17. Ulusal İnsan Yönetimi Kongresi sürecinde en etkili konuşmalardan birini de Süreyya Ciliv gerçekleştirdi. Konferansın gerçekleştirildiği günün sabahı katılımcılar dinamik bir Mehter Takımı performansıyla karşılandı. Aynı dinamizm Süreyya Ciliv’in oturumuyla devam etti
Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, PERYÖN’ün insanları bir araya getirme şeklini bir tür liderlik olarak tanımlıyor. Ciliv, liderliğin temelinde insanları çok sevmek olduğunu belirtiyor.
Turkcell Akademi’de ‘Başarılı bir insan nasıl olmalı’yı tanımlamışlar. Dürüstlükle, insanlara fırsat vererek. Çünkü bumerang etkisiyle, ne yaparsan onu biçersin.
Kendisi de “Bunu yapmışım ki beni dünyanın öteki ucundan buldular” diyor. Referans teyidinde o kişi için olumsuz referans verirlerse o kişiyi işe almayın diye uyarıyor.
Başarının çok çalışmayla geldiğine dair örnekler veriyor;
Beatles başarılı olmadan önce bir pavyonda çok uzun zaman çaldı, başarı çok çalışmayla gelir.
Bill Gates’in 50 milyar Dolar serveti var ama haftada 80 saat çalışıyor.
Ciliv; “Dürüst olursak, çalışmaya ve öğrenmeye hevesli olursak başarı elde ederiz” diyor.
Mary Allison; Oracle, Dell, Bill Gates; Microsoft gibi adamların üniversite bitirmeme sebepleri okuma hızının onlara yavaş gelmesi olduğunu belirtiyor. Bill Gates Harvard 3. sınıfta okulu bıraktı, çünkü “erken kalkan yol alır” deyip işini kurdu. Bu salonda bunu yapan kaç kişi var? diye soruyor 1000 kişiden bir tane el kalktı. Microsoft’ta eğitim (training) yerine değil hazır olma (readiness) kavramı kullanılıyor. Amaç insanları eğitmek değil onları hazırlamak. Bill Gates soruyor? “Niye bunları sınıfa yolluyoruz?” çünkü kendisi sınıfa gitmeden başarılı olmuş, “neden eğitime yolluyoruz”u sorguluyor. Ayrıca trade magazin, internet, kitap okumuyorlar mı bunlar zaten? okuyorlarsa hem eğitiliyorlar hem de gündemden haberdarlar. İşte bu yüzden e-learning konusuna destekçi davranıyor, çünkü bunu kişinin öğreneceği tarzda bir sistem olarak görüyor. Elbette teknolojiyi kullanmadan bunları yapmak mümkün değil. Dahi olmayan bir adam internette sürekli olarak bir konuyu takip ettiği için bilgiyi bir araya getirip zor bir problemi çözebiliyor.
Yenilikçilik; Başarılı şirketlerin stratejisi fark yaratma üzerinedir. O farklılık için insanlar Premium ödemeyi kabul ediyorlar
Cesur olmak ve kendine güvenmek; Tıpkı Bill Gates hikâyesinde olduğu gibi cesur olmak ve kendine güvenmek önemli.
Uzun dönemde yeni fikirler üret ve cesaretle peşinde koş. Belli bir yaşa gelmişim aklıma gelen fikirleri denemeye cesaret etmemişim.
İZ BIRAKACAK FARK YARATMAK VE DOĞRU KİŞİLERİN TAKIMA ALINMASI
Ciliv kendi hikâyesini anlatıyor: IBM o zamanlarda daha yeni gelişiyor. Ailemde doktorlar var ama ben sevdiğim işi yapmak, beynimi kullanıp, önümü açmak istiyorum. Amerika’ya gidiyor ve sınava giriyorum. Bilişim okumuş olmanın fark yaratacağını düşünüyorum. Aldığım burs, endüstri mühendisliği üzerine ama ben bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. Kendi çabam ile ikinci bir diploma alıp bilgisayar mühendisi oluyorum.
