2000 yılındaki ikinci intifadadan beri ilk defa bu yıl gerçekleştirilen büyük altyapı projeleriyle Batı Şeria’da hayat yeniden canlanmaya başlıyor
Geçen yıla göre Filistin’in Batı Şeria bölgesine gelen yabancı yatırım miktarı %100 artarak, 400 milyon dolara ulaştı. Yabancı yatırımların büyük ölçüde bölgenin altyapı sorunları ve yol inşaatları için gerçekleştiği belirtiliyor.
Yatırımlar birçok ülke tarafından gerçekleştirilirken, bölgede en çok projeyi ABD, Almanya ve Japonya yapıyor. ABD, yirmiye yakın karayolu projesini aynı anda yürütürken, geçtiğimiz yıllarda bölgede gerçekleştirdiği proje sayısı birkaç adetle sınırlı kalıyordu.
Almanya’nın Batı Şeria’da yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırımı var. Genellikle kanalizasyon sistemleri iyileştirme projeleri ile ilgilenen Alman firmaları Tulkarm, Cenin ve Ramallah bölgelerinde aynı anda proje yürütüyor.
Yetkililer ikinci intifadanın ateşlendiği 2000 yılından beri bölgede bu kadar yoğun bir yeniden yapılandırma sürecinin yaşanmadığını ve son bir yıl içinde bölgedeki yabancı yatırımların %100 arttığını belirtiyor. Bölgede çatışmaların sona ermesinin ve acil insanı yardıma gerek kalmamasının daha büyük çapta altyapı projeleri için uygun zemin oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar başta yol yapımı olmak üzere yeni projelerin de onay aşamasında olduğunu açıklıyor.
İsrail, Batı Şeria’da yaşam kalitesinin arttırılması politikası çerçevesinde altyapı projelerinin hızlandırılması yolunda destek veriyor.
Filistin halkının yaşam kalitesinin artış yönünde olduğu geçtiğimiz hafta yayınlanan bir araştırma ile de görülüyor.
Araştırmaya göre Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de yaşayan Filistinlilerin %96’sının telefonu, %57’sinin bilgisayarı ve %32’sinin de internet erişimi var.
Filistin Araştırma ve Kültürel Diyalog Merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışmaya göre Filistinlilerin %93’ü çanak antenine sahip.
Araştırma, bölge halkının politik konularda da görüşünün değiştiğini gösteriyor. Araştırmaya katılan Filistinlilerin sadece %22’si Filistin’deki demokrasinin durumunu iyi olarak değerlendiriyor. Katılımcıların %29’u El -Fetih’i desteklediğini söylerken, %17,5’i Hamas’ı destekliyor. %34,2 ise hiçbir partiyi desteklemediğini belirtmiş.
Bu arada Batı Şeria’da yaşamın normale dönüşüne dair bir diğer gelişme de İsrail’in bölgedeki kontrol noktalarını kapatıyor olması. Geçmişte Filistinlilerin yaşam alanında 35 İsrail kontrol noktası olduğu belirtilirken, bugün bu sayının ona düştüğü ve kalan kontrol noktalarının da büyük ölçüde kapalı olduğu belirtiliyor.
Kontrol noktalarının kaldırılması ile Filistinliler günlük yaşamlarını herhangi bir müdahale ile karşılaşmadan gerçekleştirebiliyor.