Gazzeli öğrenciler Holokost’u öğrenecek

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNWRA), Gazze’nin ortaokullarında insan hakları temalı yeni müfredatına, Hamas’ın itirazına rağmen Yahudi Soykırımı’nı eklemeyi planlıyor

Dünya
28 Ekim 2009 Çarşamba

Örgütün Gazze’deki operasyonlarından sorumlu olan John Ging, Yahudi Soykırımı’nın ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir müfredata dahil edilmesi konusunda kararlı olduğunu belirterek, “İnsan haklarına dair hiçbir müfredat Yahudi Soykırımı ve onun öğretileri olmaksızın tam değildir” yorumunu yaptı.

Birkaç hafta içinde tamamlanması beklenen taslak, ailelerin ve halkın tartışmasına açılacak. Taslak, BM Genel Kurulu tarafından 1948’de kabul edilen Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’ne dayandırıldı.

Ging, müfredatın yaradılışı açıklayacağını, Evrensel Beyanname’nin herkesin yaşama, özgürlük ve güvenlik hakkı olması gibi değerlerini öğreteceğini söyledi. Ging ayrıca, 2005’te toplanan BM Genel Kurulu’nun oybirliği ile bütün ülkelerin tarihten ders alıp onu tekrarlamamamız için çocuklarına Yahudi Soykırımı’nı öğretmesi kararı aldığını hatırlattı.

Ging ayrıca, müfredatta Ruanda ve Balkanlar’da işlenenler gibi, uluslararası kanunlarla cezalandırılabilen savaş suçlarını göstermeyi amaçladıklarını dile getirdi: “Biz Gazze halkının değerler sistemini değiştirmeye çalışmıyoruz. Biz onların değerler sistemini korumaya çalışıyoruz ve bu yüzden halk bize destek çıkacaktır.”

Hamas hükümeti, Gazze’deki bir milyon mültecinin refahından sorumlu örgütün işlerine karışmadığı konusuna vurgu yapsa da hareketin içindekiler Yahudi Soykırımı’nın müfredata eklenmesi fikrini öfkeyle kınadı.