Acaba Google olmasaydı, İnternet bugünkü büyüklüğüne veya çeşitliliğine ulaşabilir miydi? Attığı tüm adımlarda veya yaptığı tüm yatırımlarda doğru kararı mı vermişti? Şu anda hayatımıza giren tüm Google yeniliklerini Google mı yaratmıştı?
İnternette pazarlama konulu bir seminerde, semineri düzenleyen firmanın, katılımcıların profili hakkında bilgi toplamak üzere dağıttıkları bilgi formunda şöyle bir soru dikkatimi çekti: “Sabahları bilgisayarınızı açtığınız zaman internet tarayıcınızda ziyaret ettiğiniz ilk üç siteyi yazınız.” Soru burada bitmiyordu, parantez içinde şu şekilde bir uyarı yer almaktaydı: “Çalışmakta olduğunuz firmanın web sitesi adresini ve Google’ı yazmayınız”
Dünyadaki web sitelerinin ziyaretçi istatistikleri ile ilgili çalışmalarda bulunan en güvenli şirketlerden biri olan, Amazon.com’un sahibi olduğu Alexa firmasına göre, dünyada en çok ziyaret edilen site www.google.com Dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi ünvanını da 2009 yılı başında Yahoo’dan almış.
Bu beklenen bir sonuç gibi gözükse de, dikkat çekici iki farklı unsur daha var. Global sıralamada yer alan ilk on firmanın içinde, Google’ın sahibi olduğu Youtube ve Blogger firmaları da var. Ayrıca, ülke bazındaki sıralamalara baktığınız zaman da, İran’dan Venezuela’ya, Japonya’dan İsrail’e ve Türkiye’ye en çok ziyaret edilenler sıralamasının en tepesinde yine Google’ın yerel sitesini görüyosunuz. Gelin kısaca, Google’ın hayatımıza kazandırdığı, bugün artık kanıksadığımız, ancak duyurulduğunda interneti yerinden oynatacak kadar yankı uyandıran kilometre taşlarına bakalım. (Yazının aşağıdaki bölümü, David A. Vise ve Mark Malseed tarafından 2005’te yazılan ve Türkçe’ye de çevrilen ‘The Google Story (Google Hikâyesi)’ adlı kitaptan derlenmiştir. Okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
Yıl: 1998
Ağustos – SUN firması kurucularından Andy Bechtolsheim, daha adı bile belli olmayan bir oluşuma 100.000 dolarlık ilk yatırımı yaptı
Aralık – PC Magazine Dergisi, ‘aranan kelimelerle çok ilintili sonuçlar çıkardığı’ şeklinde duyurarak 1998’in en başarılı 100 web sitesi arasına Google’ı dahil etti.
Yıl:2000
Haziran – Yahoo ile ilk anlaşmanın yapılması. (Evet, yanlış okumadınız, Google daha küçük sayılabilecek boyda bir firma iken, bu anlaşmanın yapıldığı tarihte Yahoo ile birleşme için teklif götürüyor, ama Yahoo kabul etmiyor. Yalnızca arama alt yapısını Google’a geçirmeye karar veriyor.)
Ekim – GoogleReklam Platformu Adwords, 350 tane müşterisi ve ilk versiyonu ile piyasaya çıktı.
Yıl:2002
Şubat – Adwords sisteminde PPC (Pay-per-click – Tıklama başı ödeme) sistemine geçildi.
Eylül – Google’un haber servisi, Google Newshayata geçiyor. Bu hizmet, otomatik olarak tanımlanmış haber kaynaklarından taranan haberleri kullanıcılarına sunan ve içeriklerin ilgisine göre otomatik olarak gruplayan bir sistemle çalışıyor. Geçtiğimiz yılbaşından beri ülkemizde de aktif.
Aralık – Daha sonra adı ‘Google Product Search’ olarak değiştirilecek olan Froogle açılıyor. Bu site sayesinde internette satış yapılan mağazalarda fiyat karşılaştırması işini çabuk olarak yapan sitelerin popülerliği artıyor.
Yıl 2003
Şubat – Blogger.com sitesinin kurucusu olan Pyra Laps firması satın alınıyor.
Nisan – Sonradan AdSense adlı reklam programına dönüşecek olan programın yaratıcısı Applied Semantics firması satın alındı. Bugün, Google’ın reklam gelirlerinin yarıya yakın kısmı, sitelerine Google reklam kutucukları koyan web sitelerini ziyaret eden ziyaretçilerin bu kutucuklardaki reklam metinlerine tıklamalarından geliyor.
Yıl 2004
Nisan – 1 Nisan şakası sanılan Gmail, sadece davetiye usülü bir şekilde kullanıma açıldı. O tarihte, ücretsiz sunulan email depolama alanı 2MB, 5MB gibi kapasitelerde iken, Google1GB’lık bir alan sunduğunu açıklayarak dengeleri alt üst etti. Hali hazırda, Google, herkese açık olan ancak halen Beta aşamasında tuttuğu Gmail ile 7 GB’ı aşkın depolama alanı sunuyor. 2004 yılında, Google’dan önce kullanıcılarına ilk 1GB depolama alanı sunan site İsrailli Walla idi.
