PESAH 2010 Takvimi

Nazlı DOENYAS Kavram
24 Mart 2010 Çarşamba

27 Mart Cumartesi-Şabat Hagadol:

Pesah’tan önceki Şabat-Yahudilerin kurtuluşunun başladığı tarih. İbrani takviminde 10 Nisan tarihinde, yani Mısır’dan çıkışın başladığı 15 Nisan tarihinden önceki Şabat günü, Mısır’daki Yahudiler, Tanrı’nın isteğiyle evlerine birer kuzu aldılar. Bu kuzuları, Mısırlıların başına gelecek son felaket, ‘ilk doğan erkek çocukların öldürülmesi’nden önceki gün kurban ettiler ve kurban kanlarıyla evlerinin kapılarını işaretlediler. Tanrı, bu şekilde işaretlenen Yahudi evlerini ‘atladı’, ve Yahudi behorlar bu felaketten zarar görmediler.

28 Mart Pazar akşamı-Bedikat Hamets:

Evdeki hamets’in aranıp bulunması.

29 Mart Pazartesi-Taanit Behorot:

Siyum Masehet: Ailenin ilk doğan çocuğu erkekse (Behor), bugün oruç tutar, oruç akşam Pesah kiduşu ile kesilir Berit Mila (sünnet) sonrası verilen yemek gibi, herhangi bir mitzva (dinin gerekleri) için yapılan yemekle bu oruç bozulabilir. Aynı şekilde o günkü Tefila (sabah duası) sonrası, Siyum Maheset’i (Talmud’un bir bölümünün okunması tamamlanması)takiben, Seudat Mitzvah  (Mitzva Ziyafeti) öğünüyle, okumanın tamamlanması kutlanır. Buna şahit olan behorlar, bu öğünü yedikleri zaman bütün gün oruç tutma zorunlulukları kalkar. Halk arasında YANLIŞ bilinen bir inanış, anne veya babanın bu törene katılıp o Seuda’dan bir parça eve getirip behor’a yedirmesidir. Bu şekilde behor’un orucu kesilmez. Behorların Siyum’a şahsen katılmaları gerekir.

29 Mart Pazartesi 10.00-Biur Hamets: Hamets’in Yakılması-Son hamets yeme saati. Bu saatte evvelki gece bulunmuş olan son hamets parçaları yakılır. Sabah 10.00’dan itibaren, artık ne ekmek, ne de matsa yenebilir. İstenirse, matsadan ve matsa unundan yapılmış mamuller, biumelos, börek, köfte ve benzeri yemekler yenebilir.

YomTov- Pesah Bayramı’nın ilk iki ve son iki günü, İsrail dışında Yom Tov (İyi Günler-Bayram Günleri) olarak kutlanır. 30–31 Mart ile 5–6 Nisan günleri Yom Tov’dur. İsrail içinde ise sadece ilk gün ve son gün Yom Tov’dur. Bugünlerde Şabat’ta olduğu gibi çalışılmaz, elektrikli aletler kullanılmaz, yazı yazılmaz. Şabat’tan farklı olarak, bir şeyler taşınabilir ve yanan bir ateşin alevinden faydalanılabilir. Akşam, bayram şerefine mum yakılır, yemekler daha özenle, bir ziyafet havasında hazırlanır, bayram giysileri giyilir ve yemeklerde Kiduş okunur.

30 Mart Salı akşamı-Sefirat Ha-Omer:

Omer Sayımına Başlanması- Bayramın 2. gecesinden itibaren 49 gece boyunca Omer sayılır. 49 gecenin sonu, Şavuot bayramıdır.

6 Nisan:

Akşam yıldızların çıkması ile bu yılki Pesah Bayramı son bulur.

PESAH DUA SAATLERİ5770-2010

29 Mart Pazartesi gecesi

Minha Arvit: 18:45

30 Mart Salı sabahı

Şahrit: 08:00

30 Mart Salı gecesi

Minha Arvit: 19:00

31 Mart Çarşamba sabahı

Şahrit: 08:00

31 Mart Çarşamba gecesi

Minha Arvit: 19:15