- David OJALVO -
İlk yarışmanın koordinatörlüğünü Korin Penso üstlendi. 2002 yılından beri ise Şalom Gazetesi Arşiv Sorumlusu Eti Varon bu görevi yürütmekte. İki yılda bir düzenlenen yarışmanın üçüncüsü, 2003’deki sinagog saldırıları nedeniyle, bir yıl ertelendi.
Yarışma süreci yaklaşık altı ay sürüyor. Kasım’da hazırlanan basın bültenleri öncelikle aylık kültür-sanat, kitap yayınlarına; ardından haftalık dergiler ve günlük gazetelere gönderiliyor. Çoğu medya kuruluşu, haberlerinde Gila Kohen Öykü Yarışması’na yer veriyor. Aynı süreçte Riva Şalhon’un katkılarıyla yarışma broşürleri haz›rlan›p dağıtılıyor; son iki dönemdir broşürler üniversitelere de gönderiliyor. “Böylece gençlerin yarışmaya katılım oranı artıyor,” diyor Eti Varon, “Bilkent, Boğaziçi, Yeditepe, Koç ve Sabancı üniversitelerinden öğrenciler yarışmaya başvuruyor.”
Başvuru sürecinde sadece Türkiye’nin dört bir yanından değil, Amerika, Almanya, Rusya, Belçika, Fransa, Kazakistan’dan da katılım var. “Başta ağır bir tempoda öyküler gelirken, son 15 gün içinde yağmur gibi yağıyorlar,” diye açıklıyor Eti Varon. 2002 yılında katılım 100 öykü dolaylarındayken, 2009’da bu sayı 300’lere dayandı. Başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından, şartnameye uygun olmayan öyküler (yaklaşık %20) gazete bünyesinde eleniyor. Daha sonra, yar›?maya kat›lmaya hak kazanan eserlerdeki isimler silinip, numaralandırılıyor ve jüri üyelerine gönderilmek üzere hazırlanıyor.
Feridun Andaç, Liz Behmoaras, Mario Levi bugüne kadar düzenlenen tüm yarışmaların jürisinde yer aldı. Orhan Duru, Moris Levi, Robert Schild ve Kamuran Solmaz farklı dönemlerde jüri üyeliği yaptı. Son iki dönemdir Stella İlyazer ve bu y›l düzenlenen V. Gila Kohen Öykü Yarışması’nda ise Tülay Gürler jüri üyeleri arasında. Nisan’ın son haftasında gerçekle?tirilen toplantıda dereceye giren öyküler ve yarışma kitabında yer almaya hak kazanan eserler belirleniyor. Bu yıl ayrıca bir yenilik olarak Ulus Özel Musevi Lisesi on ve on birinci sınıflarına yönelik ikinci bir gençlik yarışması da düzenlendi.
Jüri toplantısının ardından Gözlem Kitabevi Editörü Gila Erbeş ve Şalom Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Tilda Levi, öykülerin yer aldığı kitabı yayına hazırlıyor; Bella Parlakşimşek dizgiyi gerçekleştiriyor. Bu sene kitabın kapağı Etel Hakim tarafından tasarland›.
Ödül töreninin organizasyonunda Riva Şalhon ve Ester Yannier görev alıyor. Önceki yıllarda gazetemizin tanıtımı, “Dantelacı” filminin gösterimi, İzel Rozental’in sunumu tören akşamı düzenlenen etkinlikler arasındaydı. Bu yıl Tuluyhan Uğurlu, katılımcılara bir dinleti sunuyor olacak.
Her dönem Gila Kohen Öykü Yarışması birçok kazanımla sonuçlanıyor. Yarışma, sadece Türk Edebiyatı’na yeni kalemler kazandırmakla son bulmuyor, gazetemizle katılımcılar arasında kurulan bağ, geleceğe uzanıyor…