Üniversite sınavlarında başarının ipuçları

Bu hafta yayınlamaya başladığımız ‘Gençlik-Eğitim’ sayfamızda, uzman ve eğitimcilerin kaleminden yazılarla, gençlerin, öğrenci ve velilerin güncel konularıyla sorunlarına yardımcı olacak yazı ve haberlere yer vereceğiz. Genç kalemlerin özgün yazıları ayrıca bu sayfada yer bulacak…

Gençlik - Eğitim
28 Ekim 2009 Çarşamba

ÖYS yeni deyimi ile LYS, YGS bir zamanların deyimi ile ÖSS, hem öğrencilerin hem de velilerin endişe ile bekledikleri sınavlar… Bu sınavlarda başarıyı arttırmak ise birkaç basit ipucu ile mümkün

 

Gençlerimizin korku ve endişe ile bekledikleri sınav. Anne babaların biraz merak, daha çok endişe ile baktıkları çocuklarının hayatlarındaki bir dönüm noktası. Bu sınava göre çocukları hâlâ biraz çocuk kalacak ve eğitim hayatlarına devam edecek. Ya da hayatın zorlu yollarında çalışma hayatına atılarak bir anda olgunlaşacaklar.

Günümüzde özel üniversitelerin bir biri ardına açılmasıyla bu olgu biraz değişti. Birazcık parası olan herkes üniversite okuyabilir hale geldi. Şimdilerde amaç genelde adını duyurmuş özel üniversitelere burslu olarak kayıt olabilmek.

Gençlerin yaptığı hatalardan biri, zorlu çoğu soruyu sınavda böyle gelmez diyerek yok saymak; streslerini hafifletmek amacıyla devamlı bildikleri tip sorularla dolu testleri çözmek ve ‘acaba netlerim niye daha yukarılara çıkmıyor hâlbuki çok çalışıyorum’ diye hayıflanmak.

Oysa sınav sistemi ne olursa olsun bir öğrencinin öğrencilik hayatına başladıktan sonra izlemesi gereken bazı adımlar var. Bu adımları yapan birinin netlerinin düşük olmasına imkân yok.

İşte size bazı ipuçları

1. ‘Ben bunu niye öğreniyorum ki’ dememek! ‘Elbet bir gün lazım olur’ diye düşünmek.

2. Her şeye pozitif yaklaşmak

3. Başarmamam için hiçbir sebep yok. Ben de yapabilirim demek.

4. Zoru başarmaya çalışarak bundan zevk almaya çalışmak. Kolay pes etmemek.

Yukarda yazdıklarım size hayatta başarılı olmak için gereken birkaç öneri gibi gelse de aslında bir matematik problemi ile karşılaşıldığında bir öğrencinin yapması gereken aşamalar. Derslerimde kendi öğrencilerime söylediğim birkaç küçük öneri.

İşte hayat ve matematiğin ne kadar örtüştüğünün bir ispatı size.

Berta BANANA

UÖMO  Matematik Bölüm Bşk.