BM: Hizbullah Ortadoğu’yu tehdit ediyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon hazırladığı raporda, Lübnan’da Hizbullah’ın varlığının halkın güvenliğini ve bölgeyi ciddi bir şekilde tehdit ettiğini açıkladı. Hizbullah liderlerini grubu salt politik bir partiye dönüştürmeye çağırdı

Dünya
28 Ekim 2009 Çarşamba

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon yeni yayınlanan altı aylık raporunda, Hizbullah’ın Lübnan’da devam eden mevcudiyetinin Beyrut’taki hükümeti ve bölgeyi ciddi bir biçimde tehdit ettiğini belirtti.

Ki-moon, raporda bütün milis kuvvetlerini dağılmaya ve militanları silahsızlanmaya çağıran BM 1559 resmi kararının uygulanmasını istedi.

BM Genel Sekreteri,“Lübnanlı ve Lübnanlı olmayan milis kuvvetlerinin varlığı ve eylemleri ülkenin istikrarını tehdit etmeye devam ediyor,” dedi. “Ülkede hükümet kontrolü dışında silah bulunması ve milis kuvvetlerinin varlığı Lübnan ve ötesinde gerginlik ve güvensizliğe yol açıyor ve hemen ele alınmazsa çatışmaların yeniden başlamasına neden olabilir,” şeklinde uyardı.

Ban Ki-moon eski raporlarda “Lübnan’da radikal grupların faaliyetlerinin ve silahlarının artışını” ciddi bir şekilde gözlemlediğini ve Hizbullah’ın “Lübnan halkının güvenliğini ve hükümetin güç kullanımındaki tekelini tehdit ettiğini” ifade etti