Mişne Tora Hanımları’nın Bursa Kültür Gezisi

Mişne Tora Hanımlar Kolu geçtiğimiz günlerde Kültür Gezisi için Bursa’ya gittiler. Bursa Cemaat Başkanı Leon Elnekave tarafından karşılanan hanımlar, hem cemaat hakkında bilgi edindiler hem de şehrin tarihi mekânlarını gezdiler

Toplum
16 Aralık 2009 Çarşamba

Mişne Tora Hanımlar Kolu Başkanı Sofi Pembegül ve kurumun gönüllü hanımlarından Viki Eblevi’nin organizasyonu ile kültür gezisi için Bursa şehrini seçtiler.

Geçtiğimiz ay gerçekleşen gezi büyük ilgi gördü. Bilindiği gibi Bursa, Osmanlının kuruluşunda önemli bir merkez idi. günümüzde iki milyon nüfusa sahip bu şehrimizde halen 65 kadar dindaşımız yaşıyor. Bu nedenle gezinin ilk durağı Altıparmak semtinde bulunan Yahudi Mahallesi oldu. 

Burada Bursa Cemaat Başkanı Leon Elnekave ve yardımcıları tarafından çok sıcak bir karşımaları, hanımların bu seçimlerinin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gösterdi.

Başkan Elnekave, Bursa cemaatinin aralarındaki sıkı dayanışma ile buradaki yaşamlarını sürdürebildiklerini açıkladı. Elnekave semt hakkında bilgi verirken, buran›n tarihinde üç sinagog bulunduğunu, ikisinin halen ibadete açık olmasına rağmen, Aşkenaz Sinagogu’nun yaşanan yangın nedeniyle tahrip gördüğü ve kullanılamaz durumda olduğunu açıkladı. “Gerush Sinagogu(Kovulanlar Sinagogu), 570 yıl önce İspanya’dan ayrılmak zorunda bırakılan Yahudiler tarafından inşa edildi. Mayor Sinagogu ise 580 yıl önce Mayorka Adası’ndan gelen dindaşlar tarafından inşa edildi. Her iki sinagogumuz da yapılan yenileme ve tamiratlar sayesinde günümüze kadar yaşamlarını sürdürebildiler” dedi

Gezinin ikinci durağı Koç’un Umur Bey Hahamı ve Eski Arabalar Müzesi oldu.  Hamamda üstlerinde Rumca, Ermenice ve Osmanlıca mühürler bulunan sabunlar hanımların ilgisini çekerken, eski atlı arabalar çocukluk günlerini anımsattı. 

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin etkilerinin görüldü Yeşil Camii de gerek ters “t” şeklindeki mimarisi gerekse İznik Çinileri ile hanımların dikkatini çekti. Hanımlar daha sonra 1. Mehmet Çelebi Türbesini ve görkemli Ulu Camii’yi de gezdiler. 

Meşhur Koza Hanı ve Kapalıçarşı’yı gezen hanımlar, buralarda alışveriş imkânı da buldular.