ABBAS: Seçimler 24 OCAK 2010’da

Mahmud Abbas, Filistin Yönetimi’nde başkanlık ve parlamenter seçimlerinin 24 Ocak 2010’da yapılacağını ilan etti. Hamas, seçim ilanının yasadışı olduğunu, Mısır arabuluculuğundaki uzlaşma çabaları sonuçlanmadan yapılacak seçimlerin, Filistin iç barışı için öldürücü bir darbe olacağını açıkladı

Dünya
28 Ekim 2009 Çarşamba

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, başkanlık ve parlamento seçimlerinin 24 Ocak 2010’da yapılacağını bildiren bir kararname yayımladı. Kararnameye göre seçimlerin, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’nde yapılması planlanıyor.

Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde tutan Hamas ise, görev süresi dolan bir başkanın yayımladığı genelgenin anayasaya aykırı ve gayri meşru olduğunu duyurdu. Abbas, 2005 yılında, dört yıllık bir dönem için başkan seçilmiş, görev süresi Ocak 2009’da sona ermişti. Görev süresinin bitimindeki bir yıllık uzatma, Hamas tarafından kabul edilmemişti.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, görevi sona eren Abbas’ın Filistin halkını temsil edemeyeceğini, Filistin halkının geleceğine yön verecek bir karara imza atamayacağını ve bu seçim takviminin kanun dışı olduğunu yineledi.

Seçim kararından dönüş olmayacağını açıklayan Mahmud Abbas ise, seçimlere El-Fetih lideri olarak katılacağını bildirildi.

Adını gizli tutan bir Hamas yetkilisi, Reuters Ajansı’na yaptığı açıklamada, kendi hükümetlerinin de 24 Ocak 2010’da Gazze Şeridi’nde farklı bir seçime giderek, Abbas’ın tek taraflı hareketine karşılık verebileceklerini söyledi. Bu şekilde, Filistin’de iki rakip başkan, iki parlamento ve iki başbakan yaratılmış olacak.

Gazze’yi elinde tutan Hamas’ın seçimi yasadışı ilan etmesi ve Binyamin Netanyahu’nun sağ kanat hükümetinin, seçimlerin Doğu Kudüs’te yapılmasına kesinlikle karşı çıkacağı gerçeği ile Abbas’ın oy alanı oldukça küçülüyor. Bu bağlamda, 24 Ocak seçimleri, Mısır arabuluculuğunda gelişen Filistin iç barış çabaları için öldürücü bir darbe teşkil ediyor.

Filistin Yönetimi, El-Fetih yetkilileri, Arap liderleri, Mısır Başbakanı Hüsnü Mübarek ve Arap Birliği Sekreteri Emir Musa ile hararetli istişarelerde bulunan Abbas, seçim kararının, Hamas’ın geçtiğimiz hafta imzalamayı reddettiği uzlaşma antlaşması sonucunda alındığını ifade ediyor.

Mısır, bir süredir Hamas ve El-Fetih arasında mutabakat görüşmelerinde bulunuyordu. Geçen hafta, anlaşmanın nihai durumu El-Fetih tarafından imzalanmıştı. Hamas, güvenlik güçleri ve seçimler konularında görüş birliğine varılmadığından dolayı anlaşmayı imzalamayı reddetmişti.

Filistin Yönetimi, İsrail’in Ynet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Mısır’ın arabuluculuk yapmaya devam etmesi gerektiğini, Hamas’ın anlaşmanın nihai durumunu imzalaması halinde, dokümanda belirtildiği gibi seçimi Haziran 2010’a ertelemeye hazır olduklarını belirtti.