞI SÖYLEDI”

Başbakan Erdoğan’ın sözlerine değişik kesimlerden tepkiler de geldi. Türkiye Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, Milliyet Gazetesi’ne verdiği demeçte Başbakan’ın açıklamalarında gerçek payı olduğunu belirterek, “Eğer Cumhuriyetin başında sadece Türk Musevi Cemaati 60 bin kişiyken bugün 20 bin kişiyse bunun bazı sebepleri var demektir. Rumları incelerseniz herhalde Cumhuriyet’in başında 400-500 bin kişi varken bugün 2 bin 500 kişiye düşmüşlerdir. Tabii ki Cumhuriyet döneminde yaşanmış olan ‘Trakya Olayları’, ‘Varlık Vergisi’, ‘6-7 Eylül Olayları’ gibi olaylar, bir kısım gayrimüslimlerin Türkiye’den ayrılmalarına sebep olmuştur. Bunun her şeyi bellidir. Bir sürü kitap da yazılmıştır. Başbakan gerçeği söyledi. Olmadı mı hiçbir şey?” dedi.

“BAŞBAKAN BÜYÜK BIR ADIM ATTI”

Türkiye Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto da, Başbakan’ın büyük bir adım attığını vurguladı. Star Gazetesi’ne konuşan Pinto, “Azınlıklarla ilgili bu sözler şimdiye kadar hiç dile getirilmedi. Başbakan Erdoğan bu sözleri ilk kez yurt içinde söyleyerek büyük bir adım attı. Bütün azınlıkları mutlu etti,” yorumunu yaptı.

“BİZ ASLİ UNSURUZ”

Azınlık gazetelerinin yöneticilerinin görüşlerine yer veren Vatan Gazetesi ise Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas’ın sözlerini sayfalarına taşıdı. Gazete, Molinas’ın “Biz anayasada eşitiz. Ancak bir yerden sonra pratikte eşit olarak görülmüyoruz. Devamlı bir hoşgörüden bahsediliyor. Biz hoş görülmek değil, asli unsur olarak görülmek istiyoruz. Azınlık karşıtı söylemlerle ilgili mesela ABD’de yasalaşmış olan nefret söylemine karşı cezai yaptırımların mutlaka anayasaya koyulması lazım,” sözlerine yer verdi.