Yurt dışı borsalarındaki düşüş, Türkiye’ye kendini göstermedi. IMF ile yapılacak anlaşmanın beklentisi, endeksin aşağı yönünün hızını kesti
Geçtiğimiz hafta yurt dışı borsalar uzun bir aradan sonra düşüşle kapandı. Buna rağmen IMKB-100 endeksinin aşağı yönlü hareketinin diğer borsalara göre oldukça sınırlı kaldığını gözlemledik. Ülkemizde düşüş yaşanmamasının en önemli sebeplerinden biri IMF ile yapılması beklenen anlaşma oldu. Ayrıca TCMB’nin 50 baz puan faiz indirmesi ve faizlerin yüzde 8.75 seviyesine gevşemesine rağmen TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz’ın faizleri daha indirebileceği sinyalleri haftanın önemli gelişmelerinden bir başkasıydı. Bu hafta yurt dışında yaşanan düşüşün ülkemize yansımalarına dikkat etmeli ve ABD tarafında deklare edilecek olan konut verilerini dikkatle takip etmemiz gerekiyor.
Geçen hafta yurt dışında hareketliliğin son haftalara göre arttığını ve geçen aylara göre oldukça yükselen borsaların bir miktar satış baskısı altında kaldığını gözlemledik. Petrol fiyatlarının 70 dolar’ın üzerine çıktığını bundan evvelki yazılarımda belirtmiştim. Ancak beklenenden daha yavaş bir toparlanma olacağına dair beklentilerin artması sonucu bu hafta petrolün varil fiyatı 70 doların altına gevşedi. Kısacası geçen hafta toparlanma hakkında şüpheler geçen haftalardaki yükselişin devam etmemesinde önemli rol oynadı. Bununla beraber açıklanan Almanya Zew Endeksi’nin beklenenden yüksek gelmesine rağmen Avrupa’da ikinci çeyrek banka bilançolarının kötü geleceğine dair görüşler sonucu geçen hafta Alman borsası DAX oldukça kötü bir performans sergiledi. Bu hafta daha evvel belirttiğim gibi konut satışları ve FED faiz toplantısından sonra yapılacak açıklamalara dikkat etmeliyiz.
Bu hafta yazımda yurt içinde yaşanan gelişmelere daha fazla yer vermek istiyorum. Özellikle IMF ile Türkiye arasında yaşanan gelişmeler geçtiğimiz haftaya damgasını vurdu. IMF 1. Başkan Yardımcısı Lipsky ile Başbakan Yardımcısı Babacan’ın birlikte yaptığı görüşmeler borsaları haftanın son iki gününde oldukça hareketlendirdi. Sonuca yaklaşıldığına dair spekülasyonlar ile birlikte borsa tekrar yılın en yüksek seviyelerine oldukça yakın olan 36,000’e kadar yükseledi. IMF Başkan Yardımcısı ile yapılan görüşmelerin son erdiği, fakat teknik ekiplerin çalışmaları sürdüreceğini açıklaması IMF anlaşmasının sonbahar aylarında olacağını işaret ediyor. Piyasanın fiyatladığı bir IMF anlaşmasının yapılması halinde bu açıklamanın etkisi bir belki iki gün sürer gibi geliyor. Daha sonra anlaşmanın şartlarına da bağlı olarak özellikle borsa da satış yapılması gerekir diye düşünüyorum. Ancak anlaşmanın henüz yapılmamasına rağmen piyasadaki olumluluğun devam ettiğini söylemekte yarar görüyorum. Kısaca TCMB’nin faiz kararına ve sonuçlarına değinmekte de yarar görüyorum. Bence bu faiz kararından çok sonrasında Durmuş Yılmaz tarafından yapılan konuşma önemliydi. Faiz indirimlerinin devam edebileceğinin sinyalini vermesi piyasaların beklemediği bir gelişme oldu. Bununla beraber geçen ay yüzde 9.25 seviyesine indirilen faizlerin bu toplantıda 25 baz puan indirilmesi bekleniyordu. Ancak TCMB faizlerini 50 baz puan indirerek ekonominin hızlanması için faiz indirimlerinin gerekli olduğunu ve enflasyon riskinin azaldığını göstermiş oldu. Bu hafta yurt içinde IMF ile ilgili gelişmeleri ve Dolar/TL’de faiz indirimleri konuşması ile birlikte dalgalanma miktarının artabileceğini unutmamalıyız.