Yedekleyelim, yedekleyin, yedeklesinler...

Artan dijital bağımlılıkla birlikte yaşayabileceğimiz veri kayıpları çok ciddi boyutlara ulaşabilir. Sonradan “keşke yedekleseydim” deyip üzülmemek için sürekli kullandığım, benzerlerine nazaran oldukça başarılı olduklarını düşündüğüm uygulamaları sizlere önermek istiyorum

Aydın BOLKAR Yaşam
8 Temmuz 2009 Çarşamba

Bilgisayarla haşır neşir olan herkesin zaman zaman yaşadığı veri kayıpları, internetin ve dijital medyanın hayatımıza daha çok girdiği günümüzde oldukça önemli boyutlara ulaşabiliyor. Yeni doğan oğlunun bir yılı aşkın süredir neredeyse her gün çektiği fotoğraflarını sakladığı dizüstü bilgisayarını çaldıran birisinin yaşadığı kayıp, evinde bir yangın çıkması sonucu tüm eski fotoğraf albümünü kaybetmekten çok daha fazla. Yıllardır kullandığı telefonunu, yeni ve daha üst bir sürüm ile değiştirdiğinde tüm kişileri tekrar kaydetmeye üşendiği için değiştirmeyen tanıdıklarım var.

Ya da Murphy kanunu gibi; alışkanlık haline gelmeyen bir şekilde aldığı yedeklerine ihtiyaç duyduğu zaman son alınan yedeğin ta 3 ay öncesine ait olduğunu keşfedip hayıflanan kişiler etrafımızda oldukça fazladır.

Sizlere bu yazımda, hem kişisel olarak hem de işte sürekli kullandığım, kısa araştırmalar sonucunda, benzerlerine nazaran oldukça başarılı olduklarını düşündüğüm yedi farklı uygulamadan bahsedeceğim. Bu uygulamaların bir kısmı paralı olup, ücretsiz sürümleri birçok giriş seviyesi kullanıcıyı oldukça tatmin edecek düzeyde.

1. Funambol: My.Funambol.com adresinden girebileceğiniz bu uygulama ile tüm adres defterinizi yedeklemekle kalmayacak, neredeyse tüm cep telefonu modellerini blackberry benzeri (push) e-mail alabilir hale getirebileceksiniz, hem de ücretsiz…

2. Vufone: www.vufone.com adresinden ücretli olarak üye olabileceğiniz hizmet ile tüm cep telefonunuzun yedeğini alabilirsiniz. Telefonunuzu değiştirdiğinizde, kaybettiğinizde veya çaldırdığınızda tüm mesajlarınız, resimleriniz, dosyalarınız ve en önemlisi numaralarınız tüm detaylarıyla vufone sunucularında muhafaza edilir. Web üzerinden de istediğiniz zaman detaylarınıza ulaşabilir, tüm bilgilerinizi Google, Facebook vb. sitelerle paylaşabilirsiniz. Telefonunuzda arka planda çalışan program ile yaptığınız değişiklikler anlık olarak senkronize edilir.

3. iDrive: Makinenizde sürekli güncellediğiniz bazı klasörlerin gerçek zamanlı olarak veya belirli periyotlarda düzenli yedeklerinin internet üzerinde tutulduğu bir program. (www.idrive.com) Benzer uygulamalardan farklı olarak Windows’un server sürümlerinde de sorunsuz çalışan, 2 GB’a kadar ücretsiz servis alabildiğiniz bir uygulama…

4. Dropbox: Birden çok bilgisayarda ortak kullandığınız 2 GB’lık sanal bir USB bellek düşünün. Bu bellek üzerinde sildiğiniz dosyaları da geri getirebildiğinizi veya çalıştığınız bir takım hesap tablosu (ör. Excel) veya metin editörü (ör. Word) ile yarattığınız dokümanların her versiyonunun ayrı ayrı kaydedildiğini hayal edin. Tüm bu dokümanlara da bilgisayarlarınızda bulunan (Dropbox hesapları hem Mac hem de PC ve Linux bilgisayarlardan eş zamanlı olarak erişilebiliyor) dosyalarınıza erişir gibi eriştiğinizi düşünün. Kullanışlı değil mi? Ben daha sonraki bir yazımda değineceğim taşınabilir uygulamalarımı (portable apps) sakladığım dropbox’um sayesinde bilgisayarlarımı çok daha fit ve kullanışlı hale getirdim, hepinize tavsiye ederim. (Program henüz beta aşamasında, bu nedenle verilerinizin yedeğini almanızı tavsiye ederim!)

5. Google Picasa: Picasa, özellikle Google tarafından satın alındıktan sonra tüm dünyada çok popüler hale geldi ancak 3 no.lu sürümü sonrasında eklenen yüz tanıma, geo-tagging ve kolay eşitleme özellikleri ile üşengeç resim koleksiyoncuları için vazgeçilmez bir yedek depo haline geldi. Ücretsiz sürümünde 1 GB alan sunan Picasa, yıllık ücretler karşılığında pratik olarak sınırsız depolama alanı sunuyor. Bilgisayarınızda bulunan tüm resimleri dizin dizin farklı büyüklüklerde web ile eşitlemenize olanak tanıyor. Bu sayede resimleriniz hem her yerden ulaşılabilir oluyor hem de artık resimlerinizi kaybetme korkusu yaşamak zorunda kalmıyorsunuz…

6. Mp3Tunes: Yukarıda Picasa için anlattığımı bilgisayarınızdaki MP3 arşiviniz için uygulayabildiğiniz bir site. Bu uygulamada kullanılan Locker mantığı, Internet’in aykırı isimlerinden biri olan Michael Robertson’un şirketlerinden biri. Geçtiğimiz aylarda belirli kullanıcılarını limitsiz büyüklükte depolama alanı sunduktan sonra, bu alanı tekrar 2GB’a düşürerek hiç de şık olmayan bir hareket yapmış olsalar da fikir olarak yapılan oldukça kullanışlı ve faydalı bir uygulama. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.

7. Mozy Unlimited: Adından anlaşılacağı üzere Mozy aylık 4,95 dolar karşılığında İnternet üzerinde sınırsız depolama alanı sunan bir servis. Dünyanın en büyük depolama çözümleri firması olan EMC firmasının sahip olduğu Mozy ile bilgisayarınızda bulunan tüm (resim, video, doküman, program, ne isterseniz...) dosyaların yedeğini alabileceksiniz. Mevcut ADSL bağlantınızın upload özelliğini kullanarak yapacağınız yedekleme işlemi, kotalı ADSL paketlerinde upload için bir sınır bulunmadığı için ilave bir maliyet getirmiyor. Ancak dosyalarınızı Mozy sunucularından geri getirmek durumunda kalırsanız hızlı ve kotasız bir bağlantı üzerinden yapmanızda fayda var...

Yukarında bahsedilen tüm yazılımlar 2000’li yılların ortalarında hayatımıza giren ve Türkçeye ‘Bulut Bilişim’ olarak çevrilen ‘Cloud Computing’ akımının örnekleri. İlerleyen yazılarımda bu konuya daha detaylı olarak değineceğim.