Süreyya Ciliv, konuşmasında yine de tek insanın çıkaracağı sesin az olduğunu ve bu yüzden takımın önemli olduğunu vurguluyor.
“Konferansın girişindeki Mehter Takımı’nı izlediniz; takım olarak üniforması, renkleri, her şeyi ona göre. O parçayı çaldığında gerçekten hücuma gidiyor gibi hissettik kendimizi. Tek kişi ile takım performansı arasında ne denli fark olduğunu buradan görebiliriz.” diyor
Türkiye’de kültürün takım oyunları üzerine olduğunu belirtiyor. Kendisi de lisedeyken takım oyunlarına katılmış; futbol, basketbol, voleybol ve bunlar ona çok şey öğretmiş. Antrenörlük yapmış, soğukta koşmuş, bunlardan takım deneyimi kazanmış. Takımın lidere duyduğu güvenin, iletişim ve takımın birbirine kenetlenmesi açısından çok önemli olduğunu vurguluyor.
“Peki iş dünyasında liderlik nedir?” diye soruyor
Leader (Lider) kökü lead (yönlendirmekten geliyor); liderin görevi, takıma hangi yöne, hangi vizyona, hangi konuya odaklanacağını göstermek. Takım güçlü olsa bile yanlış yöne gitmesi yazık olur!!! Örneğin; Hitler çok iyi bir liderdi ama insanları yanlış yöne sürükledi.
İz bırakacak işler yapmak için en az 3 yıl öncesinde, sürece başlamaksızın, hazırlanmak gerekir. Bugünden yarına başarı gelmiyor.
“Beni buldular ve gelip işe başladım. Yeni ülke, yeni iş alanı, ama pazar özelliklerine hâkim değilim. Sırf bu yüzden Türkiye’ye geldiğimde bir yıl ne ev, ne de araba aramaya fırsatım olmadı. Her anım dolu; bayilerle sohbet ettim, işi bilmek ve onların gözünden son durumu görmek çok önemli” diyor.
‘Rubber leads the road’, yani tekerin yolda tuttuğu yer önemlidir. Tezgâhtarları, müşteri şikayetlerini dinledim.
Biz bir GSM değil mobil teknoloji firmasıyız ve buna göre adım attık. 3G’yle birlikte işimiz mobil internet. Bu, bireyin vazgeçilmez aracı haline geliyor, daha fazla kişi, 2G’de olduğundan daha fazla ürün kullanıyor. İnsan her şeyin odağında, doğru yerde yüksek performans gösterirse başarılı olur.
Turkcell bu konuda ödül aldı;
Ofisinin bir köşesinde duran bir şema var, artık ezberlemiş, bir gün birileri silse aynen yazarım diyor.
Turkcell’de Liderlik
İşini iyi bilen (Vision),
Takım lideri (Connection)
güvenilir, great communication,
energizer (agent)
İş performansı önemli ama ikinci eksen kişinin davranışlarıdır. Gizli kahramanları küstüren lider istemiyoruz.
Hedefler; rekabete karşı kazanmak, müşteri memnuniyeti ve bağlılığını arttırmak, işimizi büyütmek ve bunu İnovasyon & Operasyonel mükemmellik içinde çalışanlar ve ortaklarıyla birlikte yapmak.
“Hedef var ama insanlar da önemli. Global bilginin çağrı merkezi deneyimiyle iyi bir vizyonla Diyarbakır’da çağrı merkezi açtık. Türkiye’nin büyük potansiyeli var, çalışkan, hırslı ve genç bir nüfusa sahibiz.” diyor beş tane önemli dünya başkenti saydı ve “Hangisinde mobil internet üç kat hızlı?” diye sordu, cevabı “İstanbul”.
Devletten bekleme, sebeplerin arkasında sığınma, değişimi yap, doğru takımları doğru hedeflere yönlendir.