Temmuz – 2001 yılında kurulmuş olan resim düzenleme ve arşivleme yazılımı üreticisi Picasa firması satın alındı. BloggerPicasa satın alması sonrasındaGooglePicasa web albümleri, resim paylaşımı ve resim arşivleme konusunda birçok yeniliğe imza attı.
Yıl 2005
Mart – Urchin firması satın alındı. Web siteleri ile ilgili ziyaretçi istatistiklerinin tutulduğu yazılımın adı, yılsonunda Google Analytics olarak değiştirildi ve tüm kullanıcıların kullanımına ücretsiz olarak sunuldu. Sonrasında reklam programı Adwords ile entegre edildi.
Ekim – Keyhole firması satın alındı, ürünün adı Google Earth olarak değiştirildi ve tüm dünya kullanıcılarına bilgisayarlarının başından kalkmadan dünyayı gezme imkânı sundu.
Yıl 2006
Mart – Nisan – Writely firması satın alındı. Web tabanlı, kurulum gerektirmeyen bir doküman yaratma yazılımı olan Writely’nin ürünü yılsonunda duyurulacak olan Google Docs (GoogleDokümanlar) uygulamasının ilk adımı idi. Aynı aylar içerisinde satın alınan XL2Web firmasının teknolojisi de Dokümanlar uygulamasının ikinci ayağı olan hesap tablosu kısmını tamamlıyordu. 2007 yılının sonlarında da Sunum programı eklendi.
Eylül – 2005 yılının Şubat ayında üç arkadaş tarafından kurulan dünyanın ilk değil ancak en popüleri haline gelen video paylaşım sitesi Youtube, hiçbir iş planı, gelir beklentisi olmadan Yahoo ile süren çekişmeli bir satın alma sürecinden sonra Googlebünyesine katıldı.
Ekim – Küçük çalışma grupları için paylaşım siteleri (wiki) tasarlama yazılımları geliştiren Jotspot satın alındı. Ürünün adı daha sonra Google Sites olarak değiştirildi.
Yıl 2007
Temmuz – Dünyanın en önemli kurumsal e-posta güvenliği firmalarındanPostiniGooglebünyesine katıldı. Bu satınalma, Google’ın 2006 ortalarında İşletmeler, Okullar vb. tüm kurumlar için duyurduğu Google Apps hizmetinin çok önemli bir parçasını tanımlıyordu. Google Apps ile isteyen tüm işletmeler, kendi e-posta adresleri ile Gmail, Takvim, Sohbet, Dokümanlar, Sites gibi birçok uygulamayı ücretsiz olarak kullanabilecekti. Postini satınalması sonrası, birçok ilave güvenlik uygulaması hizmete eklenerek ücretli Premium sürüm duyuruldu.
Yıl 2008
Eylül – Eylül ayında İnternet dünyasına hediye edilen bir diğer Google ürünü, İnternet tarayıcısı Chrome idi. Bir yılı aşkın süren geliştirme sonucunda piyasaya sürülen Google Chrome benzerlerine göre çok daha süratli olması ile ilk başta dikkat çekiyordu. Google’ın bu yöndeki eylemleri merakla bekleniyor.
Yıl 2009
Mayıs – İletişimin kurallarını yeniden belirlemek gibi çok iddialı bir sloganla yola çıkan Google Wave tanıtıldı. Yılsonuna doğru detayları belli olması beklenen ürünle ilgili geliştirmeye başlandığında ele alınan soru oldukça enteresan: “E-posta şu anda yaratılıyor olsaydı acaba nasıl olurdu?”
Yukarıda saydığımız finansal satınalmalar dışında, Google’ın yaşadığı çevreye ve dünyaya yaptığı faydalı yatırımlara gelince; 2003 yılında başlayan bir çalışmayla Amerika’daki ileri gelen tüm üniversitelerin kütüphanelerindeki kitapların taranarak, içlerinde arama yapılacak ve ücretsiz indirilebilecek hale getirilmesi (Google Book Search), kâr amacı gütmeyen kuruluşların hizmetlerini duyurmaları için özel bir reklam programı (Google Grant), 2006 yılında, tüm Mountain View şehrine ücretsiz kablosuz internet hizmetinin sunulması ve iletişimin tüm dünyada kolaylaşmasının hedeflendiği, Türkçe dahil 41 dilde anında çeviri yapmayı sağlayan Google Translate sayılabilir.
Yapılan bu kadar önemli ve ciddi işin yanında 2000 yılından bu yana her yıl 1 Nisan’da ana sayfasından duyurduğu şakaları da unutmamak gerek. Gelen e-postalarınızı basılı olarak ücretsiz bir şekilde evinize postalayan Google Paper servisi, Gmail üzerinden geçmiş tarihli mesaj göndermeye olanak veren ‘Gmail Custom Time’ özelliği veya Ay üzerinde kuracakları yeni Ar-Ge üssünde çalışacak mühendisler için verdikleri iş ilanı bunlardan bir kaçı.
Kısacası; Googleolmasaydı internet, heralde bugünkü halinde olamazdı, ne dersiniz?