TÜBİTAK 2009 Araştırma Projeleri Yarışması'nda Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencileri Reysi Rodikli, Betsi Levi ve Berk Diler'in başarıları sürüyor
TÜBİTAK 2009 Araştırma Projeleri Yarışması’nda UÖMO Lise öğrencileri Reysi Rodikli- Betsi Levi “Jeotermal kaynaklardan alternatif yöntemle elektik eldesi” projeleriyle Türkiye birincisi, Berk Diler “Bacanız elektrik jeneratörünüz olabilir mi?” projesiyle Türkiye üçüncüsü oldu. Son yıllarda arka arkaya gelen Tubitak başarılarının ardından, bu yılki iki projenin de TÜBİTAK 2009 ‘da ödül alması UÖMO’da büyük sevinç yarattı. UÖMO idarecileri; Eylül ayında Paris’te düzenlenecek “21.European Young Sicientist Contest”de Türkiye Birincileri olarak yarışacak öğrencilerin de arkadaşları Rudi Maça (2007 Moskova 17. Avrupa Genç Bilim Adamları Yarışması ) ve Berk Diler( 2008 First Step to Nobel Prize-Genç Nobel Ödülü) gibi UÖMO’yu ve Türkiye’yi başarıyla temsil edeceklerine inandıklarını belirttiler.
TÜBİTAK 2009 Türkiye Birincileri Reysi Rodikli- Betsi Levi:
“Yarışma günü ısıtıcımız çatladı”
Jeotermal kaynaklardan alternatif yöntemle elektrik eldesi” projemiz ile Yer Bilimleri alanında Türkiye Birincisi olduk. Projemizde Heltier adında yarı iletken bir pili kulandık. Bu pil sayesinde sıcak suyun ısısından yararlanarak oluşturduğumuz sıcaklık farkı ile doğal bir elektrik akımı ürettik. Yarışma günü çok heyecanlıydık. Jüri yan masamıza geldiğinde jeotermal kaynağımızı simgeleyen ısıtıcımızın çatlayıp, su sızdırdığını fark ettik. Sistemi bu şekilde sunamayacağımızdan, hemen yedek parçaları ile değiştirdik. Jüri bizim masaya geldiğinde projemizi başarıyla sunduk. Paris’te okulumuzu ve Türkiye’yi başarıyla temsil edeceğiz. Bu bir yıl boyunca bize destek veren okulumuza, gece gündüz demeden her an yanımızda olan, tecrübesini bizimle paylaşan proje danışmanımız Talha Kılıç’a sonsuz teşekkür ediyoruz.
TÜBİTAK 2009 Türkiye ÜçüncüsüBerk Diler:
“Her sene gitgide rekabetin arttığı bu proje yarışmasını ilgisi olan herkese tavsiye ederim”
Bacanız elektrik jeneratörünüz olabilir mi?” projesiyle Türkiye Üçüncüsü oldum. Bu sene benim hazırladığım proje bacalardaki atık ısıyı elektrik enerjisine dönüştürmeye yarıyor. Bacaların içerisi toplamda 150 dereceye kadar ısınabiliyor, ben yüzeye termo elektrik modül döşediğim ve dışarıdan da su borusu geçirdiğim zaman termoelektrik modülün bir yüzeyi göreceli olarak soğuyor, öteki yüzeyi ise çok sıcak. Buradan geçen su da ısınıyor, işte bu şekilde hem evin sıcak suyu karşılanıyor hem de inanılmaz miktarlarda elektrik üretiyorum.
Bildiğiniz gibi, lise hayatım boyunca her sene TUBITAK gençler arası proje yarışmalarına katıldım. İlk katıldığım sene ise Ankara’ya gitmeye hak kazandım. Aynı Proje ile Polonya’da Genç Nobel Ödülü aldım. Bana daima destek olan okuluma, aileme ve Proje Danışmanım Talha Kılıç’a çok teşekkür ediyorum.
UÖMO Proje Danışmanı Talha Kılıç:
“Biz iyi bir takımız”
Yarışmalara katıldığımız projelerin konusunu su, enerji, açlık, hava kirliliği gibi geleceğimizi tehdit eden insanoğlunun çözüm üretmesi gerektiğine inandığımız konulardan seçiyoruz. Öğrencilerle yaptığım sohbetlerde özellikle bu sorunlara çözüm olabilecek yaklaşımlar üzerinde duruyor ve çoğu kişinin önemsemediği ipuçlarından yola çıkarak projelerimizi geliştiriyoruz. Bir proje fikrinin olgunlaşması ve uygulamaya dökülmesi aylarca sürebiliyor. Zaten bu tür projeler kalıcı oluyor ve başarı sağlayabiliyor. Bize bu sevinci yaşatan öğrencilerimle gurur duyuyorum. Unutmamamız gereken en önemli şey bu başarı bireysel değildir, her kademesiyle UOML takımının başarısıdır.