Dünya Bankası’nın (DB) büyüme beklentilerini düşürüp gelişmekte olan piyasalara uyarı sinyalleri gönderdiği gün Amerikalı ünlü ekonomist Nouriel Roubini’den de kötümser açıklamalar geldi.
Petrol fiyatlarındaki aşırı hızlı yükselişe ve uzun vadeli faiz oranlarındaki artışlara dikkat çeken Roubini, bu gelişmelerin ekonominin toparlanmasının önünde engel olduğunu sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz günlerde CNBC kanalında yaptığı konuşmada Roubini, “Önümüzdeki yılın sonuna doğru çifte dibin yaşanacağı W tipi bir resesyonu öngörüyorum” dedi.
ABD Batı Teksas tipi ham petrolün varil başına fiyatının bu yılsonuna 100 dolara yakın olacağını dile getiren Roubini, bunun ekonomi üzerinde negatif anlamda bir şok etkisi yaratabileceğini belirtti. Diğer riskler ise uzun vadeli faiz oranlarındaki artış ile yüksek bütçe açıkları gösteriliyor.
Roubini’nin tahminlerine göre ABD’de işsizlik önümüzdeki bir kaç ay içinde yüzde on bire Avrupa’da ise yüzde ona yükselecek. Makroekonomik alandan gelen kötü veriler ve fiyatlama gücünü kriz nedeniyle giderek kaybetmeye başlayan şirketlerin zayıf bilânçoları ile halen toparlanamayan küresel talep de önümüzdeki dönemde aşağı yönlü riskler arasında olacak. Roubini, bu riskler dolayısıyla da hisse senetleri, emtia hatta kredi piyasalarında yeni bir aşağı yönlü düzeltme yaşanacağını iddia ediyor. Küresel ekonomide iyileşme sinyali verecek olan verilerin başında ise işsizlik, emlak, sanayi üretimi, satış ve tüketim gelecek. “Şu an için bu verilere baktığımda yeşil filizlerden çok sarı otlar görüyorum. Bu verilerin ilk önce dibi görmesi gerek. Kanımca henüz dibi görmüş değiller. Küresel ekonomide iyileşme süreci ise aşırı borçlar nedeniyle oldukça yavaş gerçekleşecek gibi görünüyor” diyen Roubini, son birkaç aydır merkez bankalarının gündeminde olan artan enflasyon kaygılarına da konuşmasında yer verdi. Hükümetlerin krizden bir an önce çıkmak için açıkladıkları devasa harcama planlarının yarattığı büyük bütçe açıklarının ve banka kurtarmalarının merkez bankalarının işini daha da zorlaştırdığını söyleyen Roubini, merkez bankası yöneticilerinin artık enflasyona karşı dikkatli olmaları gerektiğini da belirtti. Avrupa’nın hem zayıf ekonomilerden hem de batılı bankaları Doğu Avrupa piyasalarındaki pozisyonlarından ötürü çifte yönlü bir tehlike altında olduğunu belirten Roubini, buna rağmen devlet tarafından izlenen korumacı politikaların doğru cevap olmadığını da savundu. Roubini bu konuyla ilgili olarak “Gerçek şu ki çok fazla korumacılık tehlikeli olabilir” dedi. Öte yandan dün DB ve OECD’den gelen açıklamaların ardından Avrupa’da yüzde üçe yaklaşan kayıplar görüldü. Bir anlamda uluslararası kuruluşların yaptıkları bu uyarılar iyimser beklentilere kapılanları silkeledi. Dünya Bankası’nın küresel ekonomiyi “olağandışı belirsiz” olarak nitelendirmesi de toparlanmaya ilişkin umutları çürüttü. İngiliz FTSE 100 endeksi yüzde 2,06, Fransız CAC 40 yüzde 2,98, Alman DAX endeksi yüzde 2,60 geriledi.